Economie

Hoeveel moet ik sparen om voorbereid te zijn op bijzondere kosten?

Nu ik geen rente op mijn spaargeld krijg, vraag ik me af of ik wel zoveel moet sparen. Ik zou ook een klein spaarpotje kunnen aanhouden en de rest kunnen beleggen of crypto’s kopen.

Gabriëlla Bettonville​
30 September 2021 19:07
Kijk eens wanneer er weer geschilderd moet worden. beeld iStock
Kijk eens wanneer er weer geschilderd moet worden. beeld iStock

Een deel van uw inkomsten opzij zetten in plaats van het direct uit te geven, noemen we sparen. Dit is belangrijk om financiële problemen op de korte termijn te voorkomen, maar ook om voorbereid te zijn op leuke of noodzakelijke onvoorziene uitgaven in de toekomst. Zoals een nieuwe wasmachine of auto. Sparen is niet bedoeld om rijk te worden, maar om te voorkomen dat u arm wordt.

Ook als de rente op een spaarrekening laag is, is het verstandig om spaargeld apart te hebben. Zo bent u namelijk voorbereid op tegenvallers en brengt zoiets u niet meteen in de financiële problemen.

Buffer

Het eerste en belangrijkste doel om geld voor opzij te zetten is een buffer. Ieder huishouden krijgt eens in de zoveel tijd te maken met hoge uitgaven die niet te betalen zijn met alleen de maandelijkse inkomsten. Iedereen weet dat dit soort uitgaven eraan komen, alleen weten we niet precies wanneer. Denk aan het vervangen van apparaten, onderhoud aan uw huis en auto of het betalen van het eigen risico voor zorgkosten. U moet daarom direct bij dit spaarpotje kunnen als u het nodig heeft, en zonder dat dit extra geld kost.

Hoe hoog uw buffer moet zijn hangt af van uw inkomen, huishoudsituatie en of uw wel of geen auto heeft bijvoorbeeld. Woont u in een eigen huis met een tuin, dan heeft u grotere spaarpot nodig dan iemand die een appartement woont.

Maak eens een rondje door uw huis, en loop belangrijke bezittingen na waarmee u niet zonder kunt en bekijk het onderhoud van uw huis en tuin. Wanneer moet er weer geschilderd worden, en wat gaat dat kosten?

Schrijf eens op hoeveel geld u nodig heeft om uw spullen te vervangen. Vergeet daarbij ook niet uw boiler, uw vloer en zaken als beddengoed. Al deze bedragen geven u een aardig beeld van hoeveel geld handig is om achter de hand te hebben.

Richtbedrag

De Nibud BufferBerekenaar geeft u een richtbedrag. Iemand die net verhuisd is en veel nieuw meubilair heeft, of iemand die net een nieuwe keuken heeft, kan een lagere buffer aanhouden. Want diegene heeft meer tijd om te sparen voor het vervangen deze spullen.

Om de buffer op te bouwen en daarna op peil te houden, adviseert het Nibud elk huishouden om 10 procent van het maandelijks inkomen opzij te zetten. Zo kunt u steeds de noodzakelijke uitgaven doen, en daarna het bedrag weer aanvullen. Heeft u een goede buffer, geen schulden of andere betalingsachterstanden en kunt u maandelijks wat meer opzijzetten? Dan kunt u wellicht gaan beleggen.

Beleg alleen met geld dat u kunt missen. Als de belegging in het slechtste geval weinig of niets oplevert, heeft dit geen gevolgen bij het rond komen in uw dagelijks leven.

De auteur is hoofd communicatie bij het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer