Buitenland

Rusland heeft zijn eigen ‘champagne’

Russen zijn dol op mousserende wijn. Maar alleen het Russische Abraoe-Djoerso doet enigszins aan echte champagne denken. Al ziet het Kremlin dat anders.

Floris Akkerman
13 July 2021 16:38
Russische ‘champagne’. beeld AFP, Alexander Nemenov
Russische ‘champagne’. beeld AFP, Alexander Nemenov

Met het ondertekenen van een heuse ‘champagnewet’, bracht Vladimir Poetin mij vorige week terug naar mijn vakantie tien jaar geleden in Anapa, de Russische badplaats aan de Zwarte Zee. Om het strandleven te doorbreken, boekte ik een dagexcursie naar de wijngaard en het champagnehuis Abraoe-Djoerso, 60 kilometer verderop. De gids in de bus riep om dat er zowaar een Nederlandse toerist aanwezig was. Een zeldzaamheid, maakte ik hier uit op.

De bus reed langs Russische wijngaarden die daar stonden met dank aan Franse specialisten, vertelde de gids. Zij hielpen de Russen een handje. Bij het champagnehuis van Abraoe-Djoerso reed een busje dat druiven vervoerde. De betreffende chauffeur vond het niet erg als je er een pakte. De rondleiding binnen liet zich raden: wandelend langs vaten met uitleg over de productie van hun wijn en natuurlijk eindigend met een proeverij van verschillende soorten prikwijn van Abraoe-Djoerso: van droog tot zoet.

Als souvenir nam ik naast een fles wijn uit de winkel champagneglazen met als opschrift Abraoe-Djoerso. Op de doos stond: gemaakt in Leerdam. Terwijl alle Russen voor de terugreis naar Anapa al in de bus zaten, was de Hollander nog niet gearriveerd. Toen ik van een afstand aankwam lopen, hoorde ik een Rus bezorgd vragen aan de gids: „Waar is die Nederlander?” Zijn gezicht klaarde op toen hij mij zag.

Russen drinken graag bubbeltjeswijn. De meest verkochte ‘champagne’ moet wel de sovjetchampagne zijn, die voor een habbekrats te koop is in elke willekeurige supermarkt en altijd op de menukaart van een café of restaurant staat. De naam is behouden uit de sovjettijd, toen werd begonnen met het produceren van deze wijn. ”Sjampanskoje”, zeggen de Russen. Vooral de zoete variant is populair. Die smaakt meer naar kinderlimonade dan naar echte champagne. Na een paar glazen heb je er genoeg van. De dop is niet van kurk, maar van plastic. Het geeft deze prikwijn een goedkope uitstraling.

In niets lijkt deze bubbeltjeswijn op de echte champagne uit Frankrijk. Toch haalde Poetin het vorige week in zijn hoofd een wetswijziging te tekenen waardoor alleen Russische mousserende prikwijnen champagne mogen heten. Alle buitenlandse mousserende wijnen, waaronder de beste champagnes uit de gelijknamige Franse streek die populair zijn onder de Russische elite, heten sinds vorige week mousserende wijn. Al is de naam champagne beschermd. De Fransen boos natuurlijk. De Russische president had een bubbeltjesoorlog ontketend. Poetins woordvoerder legde de stap van zijn baas uit als een poging om de eigen bubbelwijn te promoten.

Als er dan toch een Russische prikwijn is, die enigszins doet denken aan echte champagne, dan is het de mousserende wijn van Abraoe-Djoerso. Zowel wat betreft de smaak, de droge variant, als de klassieke uitstraling van het etiket. En er zit een kurk op, die plopt als Franse champagne. Net echt.

Meer over
Post Uit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer