live
Binnenland

Geen verdere versoepelingen coronaregels vanaf 11 mei

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 29 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie1 May 2021 07:53

Advertentie

Politie maakt einde aan illegaal feest in Brussels bospark

De politie heeft zaterdag een eind gemaakt aan een illegaal evenement in Brussel omdat de aanwezigen maling hadden aan de coronavoorschriften. Een paar duizend mensen, vooral jongeren, hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging op Facebook naar de manifestatie La Boum 2 te komen.

Hoewel het de bedoeling was feest te vieren, was de stemming in het bospark Ter Kameren niet erg feestelijk. Slechts een beperkt aantal verzamelde zich bij de muziekinstallaties en danste. Veel anderen klonterden samen in groepjes. De meesten hielden geen anderhalve meter afstand en droegen geen mondkapje.

De politie, volgens Het Nieuwsblad met 700 man op de been, hield de situatie geruime tijd op afstand in de gaten, onder meer vanuit een helikopter. Met behulp van een drone werden de bezoekers gemaand zich aan de coronamaatregelen te houden, zonder veel succes.

AFP_9966G7.jpg
beeld AFP, Kenzo TRIBOUILLARD

In de loop van de middag werd de sfeer grimmiger. Volgens getuigen mengden extreemrechtse figuren zich tussen de feestgangers. Demonstranten eisten „vrijheid”. Er ontstonden wat vechtpartijtjes en er werd met flessen en vuurwerk gegooid. Een waterkanon reed als waarschuwing richting de vijver, waar een maand geleden tijdens de eerste editie van La Boum (Knalfuif) ernstige ongeregeldheden ontstonden.

De politie besloot even na half zes over te gaan tot de ontruiming van het Ter Kamerenbos wegens het „niet naleven van de gezondheidsmaatregelen”. Daarvoor werden behalve manschappen in wapenuitrusting traangas en de waterkanonnen ingezet.

Veel ‘boumers’ waren toen al op weg naar huis gegaan, enkele honderden bleven langer hangen op het grasveld bij de waterpartij en in de bosjes. Ze maakten vreugdevuurtjes en bleven de oproerpolitie uitdagen. In de omgeving werden vernielingen aangericht. Onder meer straatmeubilair en verkeerslichten moesten het ontgelden. Een aantal personen is gearresteerd.

GGD telefonisch bereikbaar, online afspraak maken kan nog niet

Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus kunnen in veel gevallen weer telefonisch een afspraak maken, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Dat geldt ook voor mensen die zich willen laten vaccineren. Het is nog steeds niet mogelijk om online een afspraak te maken.

ANP-430494104.jpg
beeld ANP JEROEN JUMELET

De GGD meldde zaterdagochtend dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. „We werken aan een oplossing”, zei de organisatie. Later op de dag bleek dat ook via de telefoon geen afspraak gemaakt kon worden. Even na 18.00 uur was de telefonische storing verholpen.

De online storing heeft te maken met de koppeling met DigiD. Daardoor kunnen tijdens het maken van afspraken of het opvragen van een testuitslag problemen ontstaan.

Drukte in winkelsteden op eerste zaterdag na versoepelingen

De eerste zaterdag dat mensen weer zonder afspraak mochten winkelen, heeft in veel steden voor drukte gezorgd. Omdat winkels nog wel met voorwaarden te maken hebben, zoals een maximaal aantal bezoekers per 25 vierkante meter, stonden in de straten van veel binnensteden lange rijen voor de winkels.

Totaal aantal coronabesmettingen passeert 1,5 miljoen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5836 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn nu 1.502.562 Nederlanders positief getest. De RIVM-cijfers passeerden zaterdag de grens van 1,5 miljoen.

ANP-429991593.jpg
beeld ANP RAMON VAN FLYMEN

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 49.190 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 7027 bevestigde besmettingen per dag. Het weekgemiddelde was de afgelopen veertien dagen niet zo laag.

Rotterdam telde met 326 de meeste positieve tests. Amsterdam volgt, daar kregen 256 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Utrecht werden 154 besmettingen vastgesteld en in Den Haag 119.

Het aantal gemelde sterfgevallen was het afgelopen etmaal 21. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 131 sterfgevallen, wat neerkomt op bijna 19 per dag.

Winkeliersvereniging: gezellige zaterdagdrukte

Het is een „gezellige zaterdagdrukte” in de Nederlandse winkelstraten. Dat zegt winkeliersvereniging INretail. Het is de eerste zaterdag dat er weer geshopt kan worden in niet-essentiële winkels zoals kleding- en schoenenzaken zonder afspraak na de versoepeling van de coronamaatregelen. Wel gelden er voorwaarden. Zo is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan per 25 vierkante meter.

ANP-428786025.jpg
Amsterdam. Archiefbeeld ANP

Een woordvoerder van INretail zegt dat het gezellig vol is in de winkelgebieden van steden als Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Groningen, Assen en Arnhem. Bij bepaalde winkels staan rijen met wachtende klanten die met behulp van stickers, linten of dranghekken gecontroleerd naar binnen kunnen. „Het lijkt allemaal goed op orde. Er is ook een goede samenwerking met boa’s.”

In Eindhoven werd wel een oproep gedaan om niet meer naar de binnenstad te komen vanwege de drukte. Ook in Amsterdam is het op sommige plaatsen druk. In de Kalverstraat en Nieuwendijk heeft de gemeente om die reden eenrichtingsverkeer ingesteld.

Indiase hoofdstad verlengt lockdown met week

De lokale autoriteiten hebben de lockdown in de Indiase hoofdstad New Delhi met een week verlengd, in verband met de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen de voorbije dagen. De lockdown zou eigenlijk maandag aflopen in de stad met ruim 20 miljoen inwoners, maar de situatie rondom het coronavirus is dusdanig verslechterd dat versoepelingen momenteel niet verantwoord zijn.

AFP_9944UM.jpg
Het Indraprastha Apollo ziekenhuis in New Delhi. beeld AFP, Prakash SINGH

India meldde zaterdag ruim 400.000 nieuwe coronabesmettingen in 24 uur tijd. In de voorgaande week meldde het land dagelijks meer dan 300.000 infectiegevallen. In de afgelopen 24 uur bezweken 3523 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental komt daarmee op 211.853, het drie na hoogste ter wereld, na de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.

Ondertussen probeert India de vaccinatie-inspanningen te versterken. Zaterdag arriveerden 150.000 Russische Spoetnik-vaccins en daar moeten nog „miljoenen doseringen” op volgen, aldus het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel het land ’s werelds grootste vaccinproducent is, heeft het momenteel zelf niet genoeg vaccins in de strijd tegen Covid-19.

India heeft sinds maart te maken met een alarmerende toename van het aantal coronabesmettingen, mogelijk vanwege een dubbel gemuteerde variant van het longvirus. Volgens wetenschappers heeft de regering van premier Narendra Modi de oplopende cijfers te lang genegeerd en nagelaten maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Gemeente Eindhoven: komt niet naar binnenstad

De gemeente Eindhoven heeft mensen opgeroepen niet meer naar de binnenstad te komen omdat het er te druk is.

„Het is erg druk in de binnenstad. Kom niet meer naar de binnenstad als het niet nodig is. Houd 1,5 meter afstand!”, schrijft de gemeente zaterdagmiddag op Twitter.

Ook in Amsterdam is het op sommige plaatsen druk. In de Kalverstraat en Nieuwendijk heeft de gemeente om die reden eenrichtingsverkeer ingesteld. Het is voor het eerst sinds december dat deze maatregel weer nodig is.

Het is de eerste zaterdag sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen dat winkelen in niet-essentiële winkels weer is toegestaan zonder afspraak. Wel gelden er voorwaarden. Zo is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan per 25 vierkante meter.

Politie Brussel stuurt 600 man naar ‘feest’ Ter Kamerenbos

De politie in Brussel heeft zeshonderd man gestuurd naar het uitgestrekte stadspark in het zuiden van de stad dat Ter Kamerenbos heet. Ze vreest een herhaling van 1 april toen duizenden jongeren afkwamen op een festival ‘La Boum’ en slaags raakten met de politie. Het festival bleek een 1 aprilgrap te zijn. Maar de duizenden vermaakten zich er uitstekend en bleven ondanks aandringen van de oproerpolitie in het park. Het leidde tot wat Belgische media „een veldslag tussen jongeren en de politie” noemden, met tientallen gewonden en arrestaties.

ANP-429713899.jpg
Ter Kamerenbos. Archiefbeeld AFP, LAURIE DIEFFEMBACQ

Inmiddels is opgeroepen tot ‘La Boum 2’ dat zaterdagnamiddag zou moeten beginnen, meldt onder meer La Dernière Heure. De autoriteiten hebben het verboden en dreigen dat de politie er zal ingrijpen. De mensen achter ‘La Boum 2’ laten weten dat er vreedzaam een feest wordt gevierd. Het is nog niet duidelijk of veel jongeren erop afkomen. Zaterdagmorgen was er in het centraal station van Brussel een ‘flashmob’ waarbij plotseling honderden mensen op de trappen van de stationshal dansten en coronamaatregelen negeerden.

Vrijdagavond was er in Brussel een grimmiger protest tegen de vele omstreden beperkingen die de overheid oplegt om het coronavirus tegen te gaan. Op twee plaatsen, bij het paleis van justitie en bij de Hallepoort, werden een afbeelding van een strop en een boodschap geprojecteerd, meldde persbureau Belga. Het ging om een actie van de groep Wake Up Belgium, die een boodschap wilde sturen aan politici en in het Engels waarschuwden: „U zal hier berecht worden”.De actiegroep verwijt de politiek „een gebrek aan gezond verstand, onbekwaamheid en repressieve wetten”. De anti-lockdowngroep eist dat het „niet meer over cijfers, maar over mensen gaat”.

‘Duitsers potten veel goud op door onzekerheid corona’
ANP-422794869.jpg
Een cassette met goudstaven. beeld AFP, Martin Abbugao

Duitsers hebben vanwege de onzekerheid door de coronacrisis een recordhoeveelheid goud opgepot. Volgens een studie hebben particulieren in Duitsland nu voor ongeveer 9089 ton aan goud verzameld in de vorm van munten, staven en juwelen.

Dat is volgens onderzoekers van de Steinbeis Universiteit in Berlijn ongeveer 269 ton meer dan in 2019. Veel mensen zien goud als een veilige en waardevaste belegging in onzekere tijden. De Duitse centrale bank heeft 3362 ton aan goud in zijn kluizen opgeslagen.

Advertentie

Fieldlab-vakantiegangers naar Gran Canaria vertrokken
ANP-430902828.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Een toestel met aan boord 177 Nederlandse vakantiegangers is zaterdag rond 13.00 uur vertrokken naar Gran Canaria. Daar verblijven ze tot en met 8 mei in een hotel. Het is de tweede Fieldlab-proefvakantie.

Van de 180 door reisorganisaties Corendon en TUI geselecteerde reizigers bleken er vrijdag twee positief te testen op het coronavirus, aldus een woordvoerster van TUI. Deze twee hoorden tot een gezelschap van vijf mensen, en daardoor moesten die alle vijf thuisblijven. Twee ‘nieuwe’ vakantiegangers waren bereid alsnog mee te vliegen.

Er hadden zich 68.000 mensen aangemeld voor het experiment. Dit keer mogen de deelnemers wel van het resort af. Dat was tijdens de eerste Fieldlab-proefvakantie, naar Rhodos, nog uit den boze.

Tijdens de proefvakanties kijken onafhankelijke onderzoekers hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. Houden de reizigers zich aan de plaatselijke regels? Wassen ze hun handen, dragen ze mondkapjes, houden ze afstand? De Staat financiert dit onderzoek, dat 46.000 euro moet kosten. Met de kennis moet het mogelijk worden om binnenkort weer veilig op vakantie te gaan. De kosten van de vakantie, bijna 800 euro, betalen de reizigers zelf.

Proefvakantiegangers moeten voor de reis een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen. Tijdens de trip vullen deelnemers vragenlijsten in over hun gezondheid en reiservaring. Binnen 24 uur voor de terugreis volgt opnieuw een PCR-test, waarna alleen de mensen met een negatieve testuitslag terug naar huis kunnen vliegen. Na thuiskomst wacht de vakantiegangers een quarantaine, waarop overigens niet wordt gecontroleerd.

Alle 188 mensen die vorige maand in Rhodos verbleven, testten vlak voor hun terugkeer naar Nederland negatief.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt naar 2638

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 2638 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 68 minder dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Na zes achtereenvolgende dagen van stijging is voor het eerst weer sprake van een daling van het aantal opgenomen coronapatiënten.

Het aantal Covid-patiënten op de intensive care is met vier gestegen naar 811. Dat schommelt nu twee weken tussen de 800 en 850.

Het aantal Covid-patiënten op de verpleegafdeling daalde het afgelopen etmaal met 72 patiënten naar 1827.

De instroom blijft hoog. Afgelopen etmaal zijn 320 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care. Vergeleken met vorige week is het gemiddeld aantal nieuwe opnames ongeveer gelijk. „De bezetting zal naar verwachting in de komende week hoog blijven en mogelijk verder toenemen”, verwacht het LCPS.

Vrijdag zijn zes patiënten overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, onder wie één ic-patiënt. Het totaal aantal patiënten op de ic is nu 1214, waaronder 811 coronapatiënten.

Geen verdere versoepelingen coronaregels vanaf 11 mei
ANP-430286478.jpg
Demissionair premier Rutte arriveert bij het Catshuis. beeld ANP, Phil Nijhuis

De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten langer op zich wachten. Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Zondag zou het kabinet op het Catshuis overleggen over de tweede stap van het zogeheten openingsplan. Maar die bijeenkomst wordt verplaatst naar volgend weekend. Op dinsdag 11 mei volgt dan vooralsnog een persconferentie. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei.

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De derde stap stond gepland voor 26 mei, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Vanaf dan zou men weer vier mensen thuis mogen ontvangen en weer uit eten kunnen in horecagelegenheden.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei vrijdag al dat het allerminst zeker was dat het kabinet zondag bijeen zou komen om de versoepelingen te bespreken. Hij noemde de situatie in ziekenhuizen „druk en zwaar” en zei dat een Catshuisoverleg „niet zoveel zin heeft” als het Outbreak Management Team (OMT) geen ruimte voor versoepelingen ziet.

GGD: Technische problemen met website voor coronatest
ANP-429991610.jpg
beeld ANP, Ramon van Flymen

Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus kunnen problemen ondervinden bij het maken van een afspraak via internet. Dat geldt ook voor mensen die zich willen laten vaccineren.

De koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. „We werken aan een oplossing”, meldt de GGD zaterdagochtend.

Medewerkers op het callcentrum zijn bereikbaar om afspraken in te plannen en mensen te bellen met testuitslagen.

Opnieuw recordtoename coronabesmettingen in India
ANP-430879165.jpg
beeld AFP, Diptendu Dutta

Opnieuw heeft India een recordtoename coronabesmettingen in één etmaal geregistreerd. De autoriteiten meldden zaterdag 401.993 nieuwe gevallen. Het totale aantal Indiase besmettingsgevallen sinds het begin van de corona-epidemie komt daarmee op ongeveer 19,16 miljoen. India telt daarmee na de Verenigde Staten het hoogste aantal besmettingen ter wereld.

In de afgelopen 24 uur bezweken in India 3523 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental komt daarmee op 211.853, het drie na hoogste ter wereld, na de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.

India heeft sinds maart te maken met een alarmerende toename van het aantal coronabesmettingen, mogelijk vanwege een dubbel gemuteerde variant van het longvirus. Volgens wetenschappers heeft de regering van premier Narendra Modi de oplopende cijfers te lang genegeerd en nagelaten om maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

VWS komt om in 2 miljard mondkapjes, spatschermen en handschoenen
ANP-426889591.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar tegen het advies van professionele inkopers in extra mondkapjes en andere beschermingsmiddelen besteld. De voorraad is daardoor opgelopen tot boven de twee miljard stuks, terwijl er nu amper vraag is en de houdbaarheid van de spullen beperkt is, schrijft de Volkskrant.

Het ministerie heeft inmiddels elf magazijnen vol beschermingsmiddelen, vooral mondkapjes, maar ook schorten, handschoenen, spatbrillen en jassen. In totaal zijn er vorig jaar 2,5 miljard producten besteld. Daarvan is nog geen 15 procent aan de zorg geleverd.

Een probleem is dat de honderden miljoenen overgebleven mondkapjes slechts twee tot vijf jaar houdbaar blijven. Met de huidige vraag is tegen die tijd slechts een fractie verkocht. VWS heeft ruim twee miljard euro geïnvesteerd om de spullen in te kopen.

Erasmus MC leidt onderzoek naar trombose door vaccins
ANP-430149173.jpg
beeld ANP

De ernstige bijwerking van de vaccins van AstraZeneca en Janssen wordt nog altijd niet begrepen. Het is inmiddels duidelijk dat de zeldzame combinatie van een trombose in het brein die gepaard gaat met een tekort aan bloedplaatjes wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Maar het is niet bekend waardoor deze reactie in gang wordt gezet.

Theorieën zijn er te over, maar we weten het niet, zeggen Marieke Kruip en Eric van Gorp, hematoloog en viroloog in het Erasmus MC zaterdag in Trouw. „Er zijn veel oorzaken denkbaar. We moeten waken voor een tunnelvisie en niet te snel inzoomen op één verklaring.”

Een maand geleden schreef de Duitse trombose-expert Andreas Greinacher dat alle patiënten antistoffen hadden aangemaakt tegen een eiwit van hun bloedplaatjes. Door die afweerreactie klonterde het bloed. Vorige week beweerde Greinacher dat de reactie werd getriggerd door vervuilingen in het vaccin, zoals humane eiwitten die tijdens het productieproces waren achtergebleven.

VS en Australië stellen inreisverbod vanuit India in
ANP-430889489.jpg
beeld AFP, John Thys

In navolging van meerdere Europese landen hebben de Verenigde Staten en Australië besloten om het personenverkeer vanuit India aan banden te leggen in verband met de torenhoge coronabesmettingscijfers in het Aziatische land. Daar worden nu dagelijks honderdduizenden nieuwe besmettingen vastgesteld en vallen dagelijks duizenden nieuwe coronadoden.

De Amerikaanse president Joe Biden stelde vrijdag de nieuwe reisrestricties met betrekking tot India in. De meeste buitenlanders kunnen niet meer de Verenigde Staten binnenkomen vanuit India. De nieuwe maatregelen zijn vanaf dinsdag van kracht en werden geadviseerd door het centrum voor ziektepreventie (CDC).

Australië heeft besloten om zijn staatsburgers en ingezetenen die in de afgelopen twee weken in India zijn geweest de toegang tot het land te ontzeggen. Die maatregel is vanaf maandag van kracht, en wie zich er niet aan houdt riskeert behalve een boete ook gevangenisstraffen.

Forse stijging aantal jongere coronapatiënten in ziekenhuizen
ANP-426889916.jpg
Medewerkers op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. beeld ANP, Bart Maat

In deze coronagolf liggen er in de ziekenhuizen veel meer jongere patiënten, van tussen de 30 en 50 jaar oud. Niet alleen daalt de gemiddelde leeftijd van covidpatiënten, mede door vaccinatie van ouderen, maar ook in absolute zin is er sprake van een forse stijging van het aantal ernstig zieke jonge mensen dat ziekenhuiszorg nodig heeft. De Britse variant van het virus is een mogelijke oorzaak van hogere ziekenhuisopname, schrijft Trouw.

De stijging van jonge patiënten doet zich voor op zowel de intensive care (ic) als de verpleegafdelingen en houdt geen gelijke tred met de toename van het aantal besmettingen. Oftewel: er liggen nu meer mensen door corona in de ziekenhuizen dan je op basis van eerdere pieken zou verwachten, en met name patiënten met een lagere leeftijd.

Zo werden in maart en april (tot de 29ste) van dit jaar 294 coronapatiënten tussen de 30 en 50 opgenomen op de ic, ten opzichte van 263 in dezelfde maanden vorig jaar, toen de piek aan patiënten door de eerste golf in totaal veel hoger lag.

WHO geeft Moderna-vaccin goedkeuring
ANP-427535297.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vrijdag haar goedkeuring gegeven voor het gebruik van het Moderna-vaccin tegen Covid-19 als dat nodig is. Het is de vijfde entstof die op de lijst van de WHO is gezet om wereldwijd versneld ingezet te kunnen worden door landen.
De WHO heeft zich ten doel gesteld zo snel mogelijk medicijnen, vaccins en diagnostiek beschikbaar te maken in noodsituaties.

Moderna was al toegelaten op ander meer de Amerikaanse en Europese markt. Het bedrijf heeft deze week toegezegd de productiecapaciteit te zullen opvoeren om in 2022 drie miljard doses te kunnen leveren. De adviseurs van de WHO hadden eerder dit jaar Moderna-vaccin al aanbevolen voor gebruik door alle leeftijdsgroepen vanaf 18 jaar.

Bestuurders reisorganisaties eisen andere opzet reisadviezen
ANP-408899515.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt kleurcodes voor negatieve reisadviezen tijdens de coronacrisis onjuist. Dat betogen drie bestuurders uit de reisbranche in een open brief aan demissionair minister-president Mark Rutte. Ze stellen dat reizigers in veel landen die nu nog de code oranje krijgen, wat staat voor een negatief reisadvies, daar veel minder risico op een coronabesmetting lopen dan in Nederland.

De brief is ondertekend door topman Harco van Uden en operationeel bestuurder Elke Kuipers van ITG, moederbedrijf van reisorganisaties als ExperienceTravel, ExperienceHolidays en Academische Reizen. Ook Frangken Tuhumena, bestuursvoorzitter van 333 Travel, zette zijn handtekening onder de als krantenadvertentie geplaatste oproep.

In hun brief stellen ze voor om voortaan iedere reisbestemming weer een specifiek reisadvies te geven. Dat zou uitkomst bieden voor toeristen die naar landen buiten Europa willen die veiliger zijn dan Nederland. De Rijksoverheid geeft op haar eigen site bijvoorbeeld aan dat het risico om Covid-19 te krijgen laag is in Australië, Rwanda en Thailand. Maar omdat het kabinet reizen naar het buitenland in het geheel ontraadt, blijven de reisadviezen voor deze bestemmingen oranje.

De drie reisbranchebestuurders hekelen ook de in hun ogen ongelijke behandeling van de sector. Zo is er nog geen duidelijke datum wanneer reizen weer mag, terwijl dit voor de evenementenbranche wel zo zou zijn. Daarnaast vinden ze de rentes op leningen uit het voucherfonds, waarmee reisorganisaties gedupeerde reizigers kunnen terugbetalen, te hoog.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Lees het blog van vrijdag hier terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer