Weinig wespen dit jaar
Goed nieuws voor de consument: er zijn dit jaar weinig wespen. Ongediertebestrijders lopen echter inkomsten mis.
Normaal gesproken is augustus de maand dat de overlast door wespen weer begint. Dit jaar zal dat stukken minder zijn, verwachten ongediertebestrijders.
Arjan Westerman (58) uit Leerbroek heeft deze zomer nog maar 65 wespennesten weggehaald. Vorig jaar lag dat aantal op ruim 500. In totaal verwacht Westerman dit jaar net boven de honderd geruimde wespennesten te komen.
Ook de zeven personeelsleden van Kik Ongediertebestrijding uit het Zeeuwse Nieuwerkerk hebben nog maar weinig wespennesten weg moeten halen: in totaal een stuk of vijftig. Vorig jaar lag dat aantal rond deze tijd al tussen 200 en 300 nesten. Westerman heeft contact met bestrijders door het hele land. „Ten opzichte van 2019 en 2020 is er dit jaar 70 tot 90 procent minder overlast van wespen.”
Oorzaak is volgens hem vooral het koude en natte voorjaar. „Wespen gedijen goed bij een langzaam warmer wordend voorjaar met niet al te veel regen. Maar het weer was deze lente heel wisselend: eerst wat opwarming, daarna weer kou. Op 7 april lag er zelfs nog sneeuw. Gemiddeld genomen is er ook veel regen gevallen.” Een koude winter is volgens Westerman geen probleem voor de wespen. „Dat kunnen de overwinterende koninginnen goed doorstaan.”
Klaas-Willem Kik (26) vertelt dat vooral veel wespenkoninginnen in de natuur zijn gesneuveld. „Dan heb ik het over nesten in de grond of in een boom. De koninginnen gaan dood door de vorst of door de vele regen. Dat betekent einde nest.” De wespen die Kik nu op moet ruimen, zitten vooral in schuurtjes of spouwmuren. „Daar waar het minder koud en nat is.”
Bioloog Aron Kuiper (27) van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) herkent het verhaal van Kik wel. „Het zou goed kunnen dat er inderdaad in de wat warmere perioden in januari of februari al koninginnen uit hun winterslaap gekomen zijn om op zoek te gaan naar een nestplek. Vervolgens is de sneeuw gekomen en zijn die koninginnen doodgegaan.”
Het relatief koude voorjaar heeft volgens Kuiper nog een ander negatief gevolg voor de wespen. „Door de kou zijn er überhaupt minder insecten dit jaar. De wesp is een predator van insecten. Dus de jonge wespenlarven gaan dood omdat ze niet genoeg te eten krijgen.”
Een derde reden van de minimale wespenoverlast is het huidige natte weer. „Daardoor verblijven er minder mensen in de buitenlucht. Dan vliegt er misschien wel een wesp door de tuin, maar wordt hij niet opgemerkt omdat er niemand buiten zit.”
Het wespennieuws is misschien positief voor de mensen die later deze maand nog buiten willen picknicken, maar Westerman en Kik lopen dit jaar wel inkomsten mis. Kik: „Een goed wespenjaar beschouw ik als een extraatje. Het gewone werk, zoals het bestrijden van muizen en ratten, gaat toch wel gewoon door, dus je hoeft geen medelijden met ons te hebben. Bovendien waren we in de maanden mei en juni nogal druk met de mieren, die waren er wel veel.”