live
Binnenland

Tientallen nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen neemt in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie21 July 2021 06:45

Advertentie

Ruim 6 procent besmette Britse volwassenen kampt met Long Covid

Ruim 6 procent van de volwassenen in Groot-Brittannië kampt met langdurige gevolgen van een coronabesmetting. Het gaat om 3,2 miljoen personen die last hebben van het zogenoemde langdurige Covid, wat van invloed is op welzijn en werk.

Zes op de tien van de ondervraagden die aangaven langdurige Covid te hebben, zeiden dat de ziekte hun algemene welzijn schaadde. De helft stelde dat de aandoening het moeilijk maakt te werken, blijkt uit onderzoek van het Britse bureau voor de statistiek (ONS).

Volgens ONS zijn er steeds meer mensen met langdurige Covid gevonden die negatieve effecten melden. Er zijn meer gegevens nodig om te bepalen in hoeverre leeftijd, geslacht of handicap een rol spelen. Ook is er nog geen algemeen aanvaarde definitie voor langdurige Covid. Eerder deze week begon een studie om nieuwe diagnose- en behandelingsinstrumenten te ontwikkelen.

Langdurige Covid komt vaker voor in achterstandswijken. Leeftijd lijkt een andere belangrijke factor, waarbij mensen onder de 50 jaar een hoger risico lopen op blijvende effecten na een coronabesmetting. De verwachting is ook dat het meer jonge mensen zal schaden, het deel van de bevolking dat nog niet volledig is ingeënt tegen het virus.

Het zou het personeelstekort kunnen verergeren. Meer dan 120 wetenschappers waarschuwden al dat een generatie dreigt „die achterblijft met chronische gezondheidsproblemen en handicaps, waarvan de persoonlijke en economische gevolgen nog tientallen jaren voelbaar kunnen zijn.”

In Nederland schatte Patiëntengroep Long Covid Nederland het aantal langdurige Covid-patiënten onlangs op 100.000. Dat zou neerkomen op bijna 6 procent van het tot nu toe geregistreerde aantal besmettingen.

New York voert strengere vaccinatieregels in voor zorgverleners

De Amerikaanse metropool New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. Ze moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan, bericht The New York Times. Het gaat om ruim 42.000 ziekenhuismedewerkers en een deel van het personeel van de afdeling Volksgezondheid van de gemeente.

Burgemeester Bill de Blasio kiest volgens de krant voor die noodgreep omdat de Delta-variant van het coronavirus om zich heen grijpt en twee miljoen volwassenen in de stad nog altijd niet gevaccineerd zijn. De gemeente heeft van alles geprobeerd om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, waaronder van huis naar huis gaan en vaccins aanbieden op openbare locaties als metrostations en musea.

De acties hebben volgens de krant weinig succes. Er halen dagelijks gemiddeld minder dan 10.000 mensen een eerste prik in de circa acht miljoen inwoners tellende metropool. Het baart de autoriteiten bovendien zorgen dat een deel van het medisch personeel achterblijft. De vaccinatiegraad onder medewerkers van openbare ziekenhuizen ligt onder het gemiddelde in de stad, hoewel zorgverleners als eerste aan de beurt kwamen toen het vaccineren eind vorig jaar van start ging.

Lokale functionarissen zien een verband met de samenstelling van het personeel in openbare ziekenhuizen. Daar is zo’n 44 procent van de medewerkers zwart. Zwarte New Yorkers vormen ongeveer een kwart van de totale bevolking en zijn in het verleden vaker terughoudend geweest bij het halen van vaccins, schrijft de krant. Daar worden allerlei redenen voor genoemd: van zorgen over langetermijneffecten tot medische experimenten die in het verleden zijn uitgevoerd op zwarte mensen.

Het is onduidelijk of de gemeente het beleid ook wil aanscherpen voor ander overheidspersoneel, zoals docenten en politiemensen. De miljoenenstad gaat met de nieuwe regels minder ver dan San Francisco. Daar hebben de lokale autoriteiten al aangekondigd dat voor iedereen die voor de gemeente werkt uiteindelijk een vaccinatieplicht gaat gelden.

Streep door ontslag voor vaccinweigeraar op Curaçao

Voor het eerst heeft een rechter binnen het Nederlandse koninkrijk zich uitgelaten over de vraag of een werkgever een werknemer op staande voet mag ontslaan als die weigert zich in te laten enten met het coronavaccin. Nee, zegt een rechter op Curaçao volgens De Telegraaf.

De zaak draait om een 25-jarige administratief medewerkster van het juridisch adviesbureau Century Trust. Vanwege de kleine werkruimte en de hoge leeftijd van haar collega’s wordt de vrouw met klem verzocht zich te laten inenten. De vrouw weigert. Daarop wordt ze begin april ontslagen. Dat ontslag vecht de vrouw aan. Ze benadrukt dat er geen algemene vaccinatieplicht is.

De rechter is het met de argumentatie van de vrouw eens en zet dan ook een streep door het ontslag op staande voet. Maar de verhoudingen zijn wel duurzaam verstoord, constateert de rechter. Uiteindelijk verliest de vrouw wel haar baan. De rechter ontbindt het arbeidscontract per 1 augustus. Haar werkgever moet haar volgens de krant een bedrag van ruim drie maandsalarissen meegeven.

Franse regering verdedigt controles vaccinbewijzen bij attracties

Bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties moeten sinds woensdag bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest. Die maatregel ligt in Frankrijk gevoelig, maar premier Jean Castex verdedigde het beleid op televisie. Hij zei dat het bij 96 procent van de circa 18.000 coronagevallen die eerder deze week op een dag waren vastgesteld gaat om niet-gevaccineerde mensen. „We zitten al in de vierde golf”, zei Castex bij TF1 .

De premier zei dat zijn regering met de aangescherpte toegangscontroles een nieuwe landelijke lockdown wil voorkomen. Waar volwassen Fransen een zogeheten gezondheidspas moeten tonen, kunnen Nederlanders bij bezoeken aan toeristische trekpleisters gebruik maken van hun CoronaCheck-app om aan te tonen dat ze aan alle regels voldoen.

Er waren onder meer controles bij het Louvre, het beroemde museum in de Franse hoofdstad. Daar vertelden medewerkers dat toeristen niet verrast waren dat ze hun vaccinatiebewijs moesten tonen. Ook bij de Eiffeltoren gold het nieuwe controlebeleid. Wie geen bewijs van vaccinatie had meegenomen, kreeg een coronatest aangeboden. De attracties informeerden mensen ook via hun site over de noodzaak een ‘vaccinatiecertificaat’ mee te nemen.

De regering wil de regels in augustus nog verder aanscherpen. Dan moeten mensen ook zo’n vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken en sommige winkelcentra. Sommige restauranteigenaars hebben al duidelijk gemaakt er weinig voor te voelen om klanten te controleren, maar ze riskeren straks een boete als ze dat nalaten. Het gaat in eerste instantie om een bedrag van 1500 euro, maar die kan oplopen als meer overtredingen volgen.

Tegenstanders gaan ondertussen de straat op om zich te verzetten tegen het overheidsbeleid. Er deden afgelopen weekend meer dan 100.000 mensen mee aan protestacties. Zij scandeerden leuzen als „Vrijheid” en „Nee tegen de gezondheidspas”. De komende dagen worden meer demonstraties verwacht.

Tientallen mensen kochten vervalst bewijs van coronaprikken

Op chatdienst Telegram wordt gehandeld in nagemaakte vaccinatiebewijzen. De GGD’en hebben „enkele tientallen aangiftes” gedaan tegen mensen die zo’n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen. Dat bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van Shownieuws.

ANP-432428292.jpg
beeld ANP SEM VAN DER WAL

Volgens de GGD hebben de verkopers „daadwerkelijk iets geleverd dat door moest gaan voor een vaccinatiebewijs”. Hoe de fraude is ontdekt, wil de GGD niet zeggen. De kopers wilden geregistreerd worden in de vaccinatiesystemen zonder dat ze daadwerkelijk zijn gevaccineerd. De verkopers zelf zijn voor zover bekend nog niet achterhaald.

GGD GHOR Nederland waarschuwt dat scherp wordt gecontroleerd op registratiekaartfraude en dat er in alle voorkomende gevallen aangifte wordt gedaan bij de politie.

Ook laat de GGD weten dat het niet loont (online) valse registratiekaarten te kopen of zelf na te maken. „Door de verschillende controlemechanismen worden de valse kaarten snel ontdekt. Bovendien gaan mensen die hiermee frauderen voorbij aan de enorme gezondheidsrisico’s die ze creëren voor zichzelf en anderen. Bijvoorbeeld als ze zonder vaccinaties op reis of naar een evenement gaan.”

Heel Nederland naar ‘zeer ernstig’, op Drenthe en Zeeland na

In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak ‘zeer ernstig’ geworden. In 23 van de 25 veiligheidsregio’s geldt vanaf woensdag dit hoogste risiconiveau. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op ‘ernstig’.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

In elf regio’s gold het hoogste risiconiveau al. Dit zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Op woensdag zijn daar twaalf regio’s bij gekomen. Dit zijn Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland.

Dit betekent dat tien van de twaalf provincies volledig op ‘zeer ernstig’ staan.

Zeeland stond de afgelopen week nog op zorgelijk. Dat is het een na laagste risiconiveau. De twee laagste niveaus gelden nu nergens meer.

Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.

Prineses Margriet onthult standbeeld om slachtoffers corona te herdenken

Prinses Margriet onthult op 8 september een standbeeld bij Groot Speijck in Oisterwijk, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag weten. Met het standbeeld worden zorgmedewerkers geëerd en de slachtoffers van de coronapandemie herdacht.

Voorafgaand aan de onthulling van het beeld spreekt Margriet met het bestuur van Stichting Dank Helden van de Zorg. Na een plenair programma met verscheidene sprekers volgt een minuut stilte uit respect voor de zorgmedewerkers en de slachtoffers. Vervolgens onthult de prinses het standbeeld samen met een zorgmedewerker en een nabestaande. Na de onthulling spreekt Margriet met een aantal aanwezige zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor de verzorging van coronapatiënten en dat nog steeds doen.

Het bronzen standbeeld is gerealiseerd door Stichting Dank Helden van de Zorg om zorgmedewerkers te bedanken voor hun inzet bij de verzorging van coronapatiënten en om stil te staan bij alle slachtoffers van deze pandemie. Het beeld is ontworpen door de vorig jaar overleden Nederlandse kunstenaar Kees Verkade. Het verbeeldt een afscheid van een moeilijke periode en een opening naar een nieuwe toekomst in vrijheid.

Opnieuw bijna 7000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt

Voor de tweede dag op rij komt het aantal nieuwe coronagevallen net onder de 7000 uit. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 6945 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.

De 6945 positieve tests zijn een fractie hoger dan het cijfer van dinsdag, maar aanzienlijk lager dan dat van maandag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf de woensdag oploopt. Het RIVM zei dinsdag het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen.

Grote vaccinatielocaties gaan binnenkort weer dicht

Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het vaccinatietempo afneemt, gaan enkele grote vaccinatielocaties binnenkort weer dicht. In de Expo in Houten worden op 4 augustus de laatste prikken gezet. Eind augustus sluiten ook de locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort, meldt de GGD.

In Houten heeft de GGD Utrecht al meer dan 1,1 miljoen prikken gezet. „Bijna iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie is inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen. We plannen elke week nog duizenden afspraken in, maar die aantallen lopen al terug”, legt de gezondheidsdienst uit.

De grote capaciteit die de GGD’en hebben opgebouwd om zo snel mogelijk grote groepen mensen te vaccineren „is straks niet meer nodig”, aldus de GGD. „We verleggen onze focus naar kleinschaliger vaccineren, in alle gemeenten in onze regio en in specifieke wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft.” Dat kan dan met of zonder afspraak. Ook in andere regio’s is het al mogelijk om zonder afspraak een coronaprik te halen.

Uit wekelijkse cijfers van het RIVM werd dinsdag al duidelijk dat de piek in vaccinaties achter ons ligt. Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik. Dat was het laagste aantal sinds eind mei.

Tot en met zondag hebben bijna 12 miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top. Iets meer dan 7 miljoen mensen hebben ook de tweede dosis gehad en daarmee behoort Nederland tot de middenmoot.

Advertentie

Vanaf donderdag weer inreisverbod voor Thailand en Rwanda

Voor Thailand en Rwanda komt weer een inreisverbod naar Nederland in verband met de verslechterde coronasituatie. Vanaf donderdag 22 juli mogen mensen die langere tijd in deze twee landen zijn geweest, niet meer naar Nederland reizen. Daarnaast geldt voor terugkerende reizigers uit deze twee landen vanaf 24 juli dat ze zich moeten laten testen, tenzij ze een geldig vaccinatiebewijs hebben, schrijft demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De EU-lidstaten besloten al op 14 juli het Aziatische en Afrikaanse land van de lijst te halen voor veilige landen waarvan het inreisverbod kan worden opgeheven. Dat komt omdat het aantal nieuwe besmettingen hoger was dan 75 per 100.000 inwoners over een periode van veertien dagen. Het is vervolgens aan lidstaten zelf om dat verbod echt in te voeren.

Tegelijk besloten de lidstaten om Oekraïne juist op de lijst van veilige landen te plaatsen, omdat het aantal besmettingen onder de 75 per 100.000 inwoners zakte. Bij deze besluiten gaat het ook om de aard van het virus, het aantal uitgevoerde tests, het aantal positieve tests, of de trend stabiel is en of de informatie hierover betrouwbaar is.

Tientallen nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares kwamen 13 mensen binnen die ernstig ziek zijn geworden nadat ze het virus hadden opgelopen. Omdat ook mensen het ziekenhuis verlaten, steeg de totale bezetting slechts licht.

In totaal liggen nu 428 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 meer dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 322 coronapatiënten, 7 meer dan dinsdag. Op de ic’s steeg de bezetting van 100 tot 106 Covid-patiënten.

Dinsdag noteerde het LCPS nog de grootste toename sinds eind mei. Op de ic’s werden toen 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.

De ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.

De verwachting is wel dat nu een kleiner deel van de mensen die het virus oplopen in het ziekenhuis zal belanden dan tijdens eerdere besmettingspieken. Dat komt doordat nu vooral jongeren besmet zijn geraakt. Zij stonden achteraan bij de vaccinaties, juist omdat jonge mensen zelden zo ziek worden van het coronavirus dat ze moeten worden opgenomen.

Ddos-aanvallen op GGD-sites voor test- en prikafspraken

Als gevolg van ddos-aanvallen kunnen mensen sinds dinsdag mogelijk niet met hun DigiD-gegevens inloggen op GGD-websites. ​Ook woensdagochtend leidde dit er tijdelijk toe dat verschillende websites onbereikbaar waren, meldt GGD GHOR Nederland.

Hierdoor kunnen mensen mogelijk geen testuitslagen bekijken, afspraken maken voor een coronatest of vaccinatie en eerder gemaakte afspraken inzien. Met ddos-aanvallen (distributed denial of service) proberen mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer.

Volgens een woordvoerster lijken de problemen op dit moment niet te spelen. „Er wordt hard gewerkt aan een structurele oplossing zodat we deze aanvallen beter kunnen afweren”, aldus de zegsvrouw. Wie er achter de aanvallen zit en hoeveel mensen hierdoor zijn gedupeerd is niet bekend.

Als alternatief voor het doorgeven van testuitslagen belt GGD GHOR Nederland mensen op. „In het kader van bron- en contactonderzoek worden mensen met een positieve testuitslag altijd geïnformeerd en krijgen zij ook adviezen over isolatie en het informeren van hun contacten”, aldus de brancheorganisatie.

GGD GHOR wijst erop dat wanneer het online niet lukt om afspraken te maken ​mensen telefonisch contact kunnen opnemen. Als alternatief voor testafspraken kan gebeld worden met het landelijk nummer 0800-1202. Voor vaccinatieafspraken is het telefoonnummer 0800-7070 beschikbaar.

Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Dankbaarheid, maar geen onbeperkte vreugde

Engeland heeft de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Toch heerst er nog veel onzekerheid, ook in de kerken. Ds. Pieter Lalleman: „We kunnen geen regels meer volgen; alleen nog advies geven.”

Ziekenhuizen plannen grote inhaalslag na de zomer

Ziekenhuizen willen in weekenden en avonduren uitgestelde zorg inhalen. Intussen houden ze rekening met vollere ic’s door de toename van het aantal coronapatiënten.

Website coronatest.nl weer in de lucht na storing

De technische storing van de website coronatest.nl is verholpen, meldt GGD GHOR. Door die storing waren er sinds dinsdagavond problemen met het opvragen van een testuitslag.

Die storing is voorbij en mensen kunnen weer inloggen, testuitslagen bekijken, afspraken inplannen voor een test of vaccinatie en ingeplande afspraken bekijken.

Artsen zitten met overschot AstraZeneca

Tienduizenden tot 100.000 AstraZeneca-vaccins dreigen ongebruikt te worden vernietigd. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) aan Trouw.

De IGJ kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra die bij de huisarts arriveren. „Aan een prik zitten hoge eisen, als het gaat om koeling, vervoer en houdbaarheid”, zegt de woordvoerder. Geneesmiddelen die al bij artsen zijn afgeleverd voor hun patiënten mogen daarom niet verhandeld worden. „Ook niet wanneer dit gratis is, en voor een goed doel.”

Het ministerie van VWS erkent ook dat „een deel” van de vaccins hoogstwaarschijnlijk vernietigd zal worden.

Franse ‘coronapas’ verplicht vanaf woensdag
ANP-431902499.jpg
beeld AFP, Signe GOLDMANN
Volwassenen die een groot evenement of een culturele instelling in Frankrijk willen bezoeken, moeten vanaf woensdag een gezondheidspas kunnen tonen. De ‘pass sanitaire’ toont aan dat de bezitter is ingeënt tegen het coronavirus, negatief is getest of recent is hersteld van Covid-19. Vanaf augustus is de pas ook verplicht in cafés, restaurants en sommige winkelcentra.

Volgens een recente peiling steunt 62 procent van de Fransen de maatregel, maar er is ook veel verzet. Zaterdag demonstreerden in Parijs nog zo’n 114.000 mensen tegen de pas. De protesten waren voor de regering reden om de regels iets te versoepelen. Zo is de ‘pass sanitaire’ straks niet nodig om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter. Volgens minister van Financiën Bruno Le Maire wordt zo het bedrijfsleven tegemoetgekomen en worden de negatieve gevolgen voor ondernemers beperkt.

Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei vorige week dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar pas vanaf 30 augustus de pas hoeven te gebruiken, omdat vrij laat begonnen is met het inenten van deze leeftijdsgroep.

Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen volgens de ANWB de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn. Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. Ook kan het gele vaccinatieboekje worden gebruikt.

„Janssen-vaccin minder effectief tegen Delta-variant”

Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is veel minder effectief tegen de Delta-variant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus, blijkt uit de voorlopige resultaten van een dinsdag gepubliceerd onderzoek, waarover onder meer The New York Times bericht.

Het Janssen-vaccin, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, produceert volgens de studie, die nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, relatief weinig antistoffen tegen de Delta-variant. Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.

„We willen mensen niet ontmoedigen om het Janssen-vaccin te nemen, maar we hopen wel dat het in de toekomst mogelijk wordt om een tweede prik te krijgen, van Janssen zelf of van Pfizer of Moderna”, zegt viroloog Nathaniel Landau van de Universiteit van New York, die de studie leidde, tegen The New York Times.

Ook de vaccins van Pfizer en Moderna produceerden volgens de studie relatief minder antistoffen tegen de Delta-variant, maar dit verschil zou minder groot zijn.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag dat het in de Verenigde Staten inmiddels bij 83 procent van de nieuwe coronagevallen gaat om de besmettelijkere Delta-variant. Aan het begin van de maand was dat nog ongeveer 50 procent.

Storing op site coronatest.nl

Door een technische storing hebben mensen dinsdagavond problemen om een uitslag op te vragen van hun coronatest op de internetpagina coronatest.nl. Ook bij het maken van test- en vaccinatieafspraken en het inzien van bestaande afspraken kunnen zich problemen voordoen, meldt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.

De storing zit op alle GGD-websites waar burgers zich moeten identificeren met DigiD, aldus de zegsvrouw. Die sites zijn nu dus niet bereikbaar, de corona check-app werkt wel. GGD GHOR verwacht dat woensdagochtend alles weer op de juiste manier werkt.

Meer regio’s gaan naar hoogste risiconiveau voor coronavirus
covid-19-coronavirus-3d-virus-render-background.jpg
beeld Freepik
Vrijwel het hele land staat vanaf woensdag op het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. In 11 van de 25 regio’s is de situatie al ‘zeer ernstig’, en daar komen waarschijnlijk ongeveer tien regio’s bij wanneer de overheid de coronakaart van Nederland opnieuw vaststelt.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

De elf regio’s waar het hoogste risiconiveau al geldt, zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Daar komen Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland waarschijnlijk bij. Dat zou betekenen dat negen van de twaalf provincies volledig op ‘zeer ernstig’ staan.

Zeeland is de enige regio die nu nog de status ‘zorgelijk’ heeft, het een na laagste niveau, maar gaat vermoedelijk naar ernstig. Daar staan Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Drenthe waarschijnlijk ook. De laagste twee risiconiveaus gelden dan nergens meer.

Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.

De webredactie is een nieuw liveblog gestart. Lees het liveblog van dinsdag hier:

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer