Kerk & religie

Evangelie in een donker Europa

Soms lijkt het postchristelijke Europa in geestelijk opzicht op de „donkere” middeleeuwen, zegt dr. Tim Savage. „Maar wanneer de tijden donker zijn, zijn ze rijp voor de komst van het Licht.”

22 September 2021 15:06
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

De Amerikaanse theoloog coördineert het werk van het evangelicale platform The Gospel Coalition (TGC) in Europa. Ook rust hij voorgangers en gemeenten in Oost-Europa toe. Savage is een van de hoofdsprekers op de eerste conferentie van The Gospel Coalition Nederland & Vlaanderen, vrijdag en zaterdag in Almere. Hij spreekt over wat het Evangelie is, waarom het centraal moet staan en welke mogelijkheden er voor zijn in Europa.

17523302.JPG
Dr. Tim Savage. beeld TGC

„Het Evangelie is het goede nieuws dat God, door de dood en opstanding van Jezus Christus, alle dingen tot Zijn eer doet”, zegt Savage. „Hij herstelt alles wat verkeerd is. Daarom dient het Evangelie een centrale plaats in ons denken en onze gevoelens in te nemen. „Veel mensen zullen zeggen dat Europa een postchristelijke cultuur heeft en dat de donkere middeleeuwen opnieuw zijn begonnen, althans in geestelijk opzicht. Hoewel ze misschien gelijk hebben, is dat geen reden voor pessimisme. Als mensen een geestelijk dieptepunt bereiken, is de Heilige Geest vaak geneigd om een bovennatuurlijk werk te doen en hen in Christus opnieuw geboren te laten worden. Wanneer de tijden donker zijn, zijn ze rijp voor de komst van het Licht. Er zijn op dit moment legio kansen voor het Evangelie van Christus in Europa.”

Kerkleden vormen in de meeste delen van Europa een minderheid. Wat betekent dat voor evangelisatie?

„De plaatselijke kerk, het lichaam van Christus, is bedoeld als een etalage van Gods heerlijkheid in de wereld. Alleen al in de manier waarop christenen met elkaar omgaan en de gevende liefde van Christus zichtbaar maken, ziet de wereld het tegenovergestelde van egoïsme en strijd. Het is dan ook noodzakelijk dat we, met de hulp van de Heilige Geest, investeren in lokale kerken, om in deze stervende wereld iets van Christus te laten zien.”

U steunt predikanten in Oost-Europa. Waar loopt u tegenaan?

„Voorgangers in Oost-Europa zijn opmerkelijk toegewijd aan de verkondiging van Christus in hun land. Maar ze werken vaak geïsoleerd van elkaar, en zijn dus eenzaam. Ook hebben deze predikanten niet zelden te weinig middelen tot hun beschikking, zoals degelijk Bijbels studiemateriaal in de eigen taal. Anderen missen een goede theologische opleiding of worden onderbetaald. Veel pastors hebben noodgedwongen een doordeweekse baan; alleen op zaterdag is er dan nog tijd voor het gezin en om de preek voor zondag voor te bereiden.

Deze voorgangers zijn dankbaar voor alles wat we kunnen geven. We bezoeken hen, brengen tijd met elkaar door, beantwoorden hun vragen en geven Bijbels onderwijs, bijvoorbeeld over de betekenis van het christelijke huwelijk.

Het communisme, ook al ligt die periode al dertig jaar achter ons, werpt nog steeds een schaduw over de evangelicale kerken in Oost-Europa. Het gaat dan over autoritair leiderschap en achterdocht. Veel pastors regeren zo over hun kerken, zich niet bewust van het dienend leiderschap van Jezus Christus. Ze wantrouwen andere pastors en kerken, en vinden het daarom gemakkelijk om zich van hun weinige christelijke broeders af te scheiden. Het goede nieuws is dat diezelfde voorgangers openstaan om hierover Bijbels onderwijs te ontvangen en hun leven te beteren.”

>

tgcnederland.nl/conferentie21

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer