live
Binnenland

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie 12 May 2021 07:07

Advertentie

VS versoepelen coronaregels voor gevaccineerde mensen

Gevaccineerde Amerikanen hoeven in meeste gevallen geen mondkapjes meer te dragen of afstand te houden tot andere mensen. Ook tussen grote groepen mensen of in gebouwen zijn die voorzorgsmaatregelen volgens gezondheidsdienst CDC vaak niet meer nodig, berichten Amerikaanse media.

Het CDC versoepelt de richtlijnen nu een groot deel van de Amerikanen is ingeënt tegen het coronavirus. Meer dan 117 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Dat komt volgens de krant Washington Post neer op ongeveer 35 procent van de bevolking.

De gezondheidsdienst hoopt dat de aanpassing van de richtlijnen tot gevolg heeft dat meer mensen zich laten vaccineren. Amerikanen krijgen wel het advies om mondkapjes te blijven dragen in onder meer treinen, vliegtuigen, luchthavens en in andere transportknooppunten. Ook in bijvoorbeeld ziekenhuizen blijft dat advies van kracht.

Het CDC benadrukt dat gevaccineerde Amerikanen ook op andere plaatsen niet automatisch hun mondkapjes kunnen thuislaten. Overheden of bedrijven kunnen nog steeds besluiten om het dragen van die beschermingsmiddelen verplicht te stellen.

Gouverneur Florida belooft overtreders coronaregels gratie

Florida gaat gratie verlenen aan inwoners die zijn bestraft voor het overtreden van coronaregels. Die hadden volgens gouverneur Ron DeSantis niet bindend moeten zijn.

De Republikein maakte bij Fox News bekend dat hij gratie verleent aan de eigenaar van een sportschool. Mike Carnevale en zijn vrouw Jillian hadden onder meer nagelaten klanten mondkapjes te laten dragen en zijn meerdere keren opgepakt.

ANP-430141211.jpg
Ron DeSantis, gouverneur van Florida. beeld AFP, Joe Raedle

DeSantis vond dat veel te ver gaan. Hij kondigde aan niet alleen het echtpaar te helpen, maar ook de straf te laten kwijtschelden van andere inwoners van Florida die zijn bestraft voor vergelijkbare vergrijpen.

De gouverneur haalde eerder deze maand al een streep door beperkingen die lokaal waren ingesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Die maatregelen zijn volgens de politicus overbodig omdat nu volop vaccins beschikbaar zijn.

6088 nieuwe coronabesmettingen, ruim onder weekgemiddelde

Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn er 6088 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen, volgens de cijfers van het RIVM. Dat is ruim onder het gemiddelde van 6498 besmettingen van de afgelopen zeven dagen.

Het zijn er ook 294 minder dan een dag eerder, toen er 6382 positieve tests werden gemeld. Dat aantal van woensdag heeft het RIVM donderdag aangepast, eerst meldde het instituut 6422 positieve tests tussen dinsdag- en woensdagochtend.

Het RIVM noteerde 14 sterfgevallen door Covid-19 tussen woensdag en donderdag, twee minder dan een dag eerder. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

In totaal kwamen er in de afgelopen zeven dagen 45.485 positieve tests bij, fors minder dan de 50.043 de week ervoor. Met 146 sterfgevallen die deze week gelinkt worden aan corona, ligt het aantal overlijdens door corona met drie sterfgevallen meer iets hoger dan de week ervoor.

Eindhoven vraagt mensen weg te blijven uit binnenstad om drukte

De gemeente Eindhoven roept mensen op donderdagmiddag weg te blijven uit de binnenstad. Het is er erg druk. „Kom niet meer naar de binnenstad als het niet nodig is en houd 1,5 meter afstand”, aldus de gemeente op Twitter.

Op de zogenoemde druktemeter van de binnenstad is te zien hoe rond 16.00 uur meerdere winkelstraten rood aangegeven zijn. Veel andere winkelstraten kleuren oranje. Rood betekent dat het te druk is en dan adviseert de gemeente om niet te gaan. Oranje staat voor toenemende drukte, met het advies om er bij voorkeur weg te blijven of later terug te komen.

Hemelvaartsdag trekt op veel plaatsen winkelend publiek. In Venlo en Roermond is Hemelvaart traditioneel een „Duitse Dag”: de steden worden dan overspoeld door Duitse koopjesjagers, die met name de binnensteden opzoeken en het Designer Outlet Center in Roermond.

Een woordvoerder van de gemeente Roermond noemde de drukte bij het center goed beheersbaar. Als het te druk dreigt te worden, gaan de slagbomen van het parkeerterrein dicht totdat de drukte afneemt. In Venlo worden bezoekers van buiten de stad verspreid over meerdere parkeergarages. Vooralsnog zijn in beide binnensteden geen extra maatregelen nodig.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2231 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 26 maart.

Ten opzichte van woensdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 114. Dat is een iets minder grote daling dan de dag ervoor, toen er met 135 minder mensen de grootste daling in een dag sinds 1 januari genoteerd werd.

Op de verpleegafdelingen zijn 109 bedden vrijgekomen ten opzichte van woensdag. Op die vleugels liggen nu 1498 coronapatiënten. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijf naar 733. Het is de achtste achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.

Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 240 coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care beland. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1781 nieuwe patiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld 254 mensen per dag.

In de afgelopen twee weken, sinds de piek eind april, is het gemiddelde aantal nieuwe opnames met bijna 18 procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

Circa 800 muziekliefhebbers welkom bij Beethoven-Fieldlab

Het Residentie Orkest uit Den Haag speelt vrijdagavond de Vijfde van Beethoven voor het eerst weer voor een, naar wordt gehoopt, redelijk gevulde zaal. Van de ruim duizend stoelen in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen wordt 80 procent te koop aangeboden aan negatief op corona geteste, niet-kwetsbare belangstellenden. Dat zijn mensen jonger dan zeventig jaar, zonder zeer ernstig overgewicht of lijdend aan bepaalde ziekten. Het evenement geldt als een zogeheten Fieldlab-evenement, waarmee wordt uitgezocht hoe dergelijke concerten ondanks het coronavirus veilig kunnen plaatshebben.

Genoemde voorwaarden komen dan ook van het RIVM. „Maar we gaan niet met een weegschaal bij de ingang staan. We doen vooral een beroep op het gezonde verstand”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Bezoekers moeten contact houden via een speciale app. Behalve dat ze zich voor en na het concert moeten laten testen, moeten ze bereid zijn ter plekke aan eventuele temperatuurmetingen mee te doen en krijgen ze een sleutelkoord om de nek waarmee bewegingen en contacten worden geregistreerd.

Het concert is een ‘opschalingstest’, waarbij meer mensen welkom zijn dan eerder. Bij het optreden van cabaretier Guido Weijers bijvoorbeeld, in het 1500 stoelen tellende Beatrixtheater in Utrecht, werden 500 plaatsen bezet. De animo voor het Fieldlab in Scheveningen viel medio deze week met 500 verkochte kaarten nog wel een klein beetje tegen. Verwacht werd op dat moment dat het aantal bezoekers zou oplopen tot 550-600.

Het publiek in het Zuiderstrandtheater wordt verdeeld in twee groepen: degenen die op de begane grond zitten en degenen die op het balkon mogen plaatsnemen. Daar mogen ze wel gaan zitten waar ze willen. De belangstellenden worden in groepjes om de tien minuten naar binnen gelaten. Zo lang ze hun plek niet hebben ingenomen, moeten ze een mondkapje ophouden en daar wordt ook nadrukkelijk op toegezien. Maar aan wie het kapje continu wil ophouden, kan ook worden verzocht het af te doen. Ook kan de bezoekers worden gevraagd dichter bij elkaar te komen dan op anderhalve meter. De garderobe is open en in de foyers worden ook versnaperingen aangeboden. Er is geen pauze.

De bezoekers mogen na afloop niet in de buurt van risicogroepen komen en moeten nog aan enquêtes meedoen.

Biden roept ouders op hun kinderen te laten vaccineren
ANP-431282355.jpg
Mensen staan in de rij om een vaccin te ontvangen bij een tijdelijke priklocatie op het hoofdtreinstation van New York, VS. beeld AFP, Angela Weiss

De Amerikaanse president Joe Biden heeft ouders aangespoord hun kinderen te laten inenten tegen corona nu het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Verenigde Staten is goedgekeurd voor gebruik bij 12- tot 15-jarigen. Biden sprak over een nieuwe enorme stap in de strijd tegen het virus.

Het vaccin was al toegelaten vanaf 16 jaar.

India meldt ruim 360.000 nieuwe besmettingen

India meldt donderdag 362.727 nieuwe coronabesmettingen. Het aantal doden is gestegen met 4120. Het totale aantal besmettingen is met de nieuwe cijfers gestegen naar de 23,7 miljoen. Het dodental in het land komt op 258.317 te staan.

Kabinet overweegt ook spreiding patiënten bij ‘inhaalzorg’

Patiënten die wachten op een operatie die wegens de coronacrisis is uitgesteld, moeten daarvoor mogelijk naar een ziekenhuis elders in het land. Het kabinet overweegt ook bij het inhalen van uitgestelde behandelingen patiënten te gaan spreiden over het land, zoals dat ook met coronapatiënten gebeurt. Dat zegt minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

„Wij willen dat mensen die geconfronteerd zijn met uitstel van zorg, weer snel geholpen kunnen worden, en ook hier zonder al te grote regionale verschillen”, aldus Van Ark. Zij komt nog deze maand met een plan waarmee de gezondheidszorg de opgelopen achterstand kan inlopen. „Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn”, vindt de minister.

Advertentie

Rutte: bibliotheken mogen op 20 mei open

Nadat de Tweede Kamer daar woensdag in een debat op had aangedrongen zei premier Mark Rutte dat de bibliotheken worden meegenomen in stap twee van het openingsplan.

Noren stoppen met AstraZeneca en wachten met coronavaccin Janssen

Noorwegen stopt definitief met het coronavaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca en wacht met het gebruik van het Janssen-vaccin uit Leiden (Johnson & Johnson). Premier Erna Solberg wees op het risico van bloedproblemen na een inenting. De bijwerkingen zijn weliswaar zeldzaam, maar ernstig, rechtvaardigde ze het besluit.

Janssen en AstraZeneca worden officieel geschrapt uit het vaccinatieprogramma, maar een inenting met Janssen wordt mogelijk als je dat zelf wil.

Noorwegen stopte op 11 maart al met AstraZeneca naar aanleiding van zeer zeldzame bijwerkingen bij jongere mensen die er bloedstolsels door kregen. Enkele gevaccineerden moesten in een ziekenhuis worden behandeld.

Denemarken besloot eerder deze maand als eerste land om helemaal te stoppen met het gebruik van het middel van Janssen, maar veel andere landen vinden dat te ver gaan. De Europese medicijnenwaakhond EMA en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben het vaccin van Janssen goedgekeurd. Zij wijzen erop dat de gevaarlijke bijwerkingen nauwelijks voorkomen. Het middel hoeft in tegenstelling tot andere in de EU gebruikte vaccins maar één keer te worden toegediend.

In VS hadden 28 mensen last van trombose na prik Janssen-vaccin

In de Verenigde Staten hebben 28 mensen last gekregen van trombose en een lager aantal bloedplaatjes nadat ze waren ingeënt met het coronavaccin van Janssen. Er zijn meer dan 8,7 miljoen mensen gevaccineerd met het middel in de VS.

Het nationaal Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) zegt dat de meeste gevallen van trombose en een lager aantal bloedplaatjes werden vastgesteld bij vrouwen tussen de 30 en 49 jaar oud.

De VS hebben een tijd niet geprikt met het middel van Janssen, ook wel Johnson & Johnson, vanwege de bijwerkingen. Ook in Europa zijn een paar landen gestopt met het middel. In Nederland wordt het nog wel gebruikt, omdat de voordelen opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.

Einde aan maandenlange zomervakantie voor Belgische kinderen

De zomervakantie van veel Belgische kinderen wordt een stuk korter. Wie op een Franstalige basisschool of middelbare school zit krijgt niet meer negen, maar nog maar zeven weken vakantie.

Dat kinderen en tieners heel juli en augustus niet naar school gaan, stoort deskundigen al jaren. Zo’n lange tijd zonder les werpt leerlingen volgens hen ver terug. Vooral kinderen die het leren al niet gemakkelijk afgaat. Daardoor raken zij nog verder achterop bij makkelijk lerende medeleerlingen.

Franstalige scholen in Wallonië en Brussel gaan daarom vanaf de zomer van 2022 nog maar zeven weken dicht, melden Belgische media. Dat is vergelijkbaar met Nederland. De ongeveer 900.000 leerlingen krijgen daarvoor een extra week herfstvakantie en voorjaarsvakantie terug.

Of ook Nederlandstalige scholen de zomervakantie inkorten is nog onduidelijk. De Vlaamse regering wil daar pas over praten als de coronacrisis voorbij is.

Bedreigde Jaap van Dissel: Ik maak me zorgen over veiligheid van mijn gezin

RIVM-topman Jaap van Dissel voelt zich „zeer bedreigd” door complotdenkers die hem van satanische kindermoord betichten, naar zijn woning komen of hem in het geheim volgen.

Duitsland versoepelt regels voor gevaccineerde reizigers

De Duitse regering heeft besloten de quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden verregaand te versoepelen. Zij hoeven niet meer in zelfisolatie of getest te worden als ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, al hersteld zijn van een coronabesmetting of een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen.

De versoepelingen kunnen het gezinnen makkelijker maken om komende zomer op vakantie te gaan. Ouders moeten volgens Bild gevaccineerd zijn om de quarantaineplicht te ontlopen, maar voor kinderen is dat geen vereiste.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dat het versoepelde beleid geen betrekking heeft op landen die vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke virusvarianten op een risicolijst staan, zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika. Nederland staat niet op die lijst, maar wordt door de Duitse autoriteiten nog wel gezien als een land met een hoog coronarisico.

Het gaat volgens Spahn om de eerste keer dat het kabinet heeft besloten tot landelijke inreisregels, schrijft de Rheinische Post. Deelstaten hielden er voorheen uiteenlopende regels op na. Dat had tot gevolg dat reizigers niet overal met dezelfde quarantaineregels te maken kregen.

Gevaccineerde mensen ontkomen alleen aan de quarantaineplicht als ze zijn ingeënt met een middel dat is goedgekeurd in de EU. Het gaat dan om de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en het Leidse Janssen, dat ook bekendstaat als het vaccin van Johnson & Johnson.

Het is niet de eerste keer dat Duitsland de regels voor gevaccineerde mensen versoepelt. Mensen die zijn volledig ingeënt tegen het coronavirus hebben sinds afgelopen zondag meer vrijheden. Zij hoeven bijvoorbeeld geen negatieve coronatestuitslag te laten zien om naar een kapper of bepaalde winkels te gaan.

Partijen willen ook bibliotheken weer open laten gaan
susan-q-yin-2JIvboGLeho-unsplash.jpg
beeld Unsplash
Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat ook bibliotheken volgende week weer open mogen, mits de situatie in de ziekenhuizen dat toelaat. D66, CDA, PvdA en ChristenUnie dienen een voorstel daartoe in tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus.

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het krom dat boekwinkels, zij het met beperkingen, wel open zijn en bibliotheken niet. „Je mag wel naar binnen lopen en een boek kopen, maar niet naar binnen lopen en een boek lenen.” Hij vindt dat bibliotheken een „belangrijke lokale functie” hebben en dat heropening waarschijnlijk niet tot meer regionale reisbewegingen leidt.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde begin deze maand om bibliotheken bij stap twee van het heropeningsplan open te laten gaan met inzet van toegangstesten. Maar de invoering van toegangstesten heeft vertraging opgelopen en boven wil het kabinet toegangstesten niet inzetten voor bibliotheken. De partijen willen nu dat bibliotheken alsnog deel gaan uitmaken van de tweede stap van de versoepelingen, die onder voorbehoud volgende week wordt gezet.

Helft van basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen

De helft van de 6700 basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen, terwijl het Ministerie van Onderwijs van plan was alle coronatesten deze week onder scholen verdeeld te hebben. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vindt het teleurstellend. „De testen lagen bijna nog eerder in de supermarkt dan op school.”

Volgens AVS had het ministerie beloofd om voor 11 mei alle basisscholen te voorzien van coronazelftesten voor hun docenten. Maar door een vertraging in een levering is dit niet gelukt. Het ministerie verwacht aan het eind van deze week 90 procent van alle testen bezorgd te hebben. Volgende week zullen alle basisscholen de testen voor docenten ontvangen hebben, volgens het ministerie.

„Het ministerie deed tien werkdagen over het bezorgen van 50 procent van de testen”, zegt een woordvoerder van AVS. „Nu willen ze de rest van de testen binnen een paar dagen geleverd hebben.” De woordvoerder vindt dat het onderwijs hoger op het prioriteitenlijstje van het demissionair kabinet moet komen. „Eigenlijk zouden ze alle leraren moeten vaccineren, net zoals het zorgpersoneel. Onderwijzers komen lopen veel risico doordat ze met zoveel kinderen in aanraking komen.”

De AVS gaat volgende week een onderzoek doen naar het gebruik van zelftesten op de basisscholen die de testen wel ontvangen hebben. „We horen dat sommige scholen ze niet gebruiken, omdat je de test alleen preventief kan gebruiken.” De basisscholen zien volgens de woordvoerder het nut van een preventieve test niet in, als je alleen de docent en niet de rest van de klas kan testen.

Lage vaccinatiegraad bemoeilijkt versoepeling in reformatorische verpleeghuizen

Twee bezoekers per dag, een winkeltje dat deels weer open mag en activiteiten die op kleine schaal plaatsvinden. Er kan weer wat, maar reformatorische verpleeghuizen zijn voorzichtig met versoepelen.

Corendon: Vijf keer zoveel boekingen als vorige weken

De afgelopen tijd stond de hele wereld op oranje, wat inhoudt dat het buitenland volgens het advies alleen voor noodzakelijke redenen kon worden bezocht.

Christelijke organisaties in actie voor coronalijdend India

Zes christelijke hulporganisaties die zich hebben verenigd in het Christelijk Noodhulpcluster, starten woensdag een campagne voor landen die ernstig lijden onder de coronapandemie. De opbrengst van de actie gaat in het bijzonder naar India en Nepal.

Veel minder coronapatiënten in ziekenhuizen, ook minder opnames

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2345 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 april.

Ten opzichte van dinsdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 135. Dat is de grootste daling in een dag sinds 1 januari. In minder dan twee weken tijd zijn meer dan 350 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Vooral op verpleegafdelingen komen veel bedden vrij. Op die vleugels liggen nu 1607 coronapatiënten, 125 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met tien naar 738. Het is de zevende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt, en dat is sinds februari niet meer gebeurd.

Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 249 coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care beland. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1800 nieuwe patiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld 257 mensen per dag, en dat is het laagste peil sinds 22 maart.

In de afgelopen twee weken, sinds de piek eind april, is het gemiddelde aantal nieuwe opnames met bijna 18 procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

Britse premier kondigt onderzoek aan naar aanpak coronavirus

De Britse premier Boris Johnson kondigt een onderzoek aan naar de aanpak van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt vooral gekeken naar het handelen van de overheid. Waarschijnlijk begint het onderzoek in de lente van 2022.

ANP-431277242.jpg
Johnson. beeld AFP, JUSTIN TALLIS

„Alle belangrijke aspecten van de strijd tegen het coronavirus worden onderzocht”, aldus Johnson woensdag. „Alles wordt onder een microscoop gelegd.”

Het onderzoek begint waarschijnlijk pas volgend jaar, omdat Johnson vreest dat er nog een stijging in het aantal besmettingsgevallen en doden kan komen in het najaar. „Wij willen mensen die strijden tegen het coronavirus niet afleiden als ze hun werk nog moeten doen.”

Het Verenigd Koninkrijk is in Europa een van de zwaarst getroffen landen door het virus, maar is ook in hoog tempo bezig om de bevolking in te enten. Daardoor zijn veel regels al versoepeld.

Druk op reguliere zorg lijkt stabieler te worden

Ziekenhuizen hebben het nog steeds ontzettend druk met de zorg voor coronapatiënten, maar de druk op zorg voor mensen met andere klachten lijkt iets stabieler te worden. Zo zijn er iets meer operatiekamers in gebruik dan vorige week. Negen ziekenhuizen kunnen zorg die binnen zes weken moet worden gegeven niet binnen die periode leveren, en dat is gelijk aan vorige week. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het aantal ziekenhuizen dat „kritieke planbare zorg”, zoals kankerbehandelingen, niet meer helemaal volgens planning kan leveren, is wel iets gestegen. Nu ondervinden 28 ziekenhuizen problemen, vorige week waren het er 26. Zo’n 38 procent van de ziekenhuizen kan geen planbare zorg leveren, zoals knie-, heup- en staaroperaties. Vorige week was dit 35 procent.

Huisartsen hebben ongeveer 103.000 mensen doorverwezen naar ziekenhuizen. Dat zijn er minder dan zonder corona-uitbraak kon worden verwacht. Ongeveer 7400 mensen werden doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg en dat zijn er juist meer dan verwacht zónder corona.

Aantal opnames afgelopen dagen bijna kwart lager dan tijdens piek

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten lag de afgelopen vier dagen al bijna een kwart lager dan tijdens de piek van eind april. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maakte dat woensdag duidelijk in een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Kuipers meldde dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten de afgelopen 24 uur verder is gedaald, met 135. Dat is de grootste daling sinds 1 januari van dit jaar.

De afgelopen vier dagen werden gemiddeld 239 mensen met Covid-19 per dag opgenomen in de ziekenhuizen, vervolgde de voorzitter van de acute zorgsector. Dat is de som van opnames op verpleegafdelingen en intensive cares. In de laatste weken van april piekte dat gemiddelde nog op 312. Het cijfer van de laatste vier dagen dat Kuipers noemde, ligt 23,4 procent daaronder. „Dit toont aan dat de trend zich voortzet en dat is gunstig”, zei hij.

Als de dalende trend aanhoudt, kunnen de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen volgende week wat het kabinet betreft doorgaan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft laten weten dat vanaf 19 mei een tweede stap wordt gezet als het zevendaagse gemiddelde van de ziekenhuis- en ic-opnames met 15 tot 20 procent is afgenomen. Dat niveau moet twee dagen eerder zijn bereikt. „Wanneer niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de pauzeknop ingedrukt”, schreef De Jonge.

Hoewel het de goede kant opgaat, hebben de ziekenhuizen het nog altijd zeer druk door het hoge aantal coronapatiënten. Veel ingrepen worden in ziekenhuizen door het hele land een of meerdere weken uitgesteld. Kuipers was het daarom roerend eens met Attje Kuiken (PvdA), die vroeg of niet meer rekening moet worden gehouden met de zogeheten kritieke planbare zorg. Dat zijn behandelingen die binnen zes weken nodig zijn omdat anders gezondheidsschade ontstaat. „Dat moeten we absoluut meewegen, dat is cruciaal”, zei de ziekenhuisbestuurder, die ook de leiding heeft over het Erasmus MC in Rotterdam.

Kuipers voegde eraan toe dat moet worden voorkomen dat de gezondheidsschade door alle uitgestelde zorg straks groter blijkt dan de gezondheidswinst die het leveren van Covid-zorg heeft opgeleverd. Hij benadrukte nog eens dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen „echt verder naar beneden moet” voordat nog een stap wordt genomen in de versoepelingen.

Om duidelijk te maken dat het niet te snel moet gaan, trok de zorgbestuurder een vergelijking met het lopen van een marathon. „Als je in de eerste kilometers een sprint trekt, ben je sneller op de 10 kilometer, maar het is de vraag of je ook sneller bij de finish bent.”

Internationaal onderzoek: wereld faalde bij aanpak coronacrisis

Internationale onderzoekers hebben een vernietigend oordeel geveld over de wijze waarop de wereld de coronapandemie aanpakte. De virusuitbraak in China kon door een „giftige cocktail” van factoren uitgroeien tot een „catastrofale crisis” voor de mensheid, concludeert het IPPPR (‘Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response’).

Aantal opnames afgelopen dagen bijna kwart lager dan tijdens piek

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten lag de afgelopen vier dagen al bijna een kwart lager dan tijdens de piek van eind april. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maakte dat woensdag duidelijk in een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Kuipers meldde dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten de afgelopen 24 uur verder is gedaald, met 135. De afgelopen vier dagen werden gemiddeld 239 mensen met Covid-19 per dag opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is de som van opnames op verpleegafdelingen en intensive cares. In de laatste weken van april piekte dat gemiddelde nog op 312. Het cijfer van de laatste vier dagen dat de voorzitter van de acute zorgsector noemde, ligt 23,4 procent daaronder. „Dit toont aan dat de trend zich voortzet en dat is gunstig”, zei Kuipers.

Als de dalende trend aanhoudt, kunnen de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen volgende week wat het kabinet betreft doorgaan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft laten weten dat vanaf 19 mei een tweede stap wordt gezet als het zevendaagse gemiddelde van de ziekenhuis- en ic-opnames met 15 tot 20 procent is afgenomen. Dat niveau moet twee dagen eerder zijn bereikt. „Wanneer niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de pauzeknop ingedrukt”, schreef De Jonge.

„Huisartsen veel gebeld door mensen die prullenbakvaccin willen"

Huisartsenpraktijken worden de afgelopen dagen veel gebeld door mensen die een overgebleven vaccin tegen het coronavirus willen. „Mensen staan te springen om een vaccin, Nederland wil heel graag gevaccineerd worden”, zegt Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie aan het academisch ziekenhuis Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van Prullenbakvaccin.nl. Die site moet voorkomen dat vaccindoses ongebruikt weggegooid worden. De site trekt momenteel ongeveer 70.000 bezoekers per uur.

ANP-431112242.jpg
beeld EPA, Carlos Ortega

Op Prullenbakvaccin.nl kunnen mensen die gevaccineerd willen worden, zien of een praktijk bij hen in de buurt vaccindoses over heeft. De initiatiefnemers weten niet hoeveel mensen inmiddels zo zijn gevaccineerd, en hoeveel vaccindoses dus niet hoefden te worden weggegooid.

Vanwege de grote interesse is de site dinsdag iets aangepast. Op de landkaart van Nederland staan alleen nog de locatiegegevens van huisartsenpraktijken die aangeven dat ze vaccins beschikbaar hebben. Die kleuren blauw. Deelnemende praktijken zonder beschikbare doses zijn oranje en staan alleen vermeld als bijvoorbeeld „locatie #9”.

Volgens Schijven zijn meer dan honderd locaties inmiddels aangemeld voor de site. Alle aangemelde praktijken worden afzonderlijk benaderd om te controleren of de aanmeldingen echt zijn en ze inderdaad overblijvende vaccins willen aanbieden. Hoeveel praktijken daadwerkelijk deelnemen, is nog niet bekend, en dat kan per dag wisselen. De bevestigde deelnemers op de site zijn verspreid over het hele land, van Friesland tot Limburg en van Groningen tot Zeeland.

De site houdt zich aan het vaccinatieprogramma van de overheid, benadrukt Schijven. „Het is niet zo dat mensen recht hebben op een vaccin. Als jij om wat voor reden dan ook niet wilt wachten tot je wordt uitgenodigd, kun je een poging wagen voor een restvaccin. De huisarts zal dan samen met jou nagaan of hij of zij je dat wil toebedelen. Uiteindelijk is het aan de huisarts in samenspraak met de persoon. Het kan dus ook zo zijn dat iemand anders de prik krijgt. Wij proberen alleen overgebleven vaccins te redden van de prullenbak.”

Nauru claimt wereldrecord: iedereen ingeënt tegen het coronavirus

Eilandstaat Nauru in de Stille Oceaan zegt een „wereldrecord” te hebben neergezet in de strijd tegen het coronavirus. Het ministaatje heeft alle volwassenen een eerste dosis gegeven van een coronavaccin.

De regering zegt dat 7392 mensen zijn ingeënt. Dat komt neer op ongeveer 108 procent van de volwassen bevolking, omdat ook buitenlanders een prik kregen. „De nationale coronavirus taskforce is enorm blij met dit wereldrecord en bedankt iedereen op Nauru”, aldus een officiële verklaring.

Inwoners van Nauru hoefden zich het afgelopen jaar weinig zorgen te maken over het coronavirus. Hun eiland behoort tot de laatste plaatsen op aarde waar geen besmettingen zijn gemeld. Toch kreeg het land AstraZeneca-vaccins via het internationale programma Covax. Daarmee kon in enkele weken tijd de hele volwassen bevolking worden gevaccineerd.

Inwoners moeten nog wel een tweede prik krijgen voordat ze volledig zijn beschermd. Dat moet later dit jaar gebeuren. Nauru was met het prikrecord de circa 18.000 inwoners tellende eilandstaat Palau net te snel af. Daar zeggen de autoriteiten inmiddels 97 procent van de volwassenen een eerste dosis van een coronavaccin te hebben gegeven.

Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd

Mogelijk worden er minder vaccins van Janssen geleverd. Dat komt door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten, aldus demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij had deze maand gehoopt op een „stabiele instroom” van ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus. Maar zover is het niet gekomen.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Er waren onder meer problemen met hygiëne. Johnson & Johnson gaat er nog wel van uit dat het dit jaar nog steeds de beloofde 200 miljoen coronavaccins van Janssen aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland zal leveren.

Ook blijven de leveringen van farmaceut AstraZeneca onvoorspelbaar, aldus De Jonge. „De ene week zijn ze heel hoog, de andere week zijn er geen leveringen.” De EU is daarom een proces begonnen tegen het bedrijf.

Een woordvoerster van Janssen gaat desgevraagd niet in op precieze aantallen, maar bevestigt de lezing van De Jonge. Voor dit jaar stonden 11,3 miljoen leveringen aan Nederland gepland als onderdeel van 200 miljoen leveringen aan de Europese Unie. Ondertussen wordt met „man en macht” gewerkt om de fabriek in de Verenigde Staten weer operationeel te krijgen. Het is nog niet bekend wanneer de productie daar weer kan worden opgestart.

Invoering coronapas stap dichterbij in Frankrijk

Het Franse lagerhuis is akkoord gegaan met de invoering van een coronapas waarmee mensen toegang krijgen tot festivals, sportwedstrijden en andere evenementen met meer dan duizend bezoekers. De regering wil deze „gezondheidspas” gebruiken om de economie tijdens de pandemie weer veilig te heropenen.

De pas, die nog door het hogerhuis goedgekeurd moet worden, laat zien dat iemand is gevaccineerd tegen Covid-19, een negatieve testuitslag heeft of recent is hersteld na een besmetting. De regering hoopt deze vanaf 9 juni in gebruik te nemen.

AFP_99B3MA.jpg
Stemming in het parlement. beeld AFP, Christophe ARCHAMBAULT

Het voorstel werd dinsdag aanvankelijk afgekeurd, maar een grote meerderheid van de parlementariërs ging woensdag alsnog akkoord met een gewijzigde versie. In hetzelfde voorstel werd ook de transitieperiode na de geplande opheffing van de noodtoestand op 2 juni behandeld. De regering kan nu tot eind september strenge maatregelen als een avondklok invoeren, terwijl dat eerst eind oktober was.

De coronamaatregelen in Frankrijk worden langzaamaan versoepeld. Op 19 mei gaan de terrassen, musea, winkels en bioscopen in het land weer open. Drie weken later volgen de gebedshuizen en sportstadions voor maximaal 5000 bezoekers en zijn buitenlandse toeristen weer welkom in Frankrijk.

Ongeveer 18,5 miljoen Fransen hebben inmiddels een eerste coronavaccinatie gehad. Dat is ruim 35 procent van de volwassen bevolking. In totaal 8,2 miljoen van hen hebben ook een tweede prik gehad en zijn nu maximaal beschermd bij een besmetting met het coronavirus.

Werkstraf van 150 uur voor schoppen politiehond op Malieveld

Een 36-jarige man uit Noordwijk die verdacht wordt van het belagen van een hondengeleider en het schoppen van zijn diensthond Vito, is woensdag in de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. Ook moet hij de agent 500 euro schadevergoeding betalen. Het OM had een werkstraf van 200 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De verdachte Dick van D. bezocht met zijn jongere broer en andere familieleden op 14 maart een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag. Die eindigde met rellen en charges van de ME.

De Noordwijker zegt dat hij zijn broertje wilde redden toen die na het gooien van een blikje naar de politie zou worden gearresteerd en te pakken was genomen door de politiehond. De verdachte, die zichzelf een dierenliefhebber noemt, bekent dat hij de hond heeft geschopt, al was het geen doodschop zoals de politie beweert. Justitie beschouwt dit als het belemmeren van een arrestatie. De hond liet los en stond korte tijd versuft op vier poten te wankelen. De dierenarts stelde later vast dat de hond last had van de milt en nieren.

„Er kwam een overlevingsinstinct in me op om hem te redden. Ik heb de hond getrapt, maar niet zo hard als wordt beweerd. Toen kreeg ik een klap op mijn hoofd met een wapenstok en werd alles zwart voor mijn ogen. Ik ben weggestrompeld in het gras gaan liggen met mijn handen omhoog en toen hebben ze alsnog die hond bovenop me gezet”, klaagde Van D. over het toegepaste politiegeweld. Hij gaat daarvan nog aangifte doen met zijn advocaat. Het was naar eigen zeggen zijn eerste demonstratie die hij bezocht. „Wat ik daar heb gezien kan absoluut niet door de beugel. Ik kan heel slecht tegen onrecht.”

De jongere broer van Van D. raakte bij zijn arrestatie ernstig gewond. De bijtwonden waren dusdanig dat hij moest worden geopereerd aan zijn been. Het OM heeft daarom besloten hem niet langer te vervolgen, zei de officier van justitie.

Huisartsen krijgen vergoeding voor extra werk rond vaccinaties

Huisartsen krijgen een aanvullende vergoeding voor het extra werk dat ze hebben gekregen door de coronavaccinaties en de pauze met het vaccin van AstraZeneca. Ze moesten door de onderbreking bijvoorbeeld patiënten afbellen en later, toen het vaccineren werd hervat, opnieuw uitnodigen. Ook voor het selecteren en uitnodigen van patiënten uit bepaalde medische risicogroepen, die met voorrang worden geprikt door de GGD of door teams die mensen thuis vaccineren, krijgen de huisartsen een extra bedrag.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft nieuwe afspraken over vergoedingen gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid. Dat was volgens de vereniging nodig „omdat de werkzaamheden van huisartsen voor de Covid-vaccinaties veel meer behelzen dan we vooraf wisten”. Zo werden huisartsen overspoeld met vragen van patiënten, „wat een forse belasting is voor de medewerkers in de praktijken. Ook vergt de uitvoering van de vaccinaties sowieso meer tijd dan vooraf verwacht”, aldus de LHV.

Huisartsen vaccineren mensen tussen de 60 en 64 jaar met het vaccin van AstraZeneca. Het gebruik daarvan lag vanwege meldingen over zeldzame, maar ernstige bijwerkingen enige tijd stil. Het gaat om de combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Dat specifieke ziektebeeld doet zich vooral voor bij jongere mensen. Voor de 60-plussers is de kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus vele malen groter dan het risico op zeldzame bijwerkingen.

In totaal bedraagt de aanvullende vergoeding voor de huisartsenpraktijken 2 euro per ingeschreven patiënt. Voor de vaccinatie van patiënten die zelf langs kunnen komen, krijgen huisartsen 21 euro per toegediend vaccin. Dat bedrag blijft hetzelfde. Voor de thuisvaccinatie van niet-mobiele ouderen geldt een veel hoger tarief, van ruim 90 euro. „Dit traject is erg arbeidsintensief, door de specifieke voorbereidingen en uitvoeringseisen die dit met zich meebrengt”, legt de LHV uit.

„Gevaccineerde reiziger niet meer in quarantaine in Duitsland"

Reizigers die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, hoeven op termijn vermoedelijk niet meer in quarantaine als ze naar Duitsland gaan. De Duitse regering wil de quarantaineregels voor ingeënte mensen verregaand versoepelen, meldt een ingewijde.

AFP_99N3KX.jpg
beeld AFP, Christof STACHE

Gevaccineerde Nederlanders gaan mogelijk niet profiteren van het nieuwe beleid. Dat heeft volgens de bron namelijk geen betrekking op mensen uit bepaalde risicogebieden. De Duitse autoriteiten beschouwen Nederland als een zogeheten hoogincidentiegebied. Daardoor gelden strenge regels voor Nederlanders die naar het buurland gaan.

De Duitse autoriteiten hebben nog niet bevestigd dat het quarantainebeleid wordt versoepeld. De bron zegt tegen persbureau Reuters dat het plan al wel is goedgekeurd door het kabinet. De quarantaineplicht zou ook komen te vervallen voor mensen met een negatieve coronatestuitslag of personen die zijn hersteld na een coronabesmetting.

Gevaccineerde mensen ontkomen naar verluidt alleen aan de quarantaineplicht als ze zijn ingeënt met een middel dat is goedgekeurd in de EU. Het gaat dan om de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en het Leidse Janssen, dat ook bekendstaat als het vaccin van Johnson & Johnson.

Brussel ziet herstel Nederlandse economie dit jaar zonniger in

De Europese Commissie is een stuk optimistischer over het economisch herstel van de coronacrisis in Nederland dit jaar dan nog maar drie maanden geleden. Ze rekent op een economische groei van 2,3 procent, terwijl Brussel in februari nog van 1,8 procent uit ging. Het herstel zal later dit jaar „op stoom komen”, schrijft de commissie in haar zogeheten lenteprognose.

Het dagelijks EU-bestuur mikt op een gemiddelde groei van 4,2 procent in de hele EU dit jaar. De EU kan de „mouwen opstropen”, zo wordt gezegd, nu de vaccinatieprogramma’s eindelijk goed op gang zijn gekomen.

Toch scoort Nederland in 2021 met de bijgestelde cijfers nog steeds het laagst van alle EU-landen. En ook volgend jaar blijft ons land met 3,6 procent een beetje achter bij het verwachte gemiddelde van 4,4 procent. Daartegenover staat dat de economische klap vorig jaar in Nederland minder hard was dan in veel andere landen en de Nederlandse economie „robuust” is.

De commissie verwacht dat eind volgend jaar alle EU-landen weer op het niveau zitten van voor de crisis. Maar de schuld in Europa zal door alle maatregelen om de klappen bij burgers en bedrijven op te vangen dit jaar wel pieken, vreest Brussel, tot wel 102 procent van het bruto nationaal product (bnp) in de negentien eurolanden. De begrotingstekorten lopen dit jaar op tot gemiddeld 7,5 procent van het bnp. In normale tijden mogen die percentages volgens de EU-regels niet meer dan respecrtievelijk 60 en 3 zijn.

Inspectie SZW telt duizenden coronagerelateerde klachten

Bij de Inspectie SZW zijn vorig jaar duizenden klachten vanaf de werkvloeren binnengekomen die gerelateerd waren aan corona. Van de in totaal circa 15.300 klachten hadden er 7700 te maken met het niet naleven van de coronamaatregelen, zo staat in het jaarverslag. Het aantal meldingen was tweemaal zo groot als een jaar eerder, toen nog geen sprake was van corona.

Volgens de Inspectie SZW gaat het bij de klachten om praktische zaken zoals het moeten werken met een collega die flink verkouden is, maar zich niet durft ziek te melden. Ook kwamen meldingen binnen van mensen die vonden dat ze te dicht bij elkaar in de kantine zaten, zonder dat de leiding van het bedrijf ingreep.

In 2200 gevallen greep de Inspectie SZW in om de werkomstandigheden ‘coronaproof’ te maken en het risico op besmetting te beperken. „Al eerder zagen we een stapeling van risico’s op ongezond, onveilig en oneerlijk werk bij werknemers met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Corona heeft deze problemen uitvergroot”, meldt inspecteur-generaal Marc Kuipers op. „Vooral bij werkenden die laagbetaald werk verrichten, op flexibele basis. Zij worden nu extra getroffen door de gevolgen van corona.”

De problemen bij de groep arbeidsmigranten noemt de Inspectie SZW extra opvallend. Een vijfde van de meldingen over besmettingsrisico’s op de werkvloer betrof deze groep die onder andere veel werkzaam zijn in de vleesverwerkende industrie, de pakketbezorging en de land- en tuinbouw.

Bij circa 90 procent van de ingrepen, waar is nagegaan of de werkgever de problemen heeft opgelost, was dat het geval. Ernstigere overtredingen hebben volgens de Inspectie SZW bij een klein deel van de coronameldingen geleid tot een tijdelijke stillegging van werkzaamheden of een boete.

Het overgrote deel van de arbeidsmigranten is afhankelijk van een uitzendbureau. Dat geldt dan niet alleen voor het werk, maar ook voor wonen en woon-werkverkeer. Veel van de arbeidsmigranten heeft een uitzendcontract, dat per dag opzegbaar is. De Inspectie SZW deed afgelopen jaar extra zijn best op het tegengaan van coronabrandhaarden én onderbetaling.

Duitse artsen bezorgd over agressieve sfeer door ‘vaccineisers’

Duitse huisartsen ervaren steeds meer druk doordat mensen voor hun beurt coronavaccins komen opeisen. Er ontstaat een agressieve sfeer, waarschuwt een bestuurder van een belangenorganisatie van huisartsen, het Deutsche Hausärzteverband.

ANP-430076938.jpg
beeld ANP SANDER KONING

In Duitsland spelen huisartsen een belangrijke rol bij het vaccineren van mensen. Ze merken dat mensen na maandenlange coronamaatregelen steeds ongeduldiger worden. De doktoren moeten dagelijks in discussie met mensen die snel ingeënt willen worden, zegt vicevoorzitter Anke Richter-Scheer van de huisartsenorganisatie in Duitse media.

Het gaat onder meer om mensen die sneller dan gepland een tweede vaccindosis willen vanwege hun vakantieplannen. Ook willen sommige ‘vaccineisers’ volgens de artsenbond kunnen profiteren van de voorrechten voor gevaccineerde mensen. Die hoeven bijvoorbeeld geen negatieve coronatestuitslag te laten zien als ze gaan winkelen of naar de kapper gaan.

Een derde van de Duitse bevolking heeft inmiddels een eerste dosis gehad van een coronavaccin. Zo’n 10 procent van de Duitsers is volledig gevaccineerd. Niet alle vaccins zijn even populair. De huisartsen krijgen ook te maken met ouderen die het coronavaccin van AstraZeneca weigeren en een ander middel willen.

1 op 100 besmette personen was volledig gevaccineerd

Mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus raken amper nog besmet, maar uit cijfers die het Outbreak Management Team (OMT) vermeldt in zijn laatste advies, blijkt nog eens dat vaccinatie geen volledig garantie geeft. Van alle mensen die in april positief testten, was 1 procent volledig gevaccineerd, meldt het OMT. Nog eens 2 procent had een eerste dosis vaccin gekregen, maar liep het virus toch nog op. Van 7 procent van de besmette personen was de vaccinatiestatus onbekend.

In hoeverre coronavaccins besmettingen voorkomen, verschilt per vaccin. Uit klinische onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech het risico met 95 procent verlaagt. Bij Janssen is dat 66 procent. Het risico om ernstig ziek te worden vermindert na een prik van dit in Nederland ontwikkelde vaccin met 85 procent.

Geen enkel vaccin biedt 100 procent bescherming. Los van de vastgestelde effectiviteit duurt het na de volledige vaccinatie ook nog een week (bij het vaccin van Pfizer/BioNTech) tot twee weken (Moderna, AstraZeneca, Janssen) voordat de maximale bescherming is bereikt.

Dat de vaccinatiestatus niet altijd bekend is, komt doordat de registraties niet compleet zijn. Sommige mensen geven geen toestemming om te noteren dat ze zijn gevaccineerd. Ook de verzameling in het centrale systeem van het RIVM is nog niet volledig. Het OMT meldt dat de compleetheid van dat systeem wel is toegenomen. Die wordt nu geschat op 77 tot 78 procent.

„Uitval overbelast personeel bedreiging voor de ziekenhuiszorg"

De hoge uitval van overbelast ziekenhuispersoneel vormt „een bedreiging voor de kwaliteit en continuïteit van zorg”, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nog eens in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Aandacht voor de „duurzame inzetbaarheid” van zorgverleners is van groot belang, schrijft de inspectie. Die vindt de laatste ontwikkelingen wel „voorzichtig hoopvol” stemmen.

De toezichthouder merkt op dat onder artsen en verpleegkundigen „een breed gedeeld gevoel van falen” ontstaat, omdat niet alle patiënten meer de zorg krijgen die zij verdienen. Het is daarom „van belang dat er voldoende nazorg en steun is voor zorgverleners, vooral wanneer zij betrokken zijn bij een incident in de patiëntenzorg of geconfronteerd worden met agressie van patiënten en hun naasten”.

Dat het aantal ziekenhuisopnames inmiddels daalt, komt geen moment te vroeg, zo maakt de brief duidelijk. Als de druk op de ziekenhuizen nog verder zou toenemen, dan zou op korte termijn mogelijk „een onbeheersbare situatie” ontstaan, stelt de inspectie vast. Als meer personeel uitvalt, zou de intensive care-capaciteit kunnen dalen en zullen „op grote schaal opnamestops ingesteld moeten worden”.

Zoals bekend gaat het hoge aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen ten koste van zorg aan anderen. Vooral in de laatste week van april zijn er door de hoge druk „momenten geweest waarop de situatie zeer nijpend was”, beschrijft de inspectie. Door goede samenwerking in de sector zijn de meeste knelpunten wel opgelost.

De brief werd afgelopen vrijdag verstuurd naar de minister en is nu samen met andere stukken over de coronasituatie doorgestuurd naar de Tweede Kamer. In de dagen voor het schrijven was de situatie „overwegend beheersbaar”. „Toch blijft de druk zeer hoog en doen zich ook lokale pieken in de instroom voor, die maken dat ziekenhuizen tijdelijke opnamestops moeten instellen”, voegt de inspectie eraan toe. Ziekenhuizen staan ook de komende weken nog „voor grote uitdagingen” om de zorgcapaciteit op peil te houden.

Bijna 4 miljoen kijkers volgen coronapersconferentie

Ruim 3,9 miljoen Nederlanders keken dinsdagavond naar de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek. De persconferentie werd uitgezonden op NPO 1 (2,48 miljoen kijkers), RTL 4 (1,01 miljoen kijkers) en SBS6 (431.000 kijkers).

De persconferentie, waarin mogelijke versoepelingen werden aangekondigd met ingang van volgende week, trok minder kijkers dan de laatste op 21 april. Toen keken er ruim 4,7 miljoen Nederlanders. De coronapersconferentie van eind april 2020 trok destijds vooralsnog de meeste kijkers. Maar liefst 7,8 miljoen Nederlanders schakelden toen in.

De persconferentie op NPO 1 was dinsdag met 2,48 miljoen kijkers het best bekeken programma. Hierna volgen het NOS Journaal om 20.00 uur en de Vooravond op NPO 1, die met respectievelijk 2,28 miljoen kijkers en 1,53 miljoen kijkers het tweede en derde best bekeken programma waren.

OMT: versoepelen is makkelijk, maar terugdraaien haast onmogelijk

Het versoepelen van coronamaatregelen is eenvoudig, maar het terugdraaien van versoepelingen als de situatie toch tegenvalt zal „welhaast onmogelijk” zijn, waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT). In het laatste advies aan het kabinet roepen de deskundigen het kabinet op tot terughoudendheid. Ze wijzen erop dat het aantal besmettelijke personen „nog altijd hoog is”.

In de ziekenhuizen is de piek in opnames waarschijnlijk wel achter de rug, maar „van een evidente daling in bedbezetting is nog geen sprake”, aldus het OMT. De afname die de deskundigen willen zien, is nog niet gerealiseerd. Ze adviseren de volgende stap in versoepelingen pas door te zetten als het zevendaags gemiddelde in het aantal opnames met 20 procent is afgenomen. Volgens de rekenmethode van het OMT is dat nog niet het geval. Het gaat in dit opzicht wel de goede kant op: uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bleek dinsdag dat het aantal opnames vorige week 22 procent lager lag dan de week daarvoor.

Het kabinet volgt het OMT op dit punt. Als het aantal opnames volgende week niet zo’n 20 procent lager ligt dan tijdens de piek van eind april, dan drukt het „op de pauzeknop”, zo werd dinsdagavond duidelijk.

Als het aantal besmettingen blijft dalen en de vaccinaties volgens schema blijven verlopen, heeft de tweede stap van versoepelingen „slechts een iets langzamere daling van de epidemie tot gevolg”, stellen de gezondheidsexperts vast. Het kan echter ook tegenvallen. Als niet aan de „optimistische voorwaarden” wordt voldaan, gaat de daling aanmerkelijk langzamer en kan de druk op ziekenhuizen en intensive cares nog wekenlang hoog blijven, waarschuwen ze. Sterker nog: „Het te snel versoepelen kan ook het perspectief op een zomerperiode met minder maatregelen teniet doen.”

Ziekenhuisopnames zijn niet het enige probleem. Het OMT herinnert eraan dat ook jongeren die het virus oplopen en niet in het ziekenhuis terechtkomen, daar langdurige klachten aan over kunnen houden.

Hermitage Amsterdam haalt bijna miljoen euro aan giften binnen

Museum Hermitage Amsterdam heeft zoals gehoopt bijna 1 miljoen euro gekregen door zijn inzamelingsactie om de coronacrisis het hoofd te bieden. Met een gift van 60.000 euro van de Stichting Vrienden van de Hermitage werd het nagestreefde bedrag uiteindelijk zo goed als bereikt. Meer dan 10.000 giften zijn ontvangen, waaronder ook legaten en diverse giften in natura, zoals benefietoptredens, concerten en kunstwerken, aldus het blije museum.

ANP-429902036.jpg
beeld ANP JEROEN JUMELET

De Hermitage is alle gevers „zeer dankbaar „. De campagne Houd de Hermitage open begon op 6 april en wordt nog voortgezet. . De Hermitage Amsterdam vreesde eind van het jaar met een gat van ruim een miljoen euro te zitten als gevolg van de coronacrisis. Het museum, dat geen vaste collectie heeft en dat het moet hebben van het houden van exposities alleen, heeft nooit structurele subsidie gekregen.

Het museum aan de Amstel heeft het afgelopen jaar al volop bezuinigd en zelfs elf medewerkers moeten laten gaan. Het kon niet alleen amper bezoekers ontvangen, het kon ook geen zalen verhuren. Als er nu geen geld was gekomen, zouden er geen tentoonstellingen meer kunnen worden voorbereid en had het museum in de komende jaren met lege handen tegenover het publiek gestaan.

Vaccinatieprogramma voor zeevarenden begint half juni

Medio juni start een vaccinatieprogramma voor zeevarenden. Daarvoor komen alle zeevarenden in aanmerking die werken op zeeschepen onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer. Door de prikken kunnen mensen hun werk aan boord van zeeschepen wereldwijd veilig voortzetten, stelt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR). Die voert het beheer over het programma.

Onder regie van het RIVM is de afgelopen maanden onderzocht in hoeverre zeevarenden gebruik kunnen maken van de reguliere nationale vaccinatiestrategie. Daaruit bleek dat zeevarenden een aparte aanpak vergen, onder meer vanwege hun werk over alle grenzen heen. Al sinds januari 2020 staan zeevarenden wereldwijd voor flinke uitdagingen om hun werk te doen, schetst de KNVR. Ze konden vaak maandenlang niet worden afgelost. En van internationale reisbeperkingen die van land tot land verschillen zijn ze nog steeds continu de dupe. Dat zeevarenden nu kunnen worden gevaccineerd, ongeacht hun nationaliteit, stelt rederijen onder meer in staat om te voldoen aan hun zorgplicht, stellen de reders.

Ongeveer 49.000 Janssen-vaccins worden vanaf medio juni, in termijnen, beschikbaar gesteld. Daarvan is één vaccinatie nodig. Dat is belangrijk, want zeevarenden brengen slechts beperkt tijd door in Nederland, namelijk tijdens het verlof of om naar huis of naar een schip te reizen.

Omdat alle zeevarenden nooit binnen één aaneengesloten periode in Nederland zijn, zal vaccinatie over de komende maanden worden uitgespreid. De KVNR gaat een centrale rol spelen in de logistieke uitwerking van de vaccinatie-aanpak. Inenting gebeurt in een aantal grotere havens en op Schiphol.

Giro555 open voor coronabestrijding in arme landen

De samenwerkende hulporganisaties openen woensdag Giro555 voor een nationale actie om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. Aftrap is de vaccinatie-locatie bij De Jaarbeurs in Utrecht. Dat heeft het Rode Kruis laten weten. „Of je nou in Afrika, Europa of Azië woont: het is pas veilig wanneer iedereen gevaccineerd is”, zegt Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555.

„De ramp in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien, en maakt schokkend duidelijk dat sneller vaccineren van levensbelang is”, zeggen de hulporganisaties. Zij maken zich ook grote zorgen over de situatie in Nepal. Het ingezamelde geld is voor coronaslachtoffers en voor het mogelijk maken van vaccineren in kwetsbare landen. Ook wordt er medische noodhulp mee bekostigd.

Woensdag geeft Laszlo samen met viroloog Marion Koopmans en GGD-baas André Rouvoet het startsein voor de 555Collectebus. Daar zijn ook mensen uit de Indiase gemeenschap bij aanwezig. De bus rijdt de komende tijd langs allerlei plekken in het land waar mensen in actie komen, en gaat naar priklocaties.

De hulporganisaties achter deze actie zijn: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan Internationaal Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

Ruim 4000 nieuwe coronadoden in India, dodental voorbij 250.000

Het Indiase dodental als gevolg van de coronapandemie is voorbij de 250.000 gegaan. Het lokale ministerie van gezondheid meldt woensdag 4205 coronadoden, waarmee het totale dodental op 254.197 komt.

431243872.jpg
Een patiënt in het Indiase Ahmedabad krijgt zuurstof toegediend. beeld EPA, DIVYAKANT SOLANKI

De afgelopen 24 uur zijn er 348.482 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totale bevestigde besmettingen op ruim 23,3 miljoen komt te staan. Experts vermoeden dat de werkelijke aantallen aanzienlijk hoger liggen.

CNV: coronacrisis hakt er bij veel werkenden stevig in

De coronacrisis hakt er bij veel werkenden psychisch stevig in, meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 2600 eigen leden. 36 procent van de ondervraagden kampt met steeds meer werkstress naarmate de crisis langer duurt. 42 procent doet het werk met minder plezier en ruim één op de vijf (21 procent) zit tegen een burn-out aan.

Van de respondenten heeft 32 procent vaker te maken met onderlinge spanningen op de werkvloer en wordt 36 procent steeds somberder. 17 procent zegt vaker te maken te hebben met agressie van klanten, cliënten of omstanders.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin dreigt de emmer bij miljoenen mensen over te lopen. „Over alle sectoren heen kampt een toenemend aantal mensen met werkstress, zowel in de publieke als de private sector. Een situatie die steeds nijpender wordt”, aldus Fortuin.

Volgens de vakbond zijn de cijfers ook verslechterd ten opzichte van oktober 2020, toen een soortgelijk onderzoek werd gedaan. Zo is het aantal mensen dat tegen een burn-out zegt te zitten, verdubbeld. „De cijfers lopen voortdurend op. Het is wat ons betreft vijf voor twaalf”, zegt Fortuin.

CNV roept werkgevers én werknemers op om alert te zijn. „Niemand heeft er iets aan als we straks allemaal gevaccineerd zijn, maar mentaal volledig uitgeput. Dan hebben we een nieuwe pandemie van burn-outs. We roepen werkgevers en werknemer op om met elkaar in gesprek te blijven. Zorg voor elkaar te dragen en gezond te blijven.”

De vakbond wil daarnaast speciale aandacht voor thuiswerkers. 60 procent van de thuiswerkers voelt zich eenzamer dan in 2020. „Maar ook de 5 miljoen mensen die niet thuis kunnen werken, verdienen aandacht. Zij staan onder hoge druk al een jaar lang in de frontlinie. Aandacht voor deze problematiek blijft nodig.”

Fors meer klachten over geluidsoverlast sinds corona

Sinds de corona-uitbraak in Nederland is er flink meer geklaagd over geluidsoverlast. Dat concludeert dataplatform LocalFocus na een analyse van politiecijfers. De politie kreeg tussen maart 2020 en februari 2021 bijna 187.000 herriemeldingen, tegenover 120.000 in dezelfde periode het jaar ervoor.

Dat betekent een stijging van ruim 50 procent van het aantal meldingen in coronatijd. In alle provincies en gemeenten in Nederland is meer geklaagd over geluidsoverlast dan in het jaar ervoor. Ook is er in alle onderzochte maanden meer geklaagd dan dezelfde periode een jaar eerder. Augustus had met een toename van ruim 70 procent veruit de hoogste piek, maar ook de eerste twee maanden van dit jaar lag het aantal meldingen bijna dubbel zo hoog dan het jaar ervoor, ziet LocalFocus.

In provincie Noord-Holland steeg het aantal overlastmeldingen met ruim 80 procent het hardst. De luidruchtigste gemeente in coronatijd is gezien de meldingen Groningen, gevolgd door Den Helder, Zandvoort, Leiden en Utrecht.

De meldingen die toenamen betroffen vooral geluidshinder in het algemeen, zoals herrie van buren of mensen op straat. Overlast door evenementen en horeca daalde tijdens de coronatijd.

WHO: Indiase coronavariant tot nu toe in 44 landen ontdekt

GDe Indiase coronavirusvariant B.1.617 is tot nu toe al in 44 landen vastgesteld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. Het grootste aantal besmettingen met de variant buiten India is waargenomen in Groot-Brittannië, blijkt uit de analyse van ruim 4500 monsters. De Indiase variant zou ook 11 keer in Nederland zijn waargenomen, blijkt uit de data gepubliceerd op het platform GISAID. Coronavirusvariant B.1.617 werd in oktober voor het eerst waargenomen.

Eerder liet de WHO al weten dat de mutatie, die besmettelijker lijkt, als wereldwijd probleem wordt gezien. Mogelijk is de variant ook iets resistenter tegen vaccins. Twee weken geleden waarschuwde de WHO nog niet te snel conclusies te trekken. De variant staat nu op eenzelfde lijst als de virussoorten ontdekt in Groot-Brittannië, Brazilië en Zuid-Afrika. Dit in eerste instantie omdat het zich sneller lijkt te verspreiden.

Meerdere landen, waaronder ook Nederland, weren al weken vluchten uit India. In België is al iemand in een verpleeghuis overleden aan de gevolgen van de Indiase virusvariant. Het aantal besmettingen in India is in de afgelopen weken in hoog tempo gestegen.

Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd

Mogelijk worden er minder vaccins van Janssen geleverd. Dat komt door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten, aldus demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

ANP-430756235.jpg
beeld ANP JERRY LAMPEN

Hij had deze maand gehoopt op een „stabiele instroom” van ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus. Maar zover is het niet gekomen.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Er waren onder meer problemen met hygiëne. Johnson & Johnson gaat er nog wel van uit dat het dit jaar nog steeds de beloofde 200 miljoen coronavaccins van Janssen aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland zal leveren.

Ook blijven de leveringen van farmaceut AstraZeneca onvoorspelbaar, aldus De Jonge. „De ene week zijn ze heel hoog, de andere week zijn er geen leveringen.” De EU is daarom een proces begonnen tegen het bedrijf.

Verdachte van schoppen politiehond Malieveld voor de rechter

Een 36-jarige man uit Noordwijk staat woensdag voor de politierechter voor het slaan en schoppen van een agent en zijn diensthond Vito. Dit gebeurde op 14 maart op het Malieveld, na een uit de hand gelopen demonstratie van Nederland in Verzet tegen de coronamaatregelen.

Daarbij was ook een 46-jarige Amsterdammer die met een vechthond op de agent en Vito afkwam. „Laat die man gaan, anders kan je lachen”, schreeuwde hij. De agent kwam hierdoor zo in het nauw dat hij zich genoodzaakt voelde een waarschuwingsschot af te vuren. De derde verdachte die terechtstaat is een 21-jarige man uit Doetinchem. Hij zou tijdens de demonstratie een paraplu naar een politieagent te paard hebben gegooid.

Afgelopen maandag was ook een themazitting met verdachten die zich zouden hebben misdragen tijdens de demonstratie die werd beëindigd met charges door de politie. De politierechter legde deels voorwaardelijke taakstraffen tot 50 uur op aan twee mannen die ME’ers aanvielen. Een van hen duwde een fiets tegen een ME’er, een andere verdachte had een ME’er twee keer tegen het vizier geslagen. Twee andere verdachten van geweldsincidenten zijn vrijgesproken.

Bij de ongeregeldheden werden twintig mensen aangehouden. Zes agenten raakten gewond. Na de demonstratie doken verschillende filmpjes op over mogelijk bovenmatig politiegeweld. Daar wordt volgens het Openbaar Ministerie nog onderzoek naar gedaan.

NS wil met kortingen reizigers terug in de trein krijgen

De NS wil door kortingen te geven op treinkaartjes reizigers weer terug in de trein krijgen. Ook komt de vervoerder met nieuwe abonnementen voor werkgevers, die de NS vanaf de zomer stapsgewijs wil lanceren.

„Door corona is er een aanzienlijk deel van onze vaste reizigers die nu niet voor de trein kiest”, legt bestuurslid Tjalling Smit uit. Het is voor de NS topprioriteit om hen weer terug in de trein te krijgen, zegt hij. „Dat doen we door onze dienstregeling op te schalen en door in te zetten op druktespreiding zodat reizigers een comfortabele reis hebben. Met deze nieuwe treinkaartjes maken we voor veel mensen de trein weer aantrekkelijk. Niet alleen voor forensen, maar ook voor dagjesreizigers.”

Zo introduceert de NS drie nieuwe kaartjes voor in de daluren, die ook bij andere treinvervoerders gebruikt kan worden. „We willen na corona afscheid nemen van de hyperspits en voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment de trein neemt. Daarmee blijft spreiden van reizigers belangrijk”, aldus Smit. Het gaat om een vroegboek-dalticket, een zesrittenkaart en het nieuwe groepsticket.

Voor werkgevers, die abonnementen afsluiten voor hun medewerkers, zijn de reisproducten aangepast op het nieuwe reisgedrag. „Voorheen reisden veel mensen vijf dagen per week naar hun werk en konden wij daarom met vaste tarieven werken”, vertelt Smit. „Omdat we nu weten dat thuiswerken een blijvertje is, willen werkgevers alleen betalen voor ritten die ook daadwerkelijk gemaakt worden.”

Uber geeft korting op ritten naar vaccinatiecentrum

Uber biedt vanaf woensdag korting aan voor klanten die via het taxiplatform in Nederland ritten boeken naar en van coronavaccinatiecentra. Het technologiebedrijf doneert daarnaast gratis taxiritten ter waarde van 100.000 euro aan het Rode Kruis.

ANP-407342979.jpg
beeld ANP EVERT ELZINGA

Mensen die naar een vaccinatiecentrum rijden met een Uber-taxi kunnen op maximaal twee ritten een korting krijgen van 25 procent. Ze kunnen een kortingscode invullen voor het gebied rond bekende vaccinatielocaties. Het techbedrijf gaat overigens niet controleren of reizigers ook daadwerkelijk een prik hebben gehaald, of toevallig met korting naar een bestemming in de buurt konden.

Bij de donatie aan het Rode Kruis hoort ook een samenwerking met Uber. De hulporganisatie krijgt ook het boekingsplatform van Uber ter beschikking gesteld, zodat de ritten van en naar vaccinatielocaties van de GGD goed geregeld kunnen worden.

Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen al langer met het vervoer naar vaccinatiecentra. Hulpbehoevenden, zoals kwetsbare ouderen die niet zelfstandig kunnen reizen, worden door de organisatie naar de locatie gebracht waar ze een inenting krijgen en ook weer thuisgebracht.

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. Het vorige is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer