Waar moet ik op letten bij de belastingaangifte over het jaar 2020?
Vóór 8 mei aanstaande moeten de aangiftes inkomstenbelasting weer zijn ingediend. Waar moet ik op letten bij het doen van de aangifte dit jaar?
Allereerst is het van belang de aangifte tijdig in te dienen. Anders is het beter om uitstelt van betaling aan te vragen. Dit kan eenvoudig via de website of door te bellen met de Belastingtelefoon. Het uitstel wordt dan verleend tot 1 september. Wie niet op tijd is, riskeert boetes of zelfs (ruwe) schattingen van het inkomen. Dat kan tot onverwacht hoge aanslagen leiden.
Veel gegevens zijn door de Belastingdienst vooraf ingevuld in het aangiftebiljet. Het is de verantwoordelijkheid van de belastingbetaler om deze gegevens ieder jaar weer te controleren en aan te vullen waar dat maar nodig is. Inkomen of vermogen dat de Belastingdienst niet meenam, moet u dus zelf invullen.
Geleend geld
Als u heeft geleend van een familielid voor de aankoop van een eigen woning, of van uw BV, zal dit in de regel niet ingevuld zijn. Die gegevens moeten dus nog ingevuld worden. Wel moet de lening dan uiteraard aan alle voorwaarden voor een eigen woning lening voldoen.
Heeft u in 2020 veel zorgkosten gemaakt wegens ziekte of invaliditeit? Deze kunnen onder voorwaarden aftrekbaar zijn als ze boven de drempel uitkomen. Te denken valt aan kosten van verpleging in een ziekenhuis, mits die niet zijn vergoed. Als de kosten onder het eigen risico vallen zijn ze niet aftrekbaar. Ook kosten van geneesmiddelen kunnen aftrekbaar zijn. Indien het inkomen lager is dan 35735 euro, dan geldt er nog een verhoging van de zorgkosten. Er kan dan meer in aftrek worden gebracht dan de werkelijke kosten.
Ook giften aan algemeen nut beogende instellingen kunnen aftrekbaar zijn. Hieronder vallen kerken en andere goede doelen die te vinden zijn op de anbi-lijst van de Belastingdienst. Hierbij wordt eveneens rekening gehouden met een drempel, en bovendien geldt er een maximum. In het programma van de Belastingdienst wordt dit automatisch berekend. Voor zowel giften als zorgkosten is het van belang de betaalbewijzen goed te bewaren. De Belastingdienst kan hier ter controle om vragen.
Echtgenoten
Het is daarnaast raadzaam om goed te kijken naar de verdeling van de aftrekposten tussen echtgenoten (fiscale partners) onderling. Degene met een inkomen in de hoogste schijven kan nog altijd meer voordeel genieten dan degene die alleen inkomen in de laagste schijf heeft. Deel de aftrekposten dus zoveel mogelijk toe aan degene met het hoogste inkomen. Het programma van de Belastingdienst maakt inzichtelijk hoe dit werkt.
Als u kinderen heeft die na 31 december 2007 geboren zijn, dan is de inkomensafhankelijke combinatiekorting nog interessant. Alleenstaanden of echtgenoten met het laagste inkomen hebben hier recht op. Er gelden wel enige voorwaarden: het kind moet bij u staan ingeschreven en uw moet inkomen uit arbeid hebben van tenminste 5072 euro. Als u de juiste gegevens invult, vult het programma van de Belastingdienst deze korting in.