Spaargeld om studieschuld af te lossen of om hypotheek te financieren?
Ik heb een flinke studieschuld en behoorlijk wat spaargeld. Nu wil ik een huis gaan kopen. Wat is verstandig? Mijn spaargeld gebruiken om mijn studieschuld af te lossen, of om een huis te kopen?
Een huis kopen kost veel geld. Niet alleen het huis zelf, er komen ook allerlei aanvullende kosten bij kijken zoals de kosten van een makelaar, hypotheekadvies, de taxatie, de notaris en mogelijk overdrachtsbelasting.
Tegenwoordig kan je al die kosten niet meer financieren met een hypotheek en heb je eigen geld nodig. Dat loopt al snel in de duizenden euro’s.
En dan komen er ook nog kosten voor verhuizen en klussen bij. Ook dat zijn eigen kosten die je niet met de hypotheek kunt financieren en waarvoor je spaargeld nodig hebt.
Een studieschuld kent soepele voorwaarden: een lage rente, mogelijkheid tot tijdelijke opschorting en uiteindelijk mogelijk kwijtschelding. Dat lijkt er voor te pleiten die niet versneld af te lossen.
Berekenen
Aan de andere kant telt de studieschuld mee bij het berekenen van de hypotheek die je kunt afsluiten. Immers, de schuld moet je aflossen en je hebt dan minder ruimte in je budget voor het maandelijks betalen van de hypotheek.
Een studieschuld van 20.000 euro in het oude studiefinancieringsstelsel zorgt ervoor dat je hypotheek zo’n 40.000 euro lager kan uitvallen. Studieschuld versneld aflossen heeft dan dus toch zin en scheelt behoorlijk op je financiële mogelijkheden.
Buffer
Het is sowieso niet slim om al je spaargeld geld te gebruiken voor je huis of om je studieschuld af te lossen. Je hebt immers altijd een buffer nodig voor onverwachte uitgaven. En als je straks een eigen huis hebt, heb je een nog hogere buffer nodig.
De Nibud Bufferberekenaar laat je zien welke buffer voor jou verstandig is. Je kan hem twee keer invullen, een keer in de huidige situatie en een keer alsof je al je een koophuis hebt, zodat je ziet hoe hoog je buffer dan zou moeten zijn.
Over het algemeen geldt: hoe minder schulden hoe beter.
Voldoende
Concluderend is het advies om te zorgen voor voldoende spaargeld om de bijkomende kosten van het aankopen van een huis te betalen en te zorgen voor een buffer.
Wat je overhoudt kan je gebruiken om extra aflossen op je studieschuld omdat je daarmee je maximale hypotheekbedrag verhoogt.
Een hypotheek moet natuurlijk wel passen bij je inkomens- en uitgavenpatroon, zodat je voldoende financiële ruimte hebt om prettig te kunnen leven.
De auteur is hoofd communicatie bij het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).