Hypotheekrente kan nog verder omlaag
De hypotheekrentes zijn nog nooit zo laag geweest als nu, meldde De Hypotheker vrijdag. En ze kunnen nog verder omlaag, denkt de bemiddelaar. Vijf vragen.
Hoe laag is laag?
Dat verschilt per aanbieder, hypotheektype, rentevaste periode en de vraag of het om hypotheken met of zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat. Hypotheken met NHG zijn goedkoper, omdat deze banken meer zekerheid biedt. De garantie fungeert namelijk als vangnet in het geval een consument financiële problemen krijgt, bijvoorbeeld bij een scheiding of verlies van werk.
Oké, maar op welk niveau liggen de rentes dan?
Volgens berekeningen van De Hypotheker, die rentes van 40 aanbieders bijhoudt, staat de gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar en met NHG nu op 1,01 procent. Het duurt niet lang of die zakt onder de „magische” grens van 1 procent, verwacht de organisatie. De gemiddelde 20-jaarsrente met NHG ligt nu op 1,36 procent, voor een hypotheek met een rentevasteperiode van 30 jaar is dat 1,57 procent.
Ook de rentes op hypotheken zonder NHG zijn erg laag. De daling daar is volgens De Hypotheker nog sterker dan bij hypotheken met NHG. Gemiddeld liggen deze rentes, afhankelijk van het percentage van de marktwaarde dat wordt gefinancierd, tot enkele tiende procentpunten hoger dan bij hypotheken met NHG.
Waarom maakt niet iedereen gebruik van NHG?
Dat kan niet. Voor het aankoopbedrag van de woning plus eventuele verbouwingskosten geldt namelijk een bovengrens. Dit jaar is die 325.000 euro. Daar kan nog maximaal 19.500 euro bij komen voor investering in energiebesparende voorzieningen.
De huizenprijzen zijn de laatste jaren hard gestegen. Onder de 325.000 euro is het aanbod koopwoningen „zeer beperkt”, stelt NHG in zijn jongste kwartaalbericht dat deze week verscheen. Volgens makelaarskoepel NVM werden bestaande woningen in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld voor 410.000 euro verkocht en nieuwbouwwoningen voor 450.000 euro.
Waardoor dalen de hypotheekrentes?
Bij hypotheken zonder NHG is de concurrentie tussen aanbieders groot. Door de krapte op de woningmarkt loopt het aantal hypotheektransacties terug. Volgens De Hypotheker willen aanbieders zich niet uit de markt prijzen. Hoewel hun marges onder grote druk staan, zijn ze daarom terughoudend met het verhogen van hun tarieven. Ook zullen de verschillen tussen de rentevaste periodes kleiner worden.
Een andere factor is het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Die pompt maandelijks tientallen miljarden euro’s in de economieën van de eurozone en gaat daar naar verwachting voorlopig mee door. Dat zorgt voor rust op de financiële markten.
Maar de inflatie dan?
Inflatie –geldontwaarding– betekent dat producten en diensten duurder worden en dat ook rentes stijgen. Inderdaad neemt de inflatie momenteel toe. In augustus lag die in de eurozone op 3,0 procent, het hoogste niveau in tien jaar, zo meldde het Europese statistiekbureau Eurostat deze week. In december vorig jaar was nog sprake van deflatie (-0,3 procent). Volgens De Hypotheker wordt de inflatie echter vooral door tijdelijke effecten aangejaagd, zoals de logistieke problemen in de zeevrachtvaart die momenteel tot tekorten aan allerlei producten leiden. Die zullen over enige tijd zijn opgelost. Daarom verwacht de bemiddelaar op middellange termijn weer een afzwakking van de inflatie en opnieuw dalende rentes.