Ontslag Eppie Klein „gigantische domper” voor Scherpenzeel
Inwoners van Scherpenzeel reageren over het algemeen positief op het nieuws dat hun gemeente zelfstandig blijft en niet wordt samengevoegd met Barneveld. Het ontslag van waarnemend burgemeester Eppie Klein wordt echter niet begrepen.
De Nederlandse driekleur wappert bij de voordeur, met de wimpel van Scherpenzeel erboven. „Ik ben blij dat ons enthousiaste dorp zelfstandig blijft”, legt Ida Toering (71) aan het Egelpad uit. „Groot, groter, grootst is niet altijd de oplossing. Ik volg alles zoveel mogelijk en heb de indruk dat we het als Scherpenzeel zelfstandig goed doen met de sportclubs en tal van activiteiten. Ik ben oud-bestuurslid van creatief centrum Krek.” Met Barneveld zou dat moeilijker zijn? „Misschien niet, je blijft toch je eigen ding wel doen, maar je wordt opgeslokt in een groter geheel, dat samen het geld moet verdelen.”
Korte lijntjes
Schuin tegenover de hervormde Dorpskerk hangt ook de vlag uit. Loes Lans (68) is evenmin voorstander van een fusie met Barneveld. „Geboren Scherpenzeelse, hè. De lijntjes zijn kort als je de gemeente nodig hebt. Dat ging altijd goed. Als gemiddelde burger vind ik dat we het best rooien. Met Barneveld heb ik niks. Wij zijn meer op Amersfoort gericht, met de scholen en het ziekenhuis. En dan hoor ik vanochtend van het ontslag van burgemeester Klein. Hij toonde zich altijd heel betrokken. Waarom moet dat nou?”
Voor de ingang van een supermarkt geeft mede-Scherpenzeler Bram Koelman (42) een tegengeluid. „Ik was liever samen gegaan met Barneveld. Faciliteiten als de bibliotheek en het zwembad kunnen dan beter in stand blijven. Financieel-technisch leek dat me het beste. Het besluit van de minister valt tegen, maar daar moeten we het nu wel mee doen.”
Schandalig
Met vrienden geniet Randy van der Hoeven (26) op een terras van het zonnetje. Thuis heeft hij ook de vlag uithangen. „Ik ben hier geboren en getogen. Scherpenzeel is ons dorp. Een fusie is niet nodig. Barneveld had ook niet alles goed op de rit, begreep ik, en uit onderzoek bleek dat Scherpenzeel het beter doet dan de provincie dacht. Er is geen draagvlak voor fuseren met Barneveld. RSW was beter geweest: de samenvoeging met Renswoude en Woudenberg die eerder door verzet van Renswoude is afgeblazen. Die dorpen lijken op elkaar. Barneveld –ik heb er op school gezeten– is een totaal andere wereld.”
En dan kaart ook Van der Hoeven het ontslag van Klein aan. „Die moest hier de fusie er doorheen drukken, maar hij zag dat de provincie in het proces niet integer was. Dat durfde hij uit te spreken en uit wraak wordt hij de laan uitgestuurd. Echt schandalig.”
„Een gigantische domper”, zegt Jaap van Donselaar van Burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig over Kleins gedwongen vertrek. „Dat commissaris van de koning Berends zo zijn gram haalt, nu hij van de minister niet zijn zin kreeg. Klein heeft zich juist heel onafhankelijk opgesteld. Veel Scherpenzelers vroegen me na het nieuws over de uitspraak van de minister of Klein nu niet definitief burgemeester kan worden, los van de vraag of hij dat zelf wil. En dan hoor je drie uur later dat hij wordt afgeserveerd. Dat is een giga-kater.”