Consument

Airbornetocht: wandelen door de historie van 1944

Het is een aparte gewaarwording: als individu een tocht lopen waar gewoonlijk op één dag 30.000 mensen aan meedoen. Het voordeel: er is nu volop ruimte om te genieten van de natuur en stil te staan bij de historie.

13 September 2021 20:38
De Utrechtseweg, bij het Airborne Museum. beeld RD
De Utrechtseweg, bij het Airborne Museum. beeld RD

De Utrechtseweg in Oosterbeek op een doordeweekse middag. Auto’s razen langs het Airbornemuseum. In september 1944 was dit toenmalige hotel het middelpunt van de strijd. Gewoonlijk is er op deze weg op de eerste zaterdag van september een deinende mensenmassa. Nu zijn er slechts hier en daar wat wandelaars. Gedurende de maanden augustus en september kan er worden deelgenomen aan de alternatieve Airbornewandeltocht. De afstanden zijn 10, 15, 25 en 40 km.

Bij een heerlijke zon en een prettige 22 graden kiezen we voor de 25 kilometer. Met een routepapiertje in de hand gaat het eerst door de straten van Oosterbeek. Vlaggen met het symbool van de luchtlandingstroepen aan diverse huizen duiden aan dat dit de goede route is. Al vrij snel komt de militaire begraafplaats in zicht. Uiteraard moeten we daar even stilstaan bij de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

Afwisselend lopen we door bossen en woonwijken, over fietspaden en doorgaande wegen. Meerdere keren moeten we een heuvel op. Omdat je een rondje loopt, kun je op meerdere plekken besluiten om de tocht af te breken en terug te lopen naar je startpunt.

De weg naar Wolfheze staat in de beschrijving goed aangegeven, maar de route naar Heelsum is een ander verhaal. Korte en vage beschrijvingen, bordjes die zijn beloofd, maar heel verdekt zijn opgesteld. Meerdere keren lopen we verkeerd en moeten we aan voorbijgangers de weg vragen. De route gaat wel door een bijzonder gebied. Borden verwijzen naar de plekken waar zweefvliegtuigen zijn geland. Met wat omwegen bereiken we uiteindelijk Heelsum. Een monument met een kanon duidt aan dat dit de juiste route is.

Na Heelsum is het vooral kilometers maken. De pracht van de omgeving zorgt ervoor dat de eerste lichte prikkels in de benen worden vergeten. De tocht gaat vanaf hier tot het eindpunt heuvel op, heuvel af. Na een tijdje goed doorstappen komt het Duno-plateau in zicht. Vanaf dit rustpunt heeft de wandelaar een mooi uitzicht op de Nederrijn, met rechts de stuwen van Driel en links Arnhem.

Via wandel- en fietspaden lopen we naar de kerk in Oosterbeek waar in september 1944 gewonden werden verzorgd. Daarna nog enkele smalle straatjes van het plaatsje om vervolgens weer aan te komen op de brede Utrechtseweg. De gebruikelijke muziekkorpsen worden bij deze eenzame intocht gemist. De Airbornetocht is een echte aanrader. Het is te hopen dat hij in 2022, bij de 75e editie, weer met duizenden mensen door kan gaan.

> airbornewandeltocht.nl

> airbornemuseum.nl

Meer over
Buiten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer