Kerk & religie

Ds. Agteresch voor vrouwen GG: Depressie houdt geloofswerk niet tegen

„De huidige lockdown veroorzaakt in toenemende mate psychische nood.” Dat zei ds. H. J. Agteresch dinsdag op de bondsdag van de Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten.

Van onze correspondent
13 April 2021 19:50
De Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten hield dinsdag haar bondsdag. Sprekers waren ds. H. J. Agteresch (rechts) en diaken Bax (tweede van rechts). beeld VGBB
De Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten hield dinsdag haar bondsdag. Sprekers waren ds. H. J. Agteresch (rechts) en diaken Bax (tweede van rechts). beeld VGBB

De bondsdag rond het thema ”De ware vrijheid” werd online uitgezonden vanuit de Adventskerk in Veenendaal. Ds. Agteresch, predikant te Werkendam, sprak over ”Gebonden geest en gebonden zielen”.

Hij wees op Jesaja 61 waar de profeet spreekt over Hem Die gezonden is om te verbinden de gebrokenen van harte, om de gevangenen vrijheid uit te roepen en de gebondenen opening der gevangenis. „Je kunt psychisch en geestelijk gebonden zijn”, aldus ds. Agteresch.

Psychisch gebonden zijn door de lockdown geeft in toenemende mate psychische nood. Dat kan tot een depressie leiden, waarin al of niet door het gebruik van medicijnen, alle gevoelens worden afgevlakt en donkere wolken zich opstapelen, stelde de predikant. „Het kan ook zijn dat in de prediking voor zo iemand de zwarte kant, altijd het element van zonde en schuld, naar voren komt. Ook kan door een psychose godsdienstwaanzin ontstaan.”

Bezetenheid, waarvan in de Bijbel sprake was, komt nu niet meer voor, zo zei de predikant bij de beantwoording van de vragen. Bezetenheid komt in de Bijbel voor in de tijd van Jezus’ omwandeling op aarde. „Hoewel bij sommige psychische aandoeningen nu een vorm van bezetenheid zich kan lijken aan te doen.”

Geestelijke gebondenheid

De predikant uit Werkendam zei in het pastoraat mensen te ontmoeten die psychisch en geestelijk gebonden zijn. „Door onze val in Adam hebben we ons vrijwillig in de gevangenis gestopt, waar de satan de cipier is”, zei ds. Agteresch. Door wedergeboorte worden we uit die gevangenis bevrijd van schuld en straf en vinden we de ware vrijheid.

Op een vraag of een depressie ook van invloed is op het geloofsleven, antwoordde de predikant dat de Heere, ook in een depressie, door het geloof heen werkt.

Op de vraag hoe de weg kan zijn die uit geestelijke gebondenheid leidt, wees hij erop hoe dat is gegaan in het leven van de Engelse predikant John Bunyan.

„Wij willen graag onze vrijheid terug, maar met behoud van onze zonden”, zei bondsvoorzitter ds. A. Verschuure in zijn openingswoord. „Alleen in gebondenheid aan Gods wet leven we in de ware vrijheid”, zei hij. Verder sprak hij over Johannes 20, waar de geschiedenis staat dat de discipelen gevangen zitten achter gesloten deuren. „De macht van het ongeloof houdt hen gevangen. Maar het is de Levensvorst, Die in de weg van het wonder, gesloten deuren opent. Hij kwam gewoon binnen en spreekt van vrede. Die vrede geeft ware vrijheid.”

Gevangenenzorg

Na de pauze gaf diaken A. Bax uit Capelle aan den IJssel een impressie van het bezoekwerk dat hij sinds 1993 doet als een van de zeshonderd vrijwilligers van de Stichting Gevangenenzorg Nederland. Dat misdaad tot straf leidt, daarover bestaat volgens hem geen misverstand. „Alleen straf is niet genoeg. Er moet ook aandacht zijn voor herstel en verzoening. Een geknakte mag niet afgeschreven worden.”

Bax ondervindt ook teleurstellingen. „Maar we mogen een beetje zaad strooien, veelal voor mensen die niet bij de kerk zijn opgevoed.”

Harpiste Noralie van Gurp verzorgde enkele muzikale intermezzo’s tijdens de bondsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer