Wandeling: Planetenpad Papendrecht
Loop naar de maan, zeiden we vroeger als we elkaars aanwezigheid even niet konden verdragen. Op het Planetenpad in het Alblasserbos is dat maar een paar stappen lopen.
Een planetenpad geeft inzicht in de afstanden en de verhoudingen in de ruimte. Elke meter die we op het bospad afleggen staat voor 1,35 miljoen kilometer in het heelal.
We starten bij de zon, het middelpunt van het zonnestelsel. Die is, net als de acht planeten die nog zullen volgen, afgebeeld als metalen kunstwerk. Roestdingen, volgens de kinderen die me op deze tocht vergezellen. Ze hebben meer belangstelling voor het informatieve bordje dat oplepelt hoe ver, groot en zwaar het hemellichaam is én dat verklapt hoe ver het lopen is naar het volgende.
Die afstand valt mee. Van de zon naar Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, is maar 49 meter. De eerste planeten volgen elkaar in rap tempo op. Krap 700 meter verder zijn we de binnenste vier steenachtige planeten en zelfs gasreus Jupiter al gepasseerd. Nog drie planeten te gaan.
Nu de afstanden groter worden –Saturnus ligt op ruim een halve kilometer van Jupiter– krijgen we vanzelf wat meer aandacht voor onze omgeving. Die mag er best zijn. Toegegeven, er zijn handenvol bossen op te noemen die imposanter en gevarieerder zijn, maar voor randstedelijke begrippen is het in het Alblasserbos goed toeven. Groot is het niet. Her en der leveren verrassende doorkijkjes een weids uitzicht over de polder.
Op deze zonnige nazomerdag weten de mensen het stukje bos te vinden, onder wie veel hondenbezitters die hun huisdier uitlaten. Laika’s, zeggen de kinderen. Elke hond die langskomt krijgt de naam naar het hoofd geslingerd van de Russische straathond die in 1957 als eerste levende wezen in een baan om de aarde draaide.
Na Saturnus is het ruim een kilometer lopen naar Uranus en dan nog bijna anderhalve kilometer naar Neptunus. De laatste planeet van het zonnestelsel, die op bijna 4500 miljoen kilometer zijn rondjes om de zon draait. Voor we daar zijn, hebben we alle uithoeken van het Alblasserbos wel zo’n beetje gehad en staan we weer aan het begin van de route.
Gelukkig hoeven we niet door te lopen naar de dichtstbijzijnde ster, Proxima Centauri, die op 4,3 lichtjaar (38 miljoen kilometer) van de zon staat. Omgerekend is dat zo’n 34.000 kilometer, bijna de aarde rond.
De route is goed bewegwijzerd, maar tussen Jupiter en Saturnus ontbreekt een bordje. Wie op safe wil spelen, doet er goed aan om aan het begin even een foto te maken van de route op het informatiebord. Of, nog handiger, vooraf de app van de route te downloaden. Dat levert meteen een extra schat aan informatie over het heelal op.
Zie ook: verenigingchristiaanhuygens.nl.