Als je schoonzus te pas en te onpas komt binnenvallen
Mijn zwager en schoonzus wonen bij ons in de straat. De laatste tijd komt m’n schoonzus regelmatig onaangekondigd binnenvallen. Ik vind dit niet fijn. Hoe kaart ik dit op een goede manier aan, zodat er geen ruzie of verwijdering ontstaat?
Empathie
Jacoba de Lijster-Brak, docent omgangskunde Hoornbeeck College Amersfoort: Toen ik aan een mannelijke collega deze vraag voorlegde en vroeg hoe hij dit zou aanpakken, reageerde hij als volgt: „Nou, gewoon zeggen hoe je erover denkt.” Tja, zo makkelijk gaat dat niet altijd.
Als ik het goed lees, is de relatie met je schoonzus belangrijk voor jou. Ze woont dichtbij en je hebt geregeld met elkaar te maken omdat jullie op elkaars kinderen passen. Je hebt er belang bij dat deze relatie goed blijft. Dit vermoed ik tenminste uit je opmerking dat je dit op een goede manier wilt doen, zodat er geen ruzie of verwijdering ontstaat. Mooi dat je zorgvuldig te werk wilt gaan.
Wat je in ieder geval niet moet doen, is non-verbale signalen (zonder woorden) geven dat je niet blij bent dat ze er alweer is, zoals: zuchten, op je horloge kijken of haar veelbetekenend aankijken.
Een goede manier is spreken met een ik-boodschap. Dit in tegenstelling tot een boodschap waarin ‘jij’ voorkomt, zoals: „Kom je nu alweer binnenvallen?” Vanuit de ik-boodschap kun je aangeven waar jouw behoefte ligt. Als je schoonzus binnenloopt op een moment dat het jou niet uitkomt, zou je kunnen zeggen: „Het komt mij niet goed uit nu, zullen we binnenkort even afspreken voor een bakkie koffie?” of: „Ik vind het fijn als ik weet wanneer je komt, dan kan ik er rekening mee houden en er echt voor je zijn.” Hiermee laat je je schoonzus in haar waarde en tegelijkertijd respecteer je je eigen behoefte.
Je kunt er ook voor kiezen om haar uit te nodigen voor een wandeling en je punt dan ter sprake brengen. Dat is wat gemakkelijker dan wanneer je aan de keukentafel zit en elkaar ‘moet’ aankijken. Ik lees niet waarom je liever niet hebt dat je schoonzus zo vaak binnen komt vallen. Weet je dat zelf wel? Eventueel kun je dat dan uitleggen, opnieuw vanuit de ik-boodschap. Bijvoorbeeld: „Ik ben niet iemand die van verrassingen houdt. Liever maak ik af waar ik mee bezig ben.” Vraag hoe het voor haar is dat jij het anders wilt. Dan kun je een beetje peilen hoe het overkomt. Probeer het daarnaast niet te groot te maken. Laat je schoonzus ook weten hoezeer je haar waardeert om wie ze is.
Als je je nog wat meer wilt verdiepen in deze manier van communiceren, kun je zoeken op het thema ‘geweldloze communicatie’. Geweldloze communicatie is helder zijn in wat belangrijk voor je is en daar voor te staan zonder de ander te overrompelen en te denken in termen van winnen of verliezen.
Sociale media
Op de Facebookpagina van het RD kwamen meer dan dertig reacties, en op Instagram negen.
Nieuwe vraag
Onze dochter (7) wil niet uit logeren. Onlangs was ze door een van haar klasgenoten uitgenodigd voor een slaapfeestje. Dat zag ze echter absoluut niet zitten; ze bleef dus thuis. Als ouders vonden wij dat lastig, ze miste daardoor de gezelligheid met haar klasgenoten. Hoe kunnen wij het logeren proberen te stimuleren? Reageren kan via Instagram, Facebook en via vrijdag@rd.nl. Zelf een vraag insturen? Graag! Mail naar vrijdag@rd.nl.