Kwestie: moeten onze kinderen straks bij ons op zolder wonen?
Onze dochter en aanstaande schoonzoon zijn starters op de woningmarkt. Ze zijn al bijna een jaar op zoek naar een huis, maar iedere keer grijpen ze mis. Moeten ze straks bij ons op zolder starten?
De woningmarkt is volledig vastgelopen. Daar is inmiddels iedereen het wel over eens. Met regels probeert de overheid de woningmarkt toegankelijker te maken. Zo is de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft. Daarnaast krijgen gemeenten instrumenten in handen om beleggers te ontmoedigen om woningen te kopen.
Het effect is helaas dat de woningmarkt alleen nog maar verder vastloopt. Dit komt doordat starters meer gaan bieden en beleggers hun bestaand vastgoed helemaal niet meer verkopen. De trend is zelfs dat mensen die doorstromen naar een nieuwe woning, hun oude huis houden en dat verhuren.
Daarnaast wordt er veel te weinig gebouwd, wat op korte termijn niet lijkt te veranderen. Ook regels rond stikstof, hoge eisen voor nieuwbouwwoningen en lange procedures bij het bouwen van woningen zorgen ervoor dat het aanbod fors achterblijft.
Alle indicatoren lijken te wijzen op een verdere verhitting van de woningmarkt. De uitbraak van corona leek een kantelpunt, maar na een paar weken stegen de prijzen alleen maar harder. Een kentering op de woningmarkt zal uit onverwachte hoek moeten komen – een forse rentestijging bijvoorbeeld, of een snelle afkoeling van de economie.
Voor starters lijkt deze situatie steeds meer op die van vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen jonge mensen daadwerkelijk op de zolder van hun ouders gingen wonen. Zij moeten echt hun wensen aanpassen! Starters die per se geen appartement willen, terwijl hun financiële situatie eigenlijk alleen daarvoor geschikt is, maken het zichzelf extra lastig.
Als starter kun je de woningmarkt niet veranderen, maar wat kun je wel doen om je kansen te vergroten? Ik merk dat ze meer dan vroeger actief aan hun kennissenkring en omgeving duidelijk maken dat ze een koopwoning zoeken. Op deze manier kopen ze steeds vaker buiten de makelaar om een woning.
Familiehypotheek
Ook kan in sommige gevallen een aankoopmakelaar de kansen vergroten. Een aankoopmakelaar kost wel geld, maar hij kan door een goede strategie de kans op succes zo groot mogelijk maken.
Een duidelijke trend is ook de familiehypotheek. Die biedt extra financiële armslag waardoor mensen sneller kunnen schakelen.
De politiek zou ik willen oproepen om te regelen dat starters een 40-jarige hypotheek mogen afsluiten, waarbij hun leencapaciteit gebaseerd mag worden op de bijbehorende maandlast. Als iemand tot de leeftijd van 27 jaar zo’n hypotheek mag afsluiten, dan is hij rond zijn pensioendatum klaar met aflossen. Zijn leencapaciteit is tot 20 procent groter, terwijl de maandlasten hetzelfde zijn en hij op pensioendatum schuldenvrij is. Weliswaar is dit niet dé oplossing, maar het is iets. Bovendien is zo’n regeling vrij snel in te voeren.
De auteur is Master of Financial Planning