Wandelen: Over het landgoed van meneer Zeeman
Ergens verwacht je de geel-blauwe textielketenkleuren van de familie Zeeman in dit bos. Er is echter vooral groen te vinden op het landgoed. En modder. Veel modder.
De grondlegger van het 1300 vestigingen tellende Zeemanimperium is eigenaar van Landgoed Wellenseind in Lage Mierde. Jan Zeeman kocht het 130 hectare grote landgoed in 2000 van bank-verzekeraar Fortis.
Om anderen te laten delen in de vreugde van groen stelde Zeeman het terrein in 2019 –een jaar voor zijn dood– open voor publiek. Ook om praktische redenen overigens: het maakt vererving goedkoper en het voorkomt opdeling van het landgoed.
Op Wellenseind worden schapen en Hollandse landgeiten ingezet om de vegetatie kort te houden. Verder grazen er brandrode runderen, een zeldzaam ras in Nederland. Deze runderen belanden na een heerlijk buitenleven als smaakvol vleespakket in de winkel in ontmoetingscentrum Voor Anker, waar nog meer producten van eigen bodem te vinden zijn.
De wandelroutes starten bij het ontmoetingscentrum, waar behalve een winkel ook een restaurant in gevestigd is. Elke afstand kent zijn eigen kleur paaltje: bruin 5,3 km, groen 3,4 km en blauw 2,6 km. De bruine wandeling gaat door bossen en langs de meanderende beken Reusel en Raamsloop. Deze stroompjes treden meerdere keren per jaar buiten hun oevers. Dat lijkt nog niet zo lang geleden gebeurd te zijn; het is goed uitkijken waar je je voeten neerzet. Eén verkeerde stap en het wordt een hele toer om ze samen met schoen te ontworstelen aan de zuigende modder.
Hoewel het fris is, zijn veel mensen eropuit getrokken op deze heldere najaarsdag. De lucht straalt azuurblauw door de kale berkenkruinen. Stinkzwammen langs het pad verspreiden de geur van de herfst. De route voert de wandelaar een klaphek door en langs de bosrand. Het scheelt echt een muts of je onder de bomen in het bos loopt of in het open veld waar de zon kan komen. Over de rivier de Reusel ligt een omgewaaide boom die getransformeerd is tot brug. Afgevallen takken doen dienst als leuning.
De familie Zeeman heeft ondanks alle bezoekers op haar landgoed voldoende privacy. Ondoordringbare bosschages ontnemen spiedende wandelaars volledig het zicht. Iets meer onderhoud aan de rommelige bossen en vooral aan de paden zou op zich niet verkeerd zijn. Het zou wandelen zonder laarzen ook mogelijk maken.
De brandrode runderen en Nederlandse landgeiten laten zich vandaag niet zien; die staan wellicht warmpjes in een van de stallen bij het ontmoetingscentrum. Een goed idee eigenlijk. Gauw maar overschakelen op de blauwe paaltjes.
Fietsroutes
In de omgeving van Lage Mierde zijn verschillende fietsroutes. Fietsroute 115612 start bij Landgoed Wellenseind.
> route.nl