Aziatische hoornaar breidt zich uit in Nederland
De Aziatische hoornaar, een groot soort wesp, breidt zich uit over Nederland. In 2017 dook in Zeeland de eerste Aziatische hoornaar op, maar vorige zomer is de wesp al op 26 plekken gezien. Er zijn toen zeventien nesten gevonden. Reden voor EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om de hulp van het publiek in te roepen bij het opsporen van nesten van het dier.
De Aziatische hoornaar (vespa velutina) staat op de Europese lijst van ongewenste soorten, omdat hij honingbijen en andere wilde bijensoorten eet. Het dier kwam tot voor kort in Europa niet voor maar is per ongeluk in Frankrijk terechtgekomen. Vanuit dat land heeft de hoornaar zich razendsnel verspreid. Nesten van de Aziatische hoornaar worden in Nederland direct vernietigd om te voorkomen dat het dier zich in grote aantallen vestigt. Een steek van een Aziatische hoornaar is voor mensen niet gevaarlijker dan andere wespensteken.
EIS en de NVWA geven tips hoe de Aziatische hoornaar te herkennen is. Het dier wordt nog wel eens verward met andere wespensoorten. Een hoornaar blijft altijd dicht bij het nest. De instituten leggen uit hoe zo’n nest, dat wel zo groot kan zijn als een skippybal, te vinden is. Meldingen met foto’s kunnen doorgegeven worden. Als vaststaat dat er een Aziatische hoornaar rondvliegt, komen deskundigen om de dieren te bestrijden en het nest weg te halen.