Binnenland

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

Amsterdam roept de hulp in van het Rijk om de knelpunten op het elektriciteitsnet aan te pakken. In een brief aan staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) schrijft het stadsbestuur dat netbeheerder Liander de afgelopen drie maanden tot vier keer toe ‘congestie’ heeft moeten afkondigen voor een deel van het hoofdstedelijke stroomnet. Dat houdt in dat verbruikers niet de hoeveelheid stroom kunnen krijgen die ze willen en dat producenten niet de elektriciteit op het net kwijt kunnen die ze hebben opgewekt.

16 September 2021 09:02Leestijd 2 minuten

„Dat raakt niet alleen (toekomstige) klanten van Liander, het dreigt ook grote gevolgen te hebben voor de woningbouwopgave, de energietransitie en de economische ontwikkeling van Amsterdam”, aldus burgemeester Femke Halsema namens het college. Door de knelpunten op het stroomnet dreigt de bouw van duizenden broodnodige woningen vertraging op te lopen en kunnen grootverbruikers als scholen, winkels en zorginstellingen niet meer worden aangesloten. „Een wijk met mensen, maar zónder scholen, winkels, horeca of zorginstellingen is een slaapwijk en allesbehalve leefbaar.”

Donderdagochtend heeft Liander opnieuw congestie moeten aankondigen bij twee verdeelstations, omdat daar de maximale capaciteit is bereikt. Het ene station voorziet Amsterdam-Noord en delen van de gemeenten Oostzaan, Landsmeer en Waterland van elektriciteit. Het andere station levert stroom aan een deel van Amsterdam Centrum, Amsterdam West en een deel van het westelijk havengebied. Particulieren merken hier niets van, maar grootverbruikers wel.

Het is waarschijnlijk niet de laatste keer dat Liander in Amsterdam congestie moet aan- of afkondigen. Daarom vraagt het college de staatssecretaris om meer werk te maken van het voorkómen van congestie, door netbeheerders meer vrijheid te geven om vraag en aanbod van energie te sturen, zegt het Amsterdamse stadsbestuur. Ook moet er meer worden gekeken of een piekvraag van een partij wel kan worden ingewilligd en hoe die piekvraag kan worden gereduceerd.

Verder vraagt de gemeente het Rijk om financiële hulp aan de netbeheerders. Die vragen nu vaak om kapitaal bij hun aandeelhouders (gemeenten en provincies), terwijl die zelf met aanzienlijke begrotingstekorten kampen. Ten slotte moet iets worden gedaan aan het nijpende tekort aan technisch personeel en geschoolde techniekdocenten.

„Zonder robuust elektriciteitsnet zijn we nergens en zonder uw ingrijpen kan ons elektriciteitsnet de vraag niet aan”, schrijft Halsema aan Yeşilgöz-Zegerius.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer