Buitenland

​VS vaccineren in turbosnelheid, maar niet iedereen wil prik

Met het dagelijks zetten van 3 miljoen prikken, heeft de vaccinatiecampagne in Amerika een turbosnelheid bereikt. Ruim 200 miljoen Amerikanen hebben al een prik gehaald. Maar de vaart dreigt eruit te raken.

22 April 2021 12:30
Vaccinatiecentrum in een sporthal in Bridgeport, Connecticut. De Verenigde Staten vaccineren in een sneltreinvaart. beeld AFP, Joseph Prezioso
Vaccinatiecentrum in een sporthal in Bridgeport, Connecticut. De Verenigde Staten vaccineren in een sneltreinvaart. beeld AFP, Joseph Prezioso

Vaccins heeft Amerika genoeg. Dat is te danken aan Bidens voorganger Donald Trump, die ervoor zorgde dat de VS een megavoorraad kon inslaan. Hij was er vorig jaar als de kippen bij om miljoenen vaccins te kopen bij Pfizer en AstraZeneca. De orders waren al geplaatst voordat bekend werd dat de vaccins zouden werken.

Om te kunnen hamsteren heeft Amerika fors moeten betalen. De regering betaalde ook mee aan het onderzoek. Daarnaast heeft de overheid vorig jaar gebruik gemaakt van noodwetten zodat vaccins voorrang kregen bij de levering van grondstoffen.

Amerika heeft in totaal bij Pfizer en Moderna 600 miljoen vaccins besteld. Daarmee kunnen 300 miljoen mensen worden ingeënt. Van het Janssen-vaccin zijn inmiddels 200 miljoen doses besteld.

Dankzij dat voorwerk van Trump heeft Biden een spoedcampagne kunnen inzetten. Er zijn meer dan voldoende vaccins, zodat er geen voorrangsbeleid is voor bepaalde groepen. Op tal van plekken zijn vaccinatiecentra ingericht, zoals bijvoorbeeld bij de apotheken in grote supermarkten.

In een aantal staten kan men zonder uitnodiging naar vaccinatiestraten gaan, waar men een prik kan halen door eenvoudig in de rij aan te sluiten. Ingewikkelde administratieve procedures zijn er ook niet. Het opgeven van een adres, een telefoonnummer en het invullen van een korte vragenlijst over je gezondheid is voldoende. In andere staten geldt een afsprakensysteem, maar wachttijden zijn er nauwelijks.

Biden meldde woensdag dat inmiddels 200 miljoen Amerikanen (gedeeltelijk) zijn gevaccineerd. Biden wil dat voor 1 mei ruim 90 procent van de volwassenen een prik heeft kunnen halen. Volgens zijn woordvoerder kan dat streven worden gerealiseerd.

Evangelicalen

Er zijn echter aanwijzingen dat de campagne aan het eind vaart zal verliezen. Een aanzienlijk deel van de Amerikanen weigert de prik. Uit een maandelijkse peiling van de Kaiser Family Foundation blijkt dat 61 procent van de volwassen Amerikanen de vaccinatie wil of al heeft gekregen. Zeventien procent wacht nog met het maken van een keuze, terwijl 13 procent zeker geen vaccinatie wil. Zeven procent zegt alleen willen worden gevaccineerd als dat verplicht is.

Onder degenen die vaccinatie weigeren is een grote groep witte evangelicals. Volgens een artikel van de New York Times gaat het om 18 miljoen mensen. Deels speelt wantrouwen tegen overheidsmaatregelen een rol. Voor een ander deel is er de overtuiging dat vaccinatie een werktuig is van het Beest uit Openbaringen, de antichrist.

Opvallend is ook dat op het Amerikaanse platteland de bereidheid om zich te laten vaccineren sterk afneemt. In staten als Georgia, Louisiana en Ohio zijn inmiddels grote testcentra gesloten omdat ze de laatste weken nauwelijks meer werden bezocht.

Kirsty Fryman, die de vaccinatiecampagne in Ohio coördineert, noemt het een zorgwekkende ontwikkeling. In een gesprek met omroep CNN zegt ze dat vooral jonge mensen ervan afzien een prik te halen. „Plattelanders zijn geneigd de dingen zonder de overheid op te lossen. Bovendien willen de weigeraars eerst afwachten wat de effecten van vaccinatie op de langere termijn zijn.”

Tegelijk proberen sommige ongevaccineerden wel de voordelen van vaccinatie mee te pikken. De FBI waarschuwde voor de handel in valse vaccinatiepaspoorten.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer