Kamer toont begrip voor crisis-excuus Rutte
De Kamer heeft er begrip voor dat tijdens de coronacrisis snelheid belangrijker was dan het bonnetje. Dat neemt echter niet weg dat de coronacrisis structurele problemen in het financieel beheer blootlegt.
Voor bijna 600 miljoen aan geleverde mondkapjes, beademingsapparatuur en andere uitgaven heeft het ministerie van Volksgezondheid geen idee waar de spullen gebleven zijn. De bonnetjes ontbreken. Dat maakte de Algemene Rekenkamer bekend in haar verantwoordingsonderzoek op de derde woensdag van mei. De Kamer kruiste woensdag tijdens het verantwoordingsdebat de degens met premier Rutte, minister Hoekstra (Financiën) en staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken).
Een meerderheid van de Tweede Kamerfracties reageert langs twee lijnen op het stevige rapport van de Rekenkamer. Natuurlijk gaan tijdens de crisis „patiënten even voor boekhouders”, merkt VVD-Kamerlid Heinen op. „Het is in deze tijd wel heel makkelijk om genadeloos te zijn” reageert CU-Kamerlid Grinwis op een opmerking over de milde toon bij de ChristenUnie.
Anderzijds wijzen meerdere Kamerleden de bewindslieden er op dat de Rekenkamer de afgelopen twintig jaar zeventien keer onvolkomenheden vaststelde bij het ministerie van Volksgezondheid. „We lijken te maken te hebben met een chronisch organisatie- en cultuurprobleem bij het ministerie van Volksgezondheid”, concludeert PvdA’er Nijboer. Daar komt bij dat de Rekenkamer de afgelopen jaren keer op keer steeds meer onvolkomenheden vaststelt. Er is sprake van een stijgende trend. Dat baart een groot deel van de Kamer zorgen. Stoffer (SGP): „Wij zijn een partij van financiële degelijkheid, maar financiële rechtmatigheid vinden wij minstens zo belangrijk. Er is sprake van een structureel probleem.”
Premier Rutte houdt het de Kamer nog maar eens voor: „Ik herinner me de maanden maart en april vorig jaar nog heel goed. Er was gierende paniek dat er 4000 mensen op de intensive care terecht zouden komen. Dan hadden we al die spullen nodig gehad.” Hij wijst op het plan dat het ministerie van Volksgezondheid heeft opgesteld. Er komen onder andere meer mensen op de financiële afdelingen werken.
Voor de Kamer is dat niet voldoende. Een meerderheid wil twee keer per jaar op de hoogte worden gehouden over de aanpak van de ernstige onvolkomenheden bij het ministerie van Volksgezondheid.