live
Binnenland

Brazilië meldt record van 1910 coronadoden in een dag

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie3 March 2021 06:48

Advertentie

Italië stelt lokale en regioverkiezingen uit tot najaar

Italianen gaan pas in het najaar naar de stembus voor lokale en regionale verkiezingen die in het voorjaar stonden gepland. De regering heeft daartoe besloten vanwege de coronatoestand.

De verkiezingen zijn uitgesteld tot de periode tussen 15 september en 15 oktober. In zo’n 1200 gemeenten en steden, waaronder Rome, Milaan, Napels, Turijn en Bologna, wordt dan een nieuwe burgemeester gekozen. Ook wordt gestemd over gemeenteraadsleden en vervanging van een aantal parlementariërs in Rome.

De zuidelijke regio Calabrië zou op 11 april naar de stembus gaan voor een nieuwe regering en gouverneur. De verkiezingen daar waren al eerder uitgesteld. De laatste regiopresident overleed in oktober.

De coronacijfers zien in Italië zien er minder goed uit dan gehoopt. De verwachting is dat de komende dagen meer gebieden tot rode zone worden bestempeld. Daar gelden zwaardere maatregelen tegen verspreiding van het virus

Brazilië meldt record van 1910 coronadoden in een dag

In Brazilië zijn in een etmaal 1910 mensen overleden aan het coronavirus, een recordaantal. Het vorige record van 1641 sterfgevallen werd een dag eerder gevestigd.

In totaal zijn in Brazilië bijna 260.000 mensen bezweken aan Covid-19. Daarmee neemt het land wereldwijd de tweede plaats in. In de VS zijn het er ongeveer twee keer zoveel.

ANP-428874912.jpg
Een medewerker van een mortuarium in Porto Alegre, Brazilië, aan het werk met het lichaam van een Covid-19-slachtoffer. beeld AFP, Silvio Avila

Het aantal besmettingen steeg met bijna 72.000, waarmee het totaal in het land van 212 miljoen inwoners komt op meer dan 10,7 miljoen.

Eerder werden de ziekenhuizen in de noordelijke stad Manaus overweldigd door de toestroom van patiënten. Nu dreigt het zorgstelsel ook in steden als Sao Paulo overbelast te raken. In sommige regio’s worden lichamen in koelcontainers bewaard.

De rechts-populistische president Jair Bolsonaro heeft het virus en de pandemie sinds de uitbraak in het land volgens critici niet serieus genomen.

Weekendlockdown voor derde Franse regio

In Frankrijk gaat een derde regio in een weekendlockdown. Inwoners van de noordelijke regio Duinkerken en Nice en omstreken mochten in het weekend al niet zonder geldige reden naar buiten, en daar komt nu het eveneens noordelijke departement Pas-de-Calais bij.

Premier Jean Castex kondigde dat aan op een persconferentie. De betreffende regio’s zijn brandhaarden van de meer besmettelijke Britse coronavirusvariant. Meer dan 60 procent van alle infecties in Frankrijk is toe te schrijven aan de Britse variant. Het aantal gebieden waar het de verkeerde kant opgaat met het aantal besmettingen is gestegen tot 23. In die departementen wordt de vaccinatiecampagne fors opgevoerd.

ANP-428867859.jpg
Een eenzame voetganger op een verlaten plein in Arras, Noord-Frankrijk. beeld AFP, Denis Charlet

De toename van het aantal besmettingen is niet enorm, maar het zorgstelsel blijf onder enorme druk staan, aldus Castex, die herhaalde dat de regering er alles aan wil doen om een derde landelijke lockdown te voorkomen.

Een weekendlockdown gaat dus vooralsnog voorbij aan bijvoorbeeld Parijs en andere grote steden. In het hele land is al wel een tijd een avondklok vanaf 18.00 uur van kracht.

Inmiddels zijn 3,2 miljoen Fransen gevaccineerd, van wie er 1,8 miljoen een tweede prik hebben gehad. Tegen half april moeten dat er 10 miljoen zijn en een maand later 20 miljoen. Het is de bedoeling dat in de zomer 30 van de 67 miljoen inwoners zijn ingeënt.

Corona uitgebroken op twee afdelingen van ziekenhuis in Emmen

Op twee afdelingen van het Scheper-ziekenhuis in Emmen is het coronavirus uitgebroken. Achttien patiënten hebben het virus opgelopen, van wie één is overleden. Ook elf medewerkers testten positief. De uitbraak treft mensen van de afdelingen longgeneeskunde en geriatrie (ouderenzorg).

Volgens de Treant Zorggroep, waar het ziekenhuis onder valt, is de eerste besmetting vorige week geconstateerd. Waarschijnlijk begon de uitbraak met een patiënt die bij opname negatief testte, maar bij wie later toch het virus werd vastgesteld. Besmette patiënten zijn overgeplaatst naar een verpleegafdeling, besmette medewerkers zitten thuis in quarantaine.

De uitbraak heeft geen gevolgen voor de zorg in het ziekenhuis, die gaat gewoon door.

RIVM registreert ruim 4000 coronabesmettingen, onder het gemiddelde
webgraphic4.jpg
beeld RD

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4161 nieuwe coronabemettingen genoteerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 4532 positieve tests per dag staat.

Het aantal positieve coronatesten begon eind december gestaag te dalen, maar de afgelopen weken was weer sprake van een toename. Die bedroeg vorige week 7 procent, becijferde het RIVM dinsdag in een wekelijkse rapportage. Een week eerder noteerde het instituut een stijging van 19 procent.

In Rotterdam werd in het afgelopen etmaal het hoogte aantal mensen positief getest: 215. In Amsterdam kwamen 134 besmettingen aan het licht, in Den Haag 115. Daarna volgen Utrecht met 72 coronagevallen en Tilburg met 49. Op regionaal niveau spant Rotterdam-Rijnmond ook de kroon, met 437 positieve testresultaten.

Het RIVM registreerde 33 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas een tijd later doorgeven.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,1 miljoen Nederlanders positief getest. Van 15.737 mensen is zeker dat ze aan corona zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen hoger.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gedaald

De ziekenhuizen in Nederland behandelen weer iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Momenteel liggen 1923 mensen in een ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 23 minder dan op woensdag en 61 minder dan op dinsdag.

Het aantal opgenomen coronapatiënten is nu twee dagen op rij gedaald. Daarvoor was het aantal juist drie dagen achter elkaar gestegen, met in totaal 175. Het totale aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen schommelt nu bijna een maand tussen de 1800 en 2000.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1384 coronapatiënten. Dat is een daling van 13 ten opzichte van woensdag. Sinds dinsdag is het aantal patiënten op die vleugels met zestig gedaald. Het aantal patiënten op intensive cares is behoorlijk stabiel. Al ongeveer een maand schommelt dat aantal tussen de 500 en 550. Afgelopen etmaal daalde het van 549 naar 539.

Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 198 nieuwe coronapatiënten op, tegen 226 op woensdag en 280 op dinsdag. In de afgelopen week belandden gemiddeld 212 nieuwe coronapatiënten per dag op een verpleegafdeling of intensive care. Dat gemiddelde daalde voor het eerst in een week.

Twaalf coronapatiënten zijn in het afgelopen etmaal verplaatst naar andere delen van het land, om ruimte te maken voor anderen en de druk te spreiden. Sinds september zijn 2596 personen overgebracht naar andere regio’s. Het is niet bekend hoeveel coronapatiënten een andere plek binnen hun eigen regio konden krijgen.

Kappers zetten opgelucht de schaar in het haar

Opgelucht zet kapper Eric Lorist zijn schaar in het haar van z’n eerste klant. Het mag weer. Klanten knippen. Woeste lockdownkapsels maken plaats voor kortgeknipte koppies. „Het is fris aan m’n oren.” De telefoon rinkelt doorlopend.

Ondanks corona evenveel kankerdiagnoses bij Nederlandse kinderen

Over het hele door corona getekende jaar 2020 zijn er in ons land ongeveer evenveel kankerdiagnoses bij kinderen gesteld als in voorgaande jaren, circa 600. Dat blijkt uit navraag bij het Integraal Kankercentrum Nederland, dat zich baseert op de Nederlandse Kankerregistratie.

Winkeliers Klazienaveen hebben verkocht tijdens actie-opening

De tientallen winkeliers in het Drentse dorp Klazienaveen (gemeente Emmen) hebben dinsdag tijdens hun demonstratieve heropening allemaal zaken gedaan. Bij de meeste winkels stonden om 09.00 uur, toen de deuren open gingen, al klanten op de stoep en overal is verkocht.

Advertentie

Winkeliers zamelen handtekeningen in voor heropening winkels

Winkeliersorganisatie INretail gaat nu ook handtekeningen inzamelen om zijn oproep tot heropening van de winkels kracht bij te zetten. De petitie is al ruim 5000 keer ondertekend. Vorige week spande de organisatie al een kort geding aan om opening af te dwingen. Die zaak dient volgende week.

Volgens INretail worden 56.000 winkels al maandenlang getroffen door sluitingen en andere beperkingen en kunnen ze alleen overleven door „echte omzet te realiseren”. Winkels zijn met winkelen op afspraak te weinig geholpen en heropenen kan veilig volgens Jan Meerman, de algemeen directeur van de winkelbrancheorganisatie. De winkels lopen volgens de branche nu 700 miljoen euro omzet per week mis.

INretail is van mening dat het weer openen van de deuren de enige mogelijkheid is om te voorkomen dat winkelbedrijven massaal omvallen. Tussen de 50.000 en 60.000 banen zouden daarmee op de tocht staan.

Winkelmedewerkers leiden klanten in sneltreinvaart de winkel door

Wie komt winkelen op afspraak bij ketens als HEMA of Gamma, krijgt een winkelmedewerker als begeleider mee. Op die manier willen de ketens klanten een beetje op weg helpen door hun veelal grote filialen.

Britten gaan aangepaste coronavaccins versneld goedkeuren

De Britse medische toezichthouder gaat vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus versneld goedkeuren. Farmaceuten die een coronavaccin aanpassen dat al is goedgekeurd, hoeven daarna niet ook nog langdurig onderzoek te doen om aan te tonen dat het middel werkt.

Er wordt gevreesd dat sommige bestaande vaccins minder effectief zijn tegen nieuwe varianten, die onder meer zijn aangetroffen in Brazilië en Zuid-Afrika. „Het is een prioriteit voor ons om te zorgen dat effectieve vaccins zo snel mogelijk beschikbaar komen voor het publiek, zonder compromissen te doen op het gebied van veiligheid”, zegt een topmedewerker van toezichthouder MHRA.

De coronavaccins die nu worden gebruikt in Europa, zijn al ongekend snel ontwikkeld. Dat duurde minder dan een jaar, terwijl zoiets normaliter wel tien jaar kan duren. Het aanpassen van vaccins als het coronavirus muteert, zou nog sneller moeten gaan.

Die aangepaste vaccins moeten straks in enkele weken of maanden goedgekeurd kunnen worden, schrijft de BBC. Er wordt tijdens de versnelde goedkeuringsprocedure onder meer gekeken naar antistoffen die na de vaccinatie worden aangemaakt. Zo wordt gemeten hoe effectief het vaccin is. Ook moet duidelijk zijn dat het middel veilig is.
Er bestaat in het Verenigd Koninkrijk al een vergelijkbare snelle procedure voor de goedkeuring van griepvaccins. Die moeten ook steeds worden aangepast.

Gehandicapt kind lijdt door lockdown
Schermafbeelding 2021-03-04 om 06.54.51.png
Stichting voor het Gehandicapte Kind zet tijdens de lockdown extra in op het verstrekken van ondersteunende middelen voor in huis. beeld Unsplash

Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. Maar liefst 72 procent van de meisjes en jongens met een beperking is door de coronacrisis eenzamer dan ooit. De problematiek zorgt niet alleen voor sociaal isolement, maar ook voor een toename van fysieke en mentale klachten bij de kinderen. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek dat Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind uitvoerde onder gezinnen waarvan tenminste één kind te maken heeft met een beperking.

Ook voelt driekwart van de ouders/verzorgers zich onvoldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen. Het Gehandicapte Kind zet tijdens de lockdown extra in op het verstrekken van ondersteunende middelen voor in huis. „Op zich mooi dat we dit kunnen doen, maar ik roep iedereen ook op om met een klein gebaar kinderen met een beperking en hun gezin door deze coronatijd te helpen. Een kaartje, belletje of videobericht doet al wonderen”, meent directeur Henk-Willem Laan van het Gehandicapte Kind.

Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland neemt verder toe

Opnieuw zijn er in Duitsland in de afgelopen 24 uur meer nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde donderdag 11.912 nieuwe gevallen.

Woensdag meldde het RKI ruim 9000 besmettingen, meer dan het dubbele van het aantal van dinsdag. Toen werden er bijna 4000 nieuwe gevallen gemeld. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie bij 2.471.942 personen in Duitsland vastgesteld.

Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 359 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Covid-19 heeft daarmee tot dusver zeker 71.240 levens geëist in Duitsland.

Bondskanselier Angela Merkel maakte woensdagavond laat na overleg met de deelstaatpremiers bekend dat de lockdown in het merendeel van deze maand sowieso nog van kracht blijft. Wel kondigde Merkel aan dat zij een model voor gefaseerde versoepelingen overeen was gekomen met de deelstaatregeringen. Die versoepelingen moeten mogelijk worden gemaakt door extra snelheid met het vaccineren en een gratis sneltest per week voor alle Duitse burgers na zondag.

Oostenrijkse aanklager onderzoekt mondkapjesproducent

Een Oostenrijkse producent van mondkapjes wordt door het Openbaar Ministerie in dat land onderzocht op verdenking van fraude. Behalve van economische delicten wordt het bedrijf ook verdacht van arbeidsrechtelijke overtredingen, aldus de aanklager.

De aanklager die belast is met onderzoeken naar corruptie en economische delicten kwam in actie na onderzoek waaruit naar voren kwam dat de mondkapjes van het bedrijf in het buitenland werden geproduceerd, in Oostenrijk opnieuw werden verpakt en vervolgens voor een hogere prijs werden verkocht als producten die in Oostenrijk zouden zijn gemaakt. Het gaat daarbij om FFP2-mondkapjes, die moeten voldoen aan bepaalde Europese richtlijnen.

De medewerkers die de mondkapjes opnieuw moesten verpakken stonden niet wettelijk geregistreerd als zodanig. De autoriteiten hebben twee locaties van het bedrijf Hygiene Austria onderzocht. Het bedrijf ontkent schuld aan de aanklachten en zegde toe snel opheldering te geven.

De vraag naar FFP2-mondkapjes is geëxplodeerd sinds de coronapandemie. Hygiene Austria moest zodoende een Chinese producent in de arm nemen om de mondmaskers volgens Oostenrijks ontwerp te produceren, stelt het bedrijf in een verklaring. Volgens Hygiene Austria voldoen de mondkapjes ondanks dat die in China zijn gemaakt aan de voorwaarden van de Europese Unie en zijn ze gecertificeerd.

Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart, met wat versoepeling

Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten hebben besloten de lockdown te verlengen tot 28 maart, ondanks grote druk uit de samenleving om met strenge coronamaatregelen te stoppen. De bittere pil wordt voor de bevolking verguld met een plan om de beperkende maatregelen in vijf fases te versoepelen als er sprake is van een dalende tendens in de coronacijfers.

Het versoepelingsplan treedt vanaf komende maandag in werking, meldde Merkel woensdagavond laat in een persconferentie. De meest ingrijpende contactbeperkingen worden dan iets versoepeld doordat samenkomsten binnenshuis met mensen uit een ander huishouden weer worden toegestaan tot maximaal 5 personen.

Eerder was al besloten dat de kappers weer aan de slag kunnen gaan en dat de scholen in Duitsland weer worden geopend. In de tweede fase zouden ook boekhandels, bloemenzaken en tuincentra moeten volgen.

In het vijffasenplan dat de bondskanselier met de deelstaatpremiers is overeengekomen staat dat de retailsector in Duitsland weer open kan gaan als er sprake is van minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Wel bevat het plan een noodrem op de versoepelingen als het aantal besmettingen weer boven de 100 per 100.000 stijgt.

„Steun voor coronabeleid regering loopt terug"
Schermafbeelding 2021-03-04 om 06.43.51.png
Horeca Alkmaar zet uit protest terrassen open. Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland KHN riep horecaondernemers in heel Nederland op om de terrassen te openen. beeld ANP, KOEN VAN WEEL

De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent, meldt de NOS op basis van onderzoek dat I&O Research uitvoerde op verzoek van de omroep.

Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca kan op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent. Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen open kunnen.

Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere maatregelen voor het eerst af. Eerder nam het vertrouwen juist af als er versoepelingen werden doorgevoerd, nu lijken de mensen de strenge maatregelen niet langer op grote schaal te steunen, meldt I&O. 59 procent van de mensen vindt dat er versoepelingen moeten komen en 10 procent wil zelfs helemaal geen lockdown meer. Daartegenover staat dat 9 procent juist voor een aanscherping van de regels is.

I&O Research ondervroeg 2685 Nederlanders tussen 26 februari en 1 maart.

Duitsers kunnen elke week gratis coronasneltest krijgen

Duitser kunnen vanaf volgende week wekelijks een gratis snelle coronatest krijgen. Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten zijn dat overeengekomen, zeggen ingewijden tegen persbureau DPA.

Ook de verkoop van kits om zelf thuis te testen worden toegestaan. De regering gaat proberen ze sneller en grootscheeps aan te besteden, zodat ze minder kosten.

Ondertussen zijn de leiders al uren langer dan gepland bezig met hun overleg over de verlenging van de lockdownmaatregelen. De verwachting is dat die worden verlengd tot 28 maart, met een lichte versoepeling qua sociale contacten. Mogelijk kunnen winkels eerder open in gebieden met relatief weinig besmettingen.

Biden haalt hard uit naar staten die mondkapjesplicht afschaffen

Het besluit van de staten Texas en Mississippi om de mondkapjesplicht te laten vallen kan rekenen op harde kritiek van president Joe Biden. „Het laatste dat we nodig hebben is Neanderthal-denken”, zei hij in het Witte Huis tegen journalisten. Mondkapjes doen er nog steeds toe, is zijn boodschap aan de zuidelijke staten.

Amerikaanse staten kunnen een groot deel van hun gezondheidsbeleid zelf bepalen. Meerdere staten versoepelen hun lockdownmaatregelen, maar Texas gaat het verst. Die staat met 29 miljoen inwoners beëindigt alle coronamaatregelen waaronder de mondkapjesplicht, liet gouverneur Greg Abbott dinsdag weten. Hij erkende dat het virus niet is verslagen, maar wees op de miljoenen Texanen die al zijn gevaccineerd, de voorraad beschermingsmiddelen en de vele testmogelijkheden.

428845232.jpg
Biden. beeld EPA, Yuri Gripas

Ongeveer een op de zes Amerikanen heeft inmiddels minstens één dosis van een coronavaccin toegediend gekregen, maar er raken nog altijd mensen besmet. Het dodental door het virus neemt ook nog altijd toe, het zijn er inmiddels meer dan 518.000.

Volgens Biden zijn er genoeg vaccins ingekocht om alle volwassen Amerikanen eind mei te kunnen vaccineren. Hij neemt de bestrijding van het coronavirus aanzienlijk serieuzer dan zijn voorganger Trump.

Vliegverbod wordt verlengd tot 1 april

Het vliegverbod met Zuid-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika wordt verlengd tot 1 april. Het kabinet wil met het verbod op passagiersvluchten uit deze landen voorkomen dat mutaties van het coronavirus worden verspreid.

Het vliegverbod naar Kaapverdië wordt niet verlengd. Dat wordt op 4 maart opgeheven, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Het vliegverbod wordt verlengd op advies van het het Outbreak Management Team (OMT).

De Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant van het virus lijken besmettelijker dan het klassieke coronavirus. Het vliegverbod werd op 23 januari afgekondigd kort na het begin van de tweede lockdown.

België vaccineert ouderen alsnog met AstraZeneca

Het coronavaccin van AstraZeneca kan aan alle volwassen Belgen worden toegediend, dus ook aan 55-plussers. Dat hebben de Belgische ministers van Volksgezondheid besloten. De Hoge Gezondheidsraad had dat eerder deze week al geadviseerd.

16854205.JPG
beeld EPA, Sean Gallup

Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaven eerder groen licht voor het inenten van mensen van alle leeftijden met dit vaccin, maar sommige landen besloten ouderen andere vaccins te geven omdat er weinig gegevens waren over de effecten op senioren. Inmiddels is gebleken dat het middel in bijvoorbeeld Israël en het Verenigd Koninkrijk gunstig uitpakt voor ouderen.

Onder meer Duitsland en Frankrijk maken dezelfde beweging en gaan ouderen ook vaccineren met het middel van de Brits-Zweedse farmaceut. Nederland heeft het AstraZeneca-vaccin bestemd voor 65-minners. Het ministerie van Volksgezondheid vroeg woensdag de Gezondheidsraad te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder.

Luchtvaartreizigers mogelijk verwaarloosd door crisisnoodsteun

Luchtvaartpassagiers zijn mogelijk oneerlijk behandeld op het moment dat Europese regelgevers alles op alles zetten om met noodsteun voor maatschappijen te komen. Daarvoor waarschuwde de financiële waakhond van de Europese Unie.

De Europese Rekenkamer zei woensdag begonnen te zijn met een onderzoek. Daaruit moet naar voren komen of de Europese Commissie de rechten van burgers die met het vliegtuig reisden of een vlucht boekten tijdens de coronacrisis voldoende heeft beschermd.

„In tijden van Covid-19 hebben de EU en de lidstaten een evenwicht moeten vinden tussen het behoud van rechten van passagiers en de ondersteuning van noodlijdende maatschappijen”, zei Annemie Turtelboom, die als lid van de Europese Rekenkamer het onderzoek leidt. „Wij moeten nagaan of de rechten van miljoenen reizigers in de EU geen zijdelingse schade hebben opgelopen in de strijd om maatschappijen overeind te houden.”

Verschillende maatschappijen weigerden vorig jaar om terugbetalingen te doen nadat de pandemie vele vluchten aan de grond hield. Die zadelden de sector op met een verlies van 150 miljard euro. Door de weigering kwamen ze in aanvaring met de Europese regels die maatschappijen verplicht stelt reizigers te compenseren voor geannuleerde vluchten.

De Britse mededingingsautoriteit onderzoekt of de luchtvaartmaatschappijen de rechten van de consument hebben geschonden door terugbetalingen te weigeren. Een woordvoerder van de Europese Commissie was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

„Verruim mogelijkheden van winkelen op afspraak"

Winkelen op afspraak, zoals per woensdag is toegestaan, moet slimmer worden ingericht. In plaats van de regeling van maximaal twee klanten per verdieping zou gekeken moeten worden naar het oppervlakte van een winkel met een daaraan gekoppeld maximum. Daarvoor pleit Jan Meerman, algemeen directeur van winkelbrancheorganisatie INretail.

428834620.jpg
beeld ANP REMKO DE WAAL

Volgens Meerman werken de regels voor kopen op afspraak redelijk bij kleine winkels. Dit omdat het aantal klanten dat zich tegelijkertijd in de winkel bevindt, hier toch altijd al beperkt was. Voor grote winkels knelt volgens hem het maximale aantal van twaalf klanten per uur.

„De kosten van openen zijn daardoor groter dan de opbrengsten. Lang niet alle winkels gingen dan ook open vandaag en foto’s circuleren van winkels met heel veel ruimte en heel weinig bezoekers”, aldus de INretail-directeur.

Volgens Meerman zijn winkels met de huidige verruiming te weinig geholpen. Het heropenen van de winkels kan volgens hem veilig. Volgens INretail is het weer openen van de deuren ook de enige mogelijkheid om te voorkomen dat winkelbedrijven massaal omvallen. „Met 56.000 gesloten winkeldeuren is de toekomst van de winkelstraat serieus in gevaar evenals 50.000 à 60.000 banen,” aldus Meerman.

Zorgmedewerkers hebben veel vragen over AstraZeneca-vaccin

Zorgbonden krijgen veel vragen van medewerkers over de werkzaamheid van het coronavaccin van AstraZeneca. In Duitsland en Frankrijk weigeren sommige mensen het vaccin, omdat ze bang zijn dat het minder effectief is dan andere vaccins, of meer bijwerkingen veroorzaakt. „Wij hebben geen meldingen van mensen die het AstraZeneca-vaccin weigeren”, zegt een woordvoerder van beroepsorganisatie NU’91. „Maar er zijn wel veel vragen over de effectiviteit van het middel”.

„Hopelijk worden miljarden aan spaargeld straks weer uitgegeven"

De miljarden euro’s die Nederlanders tijdens de coronapandemie hebben opgepot worden straks hopelijk ook weer uitgegeven in winkels en cafés. Die wens sprak CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra uit in gesprek met ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Hoekstra was na VVD-leider Mark Rutte en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag de derde politicus die aanschoof voor een verkiezingsgesprek met ondernemers.

Aangevallen teststraat Bovenkarspel gaat donderdag weer open

De coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel waar woensdagochtend een explosie was, gaat donderdagochtend weer open. „Er zijn wat ramen kapot, die worden hersteld, maar de schade is niet heel groot”, vertelt een woordvoerder van GGD Hollands Noorden. Vanwege de knal, de schade en het daarop volgende politieonderzoek was de teststraat in de Noord-Hollandse plaats woensdag de hele dag dicht.

Ruim tweehonderd mensen stonden ingepland voor een coronatest. De meeste afspraken zijn verplaatst naar de teststraat in het nabijgelegen Zwaag, bij Hoorn. Dat is ongeveer een kwartier rijden met de auto. Mensen konden er ook voor kiezen zich een dag later te laten testen.

De plekken waar de testen worden gedaan zijn niet beschadigd. De ruimte waarvan de ruiten zijn gesneuveld, wordt door medewerkers gebruikt. „Zij moeten zich wel ergens kunnen omkleden en kunnen eten”, zegt de woordvoerder.

Bij de explosie raakte op de vroege woensdagochtend niemand gewond. Het is nog onbekend wie er achter zit en wat het motief van die persoon was. De GGD-woordvoerder wil geen uitspraken doen over de beveiliging, maar hij wil wel kwijt dat „er nu geen twintig beveiligers worden ingezet”. „De beveiliging was al zeer acceptabel”, besluit hij. Toen de explosie gebeurde, was ook een beveiliger in het pand aanwezig.

Recordaantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem door lockdown

Meld Misdaad Anoniem heeft in 2020 een recordaantal van 25.818 meldingen binnengekregen. Dat was ruim 50 procent meer dan in 2019, toen 16.890 tips binnenkwamen. Het toegenomen aantal meldingen komt grotendeels door de coronamaatregelen, zegt de organisatie.

ANP-334440213.jpg
beeld ANP LEX VAN LIESHOUT

Volgens Meld Misdaad Anoniem zijn mensen vaker thuis en waren ze minder op straat. Daardoor vielen zaken als drugshandel en illegale prostitutie op straat meer op en verdubbelde het aantal meldingen daarover bijna. Het aantal meldingen over cybercrime steeg ook flink. Er was meer internetcriminaliteit omdat mensen meer online waren. Het aantal meldingen over oplichting was ruim drie keer zo hoog en er kwamen anderhalf keer zoveel tips over geweldpleging binnen dan in 2019.

De politie heeft 3113 aanhoudingen verricht na tips die via Meld Misdaad Anoniem binnenkwamen. Er zijn 464 vuurwapens en 571 steek- en slagwapens in beslag genomen en er is voor 22 miljoen euro aan wietplanten gevonden door de politie.

Vanaf maart kwamen ongeveer tweeduizend tips per maand binnen, dat zijn er zeshonderd meer dan in de maanden daarvoor. „De maatschappelijke betrokkenheid is enorm hoog. Ernstige misstanden in de samenleving worden minder geaccepteerd en mensen zijn vaker bereid om signalen van criminaliteit te melden”, aldus de woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem.

Winkelmedewerkers leiden klanten in sneltreinvaart de winkel door

Wie komt winkelen op afspraak bij ketens als HEMA of Gamma, krijgt een winkelmedewerker als begeleider mee. Op die manier willen de ketens klanten een beetje op weg helpen door hun veelal grote filialen. Tien minuten lijkt weinig tijd om te shoppen maar op deze manier werkt het wel, zo is de eerste indruk van de bedrijven.

„Mensen weten echt gericht wat ze hebben willen”, vertelt een woordvoerster van HEMA. Vooral feestartikelen, shirts, kinderkleding, onderbroeken en de bekende rookworsten van HEMA zijn populair.

Bij Action klinkt eenzelfde geluid. „Dan kan tien minuten opeens heel veel zijn, omdat je de hele winkel voor jezelf hebt. En als je iets niet kunt vinden, kan je het altijd vragen aan de medewerkers”, geeft een zegsvrouw van de discounter aan.

Bouwmarkten Gamma en Karwei geven bezoekers iets meer tijd, namelijk 15 minuten. Klanten hebben soms uitgebreid advies nodig over welke bout ze nu precies waarvoor moeten gebruiken. En ze moeten vaak een heel lijstje van benodigdheden afwerken voor bijvoorbeeld een verbouwing of verhuizing.

Of er ook mensen een afspraak maken bij een winkel, maar vervolgens niks kopen, kunnen de ketens niet zeggen. „Ik kan me in ieder geval niet voorstellen”, zegt de HEMA-woordvoerster. Bij Action kwam een enkeling niet opdagen op zijn tijdslot. „Misschien een lekke band of zo. Tien minuten is maar kort, voor je het weet ben je al te laat.”

Bij alle ketens speelt verder hetzelfde verhaal. De reserveringen voor tijdsloten lopen gestaag binnen. Ze melden geen incidenten en zijn blij dat er eindelijk weer wat klanten over de vloer komen. Voor het ‘sociaal contact’ is dat erg belangrijk. Toch is geen van de winkels enthousiast over het bedrijfseconomische plaatje. Door de restrictie van twee bezoekers tegelijk per verdieping blijft het aantal klanten erg beperkt.

Dit biedt geen verlichting voor het overgrote merendeel van de winkels in Nederland, zegt ook winkeliersorganisatie INretail. De branchevereniging maakt zich al langer sterk voor een volledige heropening van de winkels en heeft daarvoor ook een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. Wat het winkelen op afspraak betreft ziet de organisatie het liefst dat er een systeem komt waarbij een bepaald aantal klanten per vierkante meter wordt toegelaten. Bijvoorbeeld tuincentra beslaan een heel groot oppervlak, maar hebben niet meerdere verdiepingen. Daarmee is nu amper rekening gehouden, vindt INretail.

Sommige winkels, zoals IKEA en H&M, hebben besloten om het winkelen op afspraak voorlopig aan zich voorbij te laten gaan. Een zegsvrouw van H&M laat weten dat de kledingketen wel goed in gaten houdt wat klanten willen en hoe het winkelen op afspraak bij andere winkels wordt ervaren.

Meer dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld

Het aantal coronagevallen is tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 5090 gestegen. Voor de derde keer in een week tijd zijn er meer dan 5000 positieve tests in een etmaal geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarvoor was dat meer dan een maand lang niet gebeurd.

In de afgelopen week kwamen er gemiddeld 4658 positieve tests per dag bij. Dat is het hoogste gemiddelde sinds eind januari.

Schermafbeelding 2021-03-03 om 16.47.56.png
beeld RD

In Amsterdam werden afgelopen 24 uur 335 nieuwe gevallen geregistreerd. Voor de hoofdstad is dat het hoogste aantal sinds half januari. Op dinsdag noteerde Amsterdam slechts 96 positieve tests. Dat was juist het laagste aantal sinds begin februari, toen de teststraten dicht waren vanwege extreem winterweer. De oorzaak van dat verschil is niet bekend.

In Rotterdam kregen 190 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen en in Den Haag werden 115 besmettingen bevestigd. Tilburg telde 104 positieve tests, Hoorn 83, Eindhoven 71 en Utrecht 69. Op Schiermonnikoog, dat de laatste weken kampt met een lokale uitbraak, kwam weer een nieuw geval aan het licht.

Het epicentrum is momenteel het noorden van Noord-Holland. Die streek telde afgelopen etmaal 446 positieve tests, het hoogste aantal van alle regio’s. Ook de afgelopen dagen werden daar de meeste gevallen vastgesteld. In de afgelopen twee weken zijn 4646 inwoners van de streek positief getest, omgerekend 701 op elke 100.000 inwoners. Dat is meer dan Rotterdam-Rijnmond (353 per 100.000) en Amsterdam-Amstelland (318) bij elkaar.

428832754.jpg

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 48. Dat is wel aanzienlijk lager dan op eerdere woensdagen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas een tijd na het overlijden doorgeven. De gemeenten Zeist (Utrecht) en Aa en Hunze (Drenthe) hadden afgelopen etmaal de meeste meldingen van sterfgevallen. In beide gemeenten werd het overlijden van vijf besmette inwoners geregistreerd. In Rotterdam steeg het aantal coronadoden met vier.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,1 miljoen Nederlanders positief getest. Van 15.704 mensen is zeker dat ze aan corona zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen hoger.

Kappers begonnen met wegwerken honderdduizenden reserveringen

Kapperszaken hebben het na elf weken gedwongen sluiting ineens net zo druk als in de weken rond kerst. Agenda’s stonden al helemaal vol en nieuwe reserveringen voor een knipbeurt blijven ook op de dag van de heropening maar binnenkomen. Bij veel salons overheerst toch vooral een feeststemming, laat het bedrijf achter kappersformules als Cosmo Hairstyling, Team Kappers en BrainWash Kappers weten.

„Onze agenda’s staan tjok- en tjokvol met meer dan 300.000 afspraken” , zegt topvrouw Merel Venneman van het overkoepelende kappersconcern Provalliance Nederland, dat bestaat uit 350 eigen vestigingen en aangesloten franchisezaken. „Na elf weken sluiting kunnen we eindelijk weer doen waar onze passie ligt, namelijk mensen een mooi kapsel geven. Het is een beetje een feestdag.”

Die feeststemming hebben kappers volgens Venneman ook willen overdragen op klanten door salons te versieren en cadeautjes uit te delen. Kappers moeten tegelijkertijd goed alle coronaregels opvolgen. „We hebben bij iedereen benadrukt dat het een voorrecht is dat we als branche als eerste de deuren weer mogen openen, dus is iedereen op het hart gedrukt een veilige behandeling te kunnen garanderen”, zegt ze. „Tegelijkertijd willen we niet dat het een te klinische bedoening is, mensen willen ook dat heerlijke gevoel van een knipbeurt.” Om de toestroom van klanten op te vangen blijven de salons van de ketens van Provalliance Nederland, waar ook Yes! Salons en Club Kappers bij horen, vaak extra lang open tot 20.00 uur.

428819567.jpg
beeld ANP SEM VAN DER WAL

Hair and the City in Rotterdam ging woensdagochtend een stuk verder met verruimde openingstijden. Bij die haarsalon namen de eerste klanten direct na het verstrijken van de avondklok om 04.30 al plaats in de kappersstoel.

Bij Kinki kappers, goed voor 38 haarsalons, is er volgens een woordvoerster ook sprake van „kerstdrukte”. Dat betekent dat klanten af en aan langskomen, waarbij kappers alleen tijdens hun pauzes even niets te doen hebben. De keten had in de aanloop naar de heropening al 25.000 afspraken staan, waarvan een groot deel bij de verlenging van de lockdown ook weer moest worden verzet. Waar mogelijk worden de openingstijden opgerekt.

Wie nu op de site van Kinki Kappers een afspraak probeert te maken, kan bij zijn lokale vestiging al gauw aangewezen zijn op nog eens twee weken wachttijd. De keten adviseert klanten die moeilijk een knipbeurt kunnen boeken ook de salon zelf nog te bellen. Hizi Hair, dat met 66 salons al 55.000 reserveringen te verwerken kreeg, adviseert klanten bij overvolle agenda’s ook een opsplitsing van uitgebreidere behandelingen te overwegen. „Je kunt dan bijvoorbeeld de ene dag je haar laten knippen en een andere dag je haar laten kleuren”, legt een woordvoerster uit.

Kappers van beide ketens bereidden zich in de aanloop naar de versoepeling van lockdownregels al goed voor op de verwachte toestroom van klanten. Om inspiratie op te doen en het vak in de vingers te houden, volgden ze onlinetrainingen waarbij zich konden uitleven op oefenhoofden.

Ondanks de drukte van de komende weken maken kappers de verloren omzet als gevolg van de gedwongen sluiting nooit meer helemaal goed, erkent Venneman van Provalliance. Daar komt bij dat salons niet op volle capaciteit kunnen werken door de verplichte 1,5 meter afstand die klanten en kappers onderling moeten houden.

„Nederlandse bedrijven profiteerden het meest van overheidssteun"

Grote Nederlandse bedrijven hebben in coronajaar 2020 van alle grote Europese ondernemingen het meest geprofiteerd van staatssubsidies. Hierdoor bleven verliezen beperkt en namen kasreserves fors toe, meldt kredietverzekeraar Euler Hermes. Zo kregen Nederlandse bedrijven leningen onder staatsgarantie en konden ze gebruik maken van de NOW-regeling, die is bedoeld om werkgelegenheid te behouden.

„Nederlandse bedrijven verloren vorig jaar 11 miljard euro aan toegevoegde waarde en daar stond 20 miljard euro overheidssteun tegenover”, zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland. Daarmee is Nederland in de Europese Unie veruit koploper. België is nummer twee op de lijst.

„De overheid zit niet te wachten op massaontslagen bij de grote ondernemingen. Ook dan krijgt de belastingbetaler de rekening gepresenteerd”, aldus Geeroms. Door veel coronasteun toe te kennen zorgt de Nederlandse overheid er volgens Euler Hermes voor dat bedrijven weer snel kunnen opveren als de economie herstelt. „Per saldo is dat slimmer.”

„Als je kijkt naar de krimp in de eurozone dan onderscheidt Nederland zich positief”, zegt Geeroms. Dat is volgens hem voor een deel te danken aan overheidssteun maar ook aan het aanpassingsvermogen van de Nederlandse economie.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald

Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen weer wat gedaald. Zij behandelen momenteel 1946 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 38 minder dan dinsdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

ANP-428369114.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1397 coronapatiënten, 47 minder dan dinsdag. De druk op de intensive cares is de laatste dagen wat opgelopen. Momenteel liggen daar 549 mensen met Covid-19, negen meer dan de voorgaande dag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

„De ziekenhuisbezetting is in de afgelopen dagen voornamelijk gestegen. Dit komt op een moment dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt. We verwachten daarmee dat het aantal patienten in de ziekenhuizen de komende periode verder stijgt”, aldus het LCPS in een toelichting.

De afgelopen 24 uur zijn 23 patiënten verplaatst tussen de regio’s, van wie er vier op de ic liggen. Vooral de ziekenhuizen in de grote steden in de Randstad hebben het nog altijd erg druk met de behandeling van coronapatiënten.

Rutte acht kans niet groot dat terrassen snel open gaan

De kans dat het kabinet maandag bekendmaakt dat de terrassen weer open mogen is niet groot, volgens premier Mark Rutte. Ook een verruiming voor het hoger onderwijs zit er vermoedelijk niet in. „Ik ben niet heel hoopvol wat op korte termijn kan”, zegt hij op AD.nl woensdag.

De premier wijst op het stijgend aantal besmettingen en het feit dat het aantal mensen in ziekenhuizen en op de ic’s weer oploopt. Als hij naar deze cijfers kijkt, is Rutte „wel een beetje bezorgd voor maandag”, zei hij.

Het kabinet bespreekt zaterdag in het Catshuis met deskundigen over de coronacrisis. Maandagavond op een persconferentie maken Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dan bekend of er nieuwe verruimingen komen en wat er met de avondklok gebeurt.

De Jonge onderzoekt of één vaccinatie voldoende is na besmetting

Kan iemand die corona heeft gehad volstaan met één vaccinatie? Die vraag laat minister minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onderzoeken door de Gezondheidsraad.

Het kan als het mogelijk is een „enorme versnelling” aanbrengen in het vaccinatieprogramma, aldus de bewindsman. Als mensen maar een prik nodig hebben, kunnen andere mensen sneller worden ingeënt.

Mensen die het coronavirus hebben gehad, bezitten al antistoffen. Er wordt nu onderzocht of zij met één prik voldoende beschermd zijn tegen het virus. Er wordt hier internationaal al meer onderzoek naar gedaan.

De Jonge hoopt binnen enkele weken uitsluitsel te krijgen van de Gezondheidsraad. Naar schatting hebben 3 tot 3,5 miljoen Nederlanders de ziekte doorgemaakt. Maar lang niet iedereen is ziek geweest of heeft een test ondergaan.

Hoe de praktische uitvoering precies moet, weet De Jonge nog niet. Hij verwacht wel dat dit een flinke puzzel zal zijn.

„Meer dan twee klanten tegelijk in de winkel bij Bruna en AKO"

De mogelijkheid om te winkelen op afspraak zorgt voor „veel gedoe” bij boekwinkelketens Bruna en AKO. In ongeveer 150 filialen kunnen in de praktijk nu veel meer klanten tegelijk binnen zijn dan het door de overheid voorgeschreven maximum van twee. Dat komt omdat die winkels ook servicepunten hebben voor PostNL en ING.

ANP-346834986.jpg
Archiefbeeld ANP REMKO DE WAAL

Dan zijn er ook nog klanten die iets via de webshop hebben besteld en dit aan de deur komen afhalen. En het komt voor dat mensen zonder afspraak proberen binnen te komen. „Dit alles zorgt voor veel verwarring en rompslomp”, geeft een woordvoerder van moederbedrijf Audax aan. „We moeten aan de deur controleren, ook omdat er mensen zonder afspraak komen. En de 10 minutenregel is in de praktijk niet of nauwelijks te sturen.”

Volgens de website van de overheid mogen postpakketten of producten voor reparatie en onderhoud in de winkel worden afgegeven, naast de twee klanten die daar aanwezig zijn voor winkelen op afstand. De winkelier dient dan wel voor een goede bewegwijzering te zorgen. Deze mensen mogen niet naast hun postzaken ook nog wat kopen, want daarvoor moet tijdig een afspraak worden gemaakt.

Winkelpersoneel en klanten zijn volgens Audax blij dat mensen weer op afspraak in de winkels terecht kunnen. Maar het concern vindt het bedrijfseconomisch een „druppel op een gloeiende plaat”. Audax pleit er al langer voor dat zijn winkels als essentieel bestempeld worden, zodat ze weer helemaal open zouden kunnen gaan. „Naar onze mening horen kranten, tijdschriften en boeken bij de basisbehoeften. In het buitenland is dat bijna overal het geval, Nederland vormt hierop een uitzondering.”

Israëliërs met vaccinatiebewijs mogen meer dan anderen

Mensen in Israël die zijn ingeënt tegen corona mogen weer naar concerten. Zij moeten dan wel een vaccinatiebewijs hebben. Met de zogenoemde Groene Pas kunnen ze bijvoorbeeld ook naar een fitnessstudio en zwembad. Dat is niet toegestaan voor mensen die nog geen prik hebben gekregen.

AFP_9428QG.jpg
Een uit Duitsland gerepatrieerde Israëliër toont een slimme armband die zijn locatie zal monitoren. Uit het buitenland terugkerende Israëliërs kunnen kiezen voor quarantaine in een door de overheid gekozen hotel, of thuis met elektronische armband. beeld AFP, Jack Guez

De concerten komend weekend in een stadion in Tel Aviv zijn steeds toegankelijk voor hooguit 500 personen. Ze markeren de terugkeer naar het normale culturele leven na een reeks lockdowns.

Met de pas toont de drager aan dat hij is gevaccineerd, of weer coronavrij is na een infectie. De voordelen moeten mensen stimuleren zich te laten inenten. Dat gebeurt in Israël op grote schaal, waardoor het wereldwijd koploper is.

Heel Nederland weer op hoogste risiconiveau coronavirus

In heel Nederland geldt weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. Alle 25 regio’s hebben de status ‘zeer ernstig’. Omdat het aantal nieuwe coronagevallen oploopt, is het risiconiveau verhoogd voor de regio IJsselland (Zwolle en omstreken) en voor Gelderland-Midden, waar onder meer Arnhem en Ede onder vallen.

Het coronadashboard van de overheid kent vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat Waakzaam, Zorgelijk, Ernstig en Zeer Ernstig. Het alarmniveau voor IJsselland was twee weken geleden verlaagd van het hoogste niveau, Zeer Ernstig, naar het een na laagste trapje, Zorgelijk. Gelderland-Midden ging toen van Zeer Ernstig terug naar Ernstig. Dat waren de eerste aanpassingen aan de risiconiveaus sinds 19 december. In de rest van het land bleef Zeer Ernstig gelden.

Voor de coronamaatregelen in IJsselland en Gelderland-Midden heeft de verhoging van het risiconiveau geen gevolgen, want de landelijke lockdown duurt zeker tot 15 maart. Maar op den duur kan het betekenen dat mensen minder dingen mogen wanneer het risiconiveau omhoog gaat en dat maatregelen kunnen worden versoepeld wanneer het risiconiveau omlaag gaat.
In sommige gebieden geldt het hoogste risiconiveau al sinds 13 oktober. Nederland telt in totaal 25 veiligheidsregio’s.

Rutte: Explosie teststraat totaal onacceptabel

Premier Mark Rutte noemt de aanval met een explosief op een coronateststraat in Bovenkarspel „totaal onacceptabel”. Dat juist de mensen van de GGD die „vreselijk hard werken om ons veilig te houden, ons land te beschermen tegen corona” doelwit lijken, is „echt verschrikkelijk, echt schandalig”, zegt Rutte.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt het nieuws „krankzinnig”. Hij heeft gebeld met de GGD „waar iedereen natuurlijk vreselijk is geschrokken”, twittert hij.

428826164.jpg
Technische recherche doet onderzoek bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel Noord-Holland waar een explosief is afgegaan. beeld ANP KOEN VAN WEEL

„Al ruim een jaar leunen we zwaar op de mensen in de frontlinie. En dan dit. Krankzinnig”, zegt De Jonge. „Laten we achter de mensen blijven staan die keihard werken om ons uit deze crisis halen.”

Ook D66-leider Sigrid Kaag prijst de GGD-medewerkers. Zij „strijden elke dag tegen het virus, voor onze gezondheid. Wie hen op deze lafhartige wijze aanvalt, valt ons allemaal aan.”

CDA-voorman en minister van Financiën Wopke Hoekstra betuigt op Twitter „diep respect voor alle medewerkers van de GGD. Wat een verschrikkelijke ochtend moet dit voor hen zijn geweest”, schrijft hij. „Je mag het over alles met elkaar oneens zijn, maar dit is echt onacceptabel.”

Kabinet vraagt advies inzetten vaccin AstraZeneca bij 65-plussers

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Wanneer de Gezondheidsraad met het advies komt, is nog niet bekend. Het vaccin wordt momenteel ingezet bij mensen tussen 60 en 64 jaar. Ook zorgmedewerkers en mensen met Down of obesitas krijgen de prik van AstraZeneca.
Ook Duitsland wil het vaccin van AstraZeneca gaan gebruiken bij 65-plussers. De Duitse minister Jens Spahn (Volksgezondheid) heeft daarover advies gevraagd omdat uit onderzoek in Engeland en Schotland blijkt dat het vaccin bij deze leeftijdsgroep ook heel goed werkt. Ook België gaat 65-plussers waarschijnlijk toch inenten met het coronavaccin van AstraZeneca.

De Gezondheidsraad adviseerde eerder om het vaccin van AstraZeneca niet aan 65-plussers te geven, omdat hun immuunsysteem minder goed werkt. Dan is het niet zeker of het vaccin wel genoeg aanslaat. Voor deze groep zouden andere vaccins beter zijn.

De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, had er juist geen bezwaar tegen om 65-plussers het vaccin van AstraZeneca te geven. Er zijn te weinig 65-plussers onderzocht om vast te stellen hoe goed het middel bij deze groep precies werkt, maar het bureau verwacht dat zij genoeg bescherming krijgen, op basis van de tests die er zijn gedaan en op basis van ervaringen met andere vaccins.

AstraZeneca heeft het vaccin samen met de universiteit van Oxford ontwikkeld. Het middel werd eind januari toegelaten tot de Europese markt. Het was het derde vaccin dat beschikbaar kwam, na de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna.

De Jonge noemt explosie bij coronateststraat „krankzinnig"

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt de aanval met een explosief op een coronateststraat in Bovenkarspel „krankzinnig”. Hij heeft gebeld met de GGD „waar iedereen natuurlijk vreselijk is geschrokken”, twittert hij.

„Al ruim een jaar leunen we zwaar op de mensen in de frontlinie. En dan dit. Krankzinnig”, zegt De Jonge. „Laten we achter de mensen blijven staan die keihard werken om ons uit deze crisis halen.”

Geen bewijs dat vitamine D helpt tegen corona

Er zijn op dit moment onvoldoende aanwijzingen dat vitamine D helpt om Covid-19 te voorkomen, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit wordt hier en daar wel stellig beweerd. Maar de Gezondheidsraad zegt dat, op basis van de huidige stand van de wetenschap, nu niet kan worden beoordeeld of vitamine D-supplementen bijdragen aan de preventie van Covid-19.

Er is te weinig bruikbaar onderzoek beschikbaar, aldus de raad. Er lopen verschillende onderzoeken naar de gezondheidsclaim, maar het is nog wachten op de resultaten daarvan. Er zijn wel aanwijzingen dat vitamine D-supplementen bepaalde andere luchtweginfecties kunnen helpen voorkomen, maar die hebben niet met corona te maken. Het gaat hier ook vooral om infecties bij kinderen tot 16 jaar, bij wie die luchtweginfecties meestal niet ernstig verlopen.

De raad ziet „daarin onvoldoende aanleiding om iedereen te adviseren om ter preventie van luchtweginfecties of Covid-19 vitamine D-supplementen te nemen.”

De Gezondheidsraad zegt dat het voor de goede botgezondheid van verscheidene bevolkingsgroepen wel belangrijk is om vitamine D-supplementen te nemen. Dat zijn kinderen tot 4 jaar, mensen die te weinig vitamine D in de huid aanmaken omdat zij weinig zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, vrouwen die in verwachting zijn, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Deze groepen wordt al langer geadviseerd extra vitamine D te nemen, maar niet iedereen doet dat, concludeert de raad.

Het adviesorgaan waarschuwt verder dat er nu mensen zijn die, wegens de coronapandemie, niet of nauwelijks buiten komen en daardoor „zonder dat ze er erg in hebben nu wel onder de risicogroep vallen van mensen die te weinig zonlicht krijgen.”

GGD-voorzitter Rouvoet na explosie: Laffe daad raakt ons allemaal

De explosie bij de coronateststraat in Bovenkarspel (Noord-Holland) raakt niet alleen de GGD-medewerkers die daar werken, reageert voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. „Dit raakt ons allemaal.” Hij noemt het een „laffe daad van vernieling”.

ANP-427552296.jpg
Rouvoet. beeld ANP

„In het hele land zetten onze mensen zich keihard in om de samenleving te beschermen tegen deze pandemie”, aldus Rouvoet in een eerste reactie. „Ze moeten dit cruciale werk veilig kunnen doen.”
GGD GHOR heeft „met afschuw kennisgenomen” van de „agressieve en intimiderende vernieling van onze teststraat in Bovenkarspel”. De voorzitter zegt te hopen dat de dader snel wordt opgepakt.
Door de explosie op de vroege woensdagochtend zijn meerdere ruiten gesneuveld. Niemand raakte gewond.

Duitsland wil ook ouderen gaan inenten met vaccin AstraZeneca

De Duitse toezichthouder maakt naar verwachting binnen enkele dagen de weg vrij voor het inenten van ouderen met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn, die uitlegde dat uit gegevens uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het middel ook bij ouderen „erg goed” werkt.

In Duitsland krijgen momenteel alleen mensen onder de 65 jaar het AstraZeneca-vaccin. De achterliggende reden is dat bij de studie naar het middel maar een beperkt aantal ouderen meedeed. Daardoor was aanvankelijk niet helemaal duidelijk hoe goed het middel werkt bij mensen uit die leeftijdsgroep.

Spahn wil nu ook ouderen gaan inenten met het vaccin. „Als we 65-plussers kunnen inenten met AstraZeneca, dan zou dat het proces behoorlijk versnellen en kunnen we de meest kwetsbare mensen sneller beschermen”, zei hij op televisie.

In Duitsland blijven veel doses van het AstraZeneca-vaccin op de plank liggen, ook omdat sommige burgers liever ingeënt wil worden met vaccins die ze als effectiever zien. Andere Europese landen kampen met vergelijkbare problemen. In Frankrijk bleek dinsdag dat 75 procent van de beschikbare doses van dat middel niet waren gebruikt.

Ook Frankrijk diende het vaccin aanvankelijk alleen toe aan mensen onder de 65, maar daar komt verandering in. Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei dat die leeftijdsgrens wordt opgerekt. Mensen tussen de 65 en 75 kunnen ook worden ingeënt met het middel van AstraZeneca als ze kampen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een hoge bloeddruk.

Staten VS versoepelen lockdowns: ‘burger is nu beter beschermd’

Steeds meer Amerikaanse staten versoepelen hun lockdownmaatregelen. Michigan maakte bekend dat vanaf vrijdag meer mensen toegelaten mogen worden in restaurants en andere bedrijven. Texas gaat volgens gouverneur Greg Abbott zelfs voor „100 procent” open.

De zuidelijke staat met 29 miljoen inwoners haalt onder meer een streep door de mondkapjesplicht. Ook vervallen volgende week beperkingen voor bedrijven, schrijven Amerikaanse media. Texas gaat daarmee verder dan andere staten die coronamaatregelen versoepelen.

„Vergis je niet, Covid-19 is niet verdwenen”, benadrukte gouverneur Abbott. Wel heeft Texas volgens de Republikein nu de middelen om zijn burgers te beschermen. De Republikein zei dat in zijn staat 100.000 coronatesten per dag uitgevoerd kunnen worden, er voldoende beschermingsmiddelen op voorraad zijn en miljoenen Texanen ook al zijn ingeënt tegen het virus.

In de VS hebben inmiddels ruim 50 miljoen mensen in elk geval één dosis van een coronavaccin gehad. Dat komt neer op ruim 15 procent van de bevolking, schrijft The Washington Post. President Joe Biden heeft aangekondigd dat alle volwassen Amerikanen eind mei gevaccineerd kunnen zijn tegen het coronavirus.

Ook sommige andere staten wachten dat niet af. De mondkapjesplicht wordt ook geschrapt in Mississippi en in Massachusetts kunnen restaurants weer helemaal open. Staten hebben zelf veel zeggenschap over hun gezondheidsbeleid. Daardoor zijn er soms grote regionale verschillen tussen de genomen lockdownmaatregelen.

Sommige experts vrezen dat de staten te snel gaan bij het afbouwen van hun coronabeleid. „Ik weet dat mensen het beu zijn. Ze willen weer een normaal leven kunnen leiden”, zei topvrouw Rochelle Walensky van gezondheidsdienst CDC deze week. „Maar we zijn er nog niet.”

Explosief afgegaan bij coronateststraat GGD in Bovenkarspel

Bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) is woensdagochtend om 06.55 uur een explosief afgegaan. Er zijn geen gewonden gevallen, wel zijn ramen vernield, meldt de politie. De omgeving is afgezet.

Volgens een woordvoerder van de politie leek het explosief op een metalen blik of pijp van ongeveer 10 centimeter hoog. De Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek, evenals de politie. Het explosief lag aan de buitenzijde van het pand. „Er is iets ontploft en er zijn vijf ramen kapot gegaan. We onderzoeken wat er precies is gebeurd”, aldus de woordvoerder.

De GGD is alle afspraken voor woensdag aan het afbellen. Wanneer de teststraat weer open gaat is nog onbekend.
De teststraat, gevestigd aan de Middenweg 7, ging eind november voor het eerst open. Volgens de GGD heeft de teststraat een maximale capaciteit van 800 testen per dag.

Koepelorganisatie GGD-GHOR Nederland verwijst alle vragen naar de politie. Dat doet ook de GGD Hollands Noorden, waar Bovenkarspel onder valt.

Dit is niet het eerste incident bij een coronateststraat. Op Urk werd eind januari tijdens rellen een teststraat van de GGD in brand gestoken. In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden. Daarop kregen de teststraten in het Gooi 24 uur per dag beveiliging. Afgelopen najaar werd een testlocatie in Breda doelwit van vernielingen en bekladdingen. Volgens burgemeester Paul Depla werden ook medewerkers uitgescholden door mensen die corona een ‘sprookje’ vinden.

Vier op de tien studenten gebruikt meer drugs sinds coronacrisis

Het gebruik van verdovende middelen is sinds het begin van de coronacrisis sterk toegenomen onder studenten. Vier op de tien studenten geeft aan meer drank of drugs te gebruiken.

Dat komt naar voren uit onderzoek onder ruim 7000 studenten uitgevoerd door Lieve Mark, een initiatief van studenten uit Leiden, Delft en Utrecht. Van de studenten die hun leven op dit moment een onvoldoende geven, gebruikt 50 procent meer drank of drugs. Bij de rest van de studenten is dit 31 procent. Zelda Geels, een van de onderzoekers: „Studenten lopen al zo lang op hun tenen dat zij drank of drugs als uitweg zijn gaan zien om zich toch iets beter te voelen. Dat is heel zorgelijk.”

Verveling wordt genoemd als belangrijkste reden voor het toegenomen gebruik van verdovende middelen. Toch geeft meer dan een op de drie studenten aan dat zij ook meer gebruiken, omdat anderen om hen heen dat ook doen. Mede-onderzoeker Chris Vellenga: „De keuze om wel of niet mee te drinken is er niet meer.

Als je huisgenoten besluiten om in de gemeenschappelijke ruimte te gaan drinken, doe je maar mee. Je kunt de sociale druk niet meer ontlopen zoals voorheen.”
De onderzoekers stellen voor meer Fieldlabs-experimenten op te zetten in de maatschappij. Op die manier kan onderzocht worden hoe bijvoorbeeld terrassen, sportclubs en verenigingen veilig open kunnen.

De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn

Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één maal geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag gezegd bij het televisieprogramma Op1.
Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig.

Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn.

Maar op basis van de ervaringen van de afgelopen tijd, met onder meer het prikken en de leveringen van de verschillende vaccins, is De Jonge nu optimistischer en denkt hij dat het aan het einde van het tweede kwartaal al zo ver kan zijn.
Van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo’n 85 procent bereid zich te laten prikken, is waar het kabinet van uitgaat. Twee derde daarvan kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan één prik hebben gehad.

Volgens De Jonge is het een „realistische inschatting dat we een behoorlijk normale zomer tegemoet gaan”. „Gaandeweg dat tweede kwartaal zullen we al behoorlijk kunnen afschalen in maatregelen.” Hij gaf aan dat het kabinet afgelopen zomer de coronamaatregelen te veel heeft afgeschaald. „Zo rond de zomer zijn we te ver teruggegaan in het afschalen van de maatregelen. De roep om versoepelingen was toen ook behoorlijk groot en daar hebben we vind ik toen te veel aan toegegeven. Dus alle reden om niet nu diezelfde fout nog een keer te maken, want je krijgt er spijt van.”

Alles hangt wel af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt De Jonge. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren voor iedereen gevaccineerd is.

Recordaantal coronadoden gemeld in één etmaal in Brazilië

In Brazilië is in de afgelopen 24 uur een recordaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. De autoriteiten registreerden in het afgelopen etmaal zeker 1641 personen die aan de gevolgen van Covid-19 zijn overleden.

Het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners heeft al meer dan een kwart miljoen sterfgevallen als gevolg van het longvirus geregistreerd. Alleen in de Verenigde Staten overleden meer coronapatiënten, ruim een half miljoen. Het laatste Braziliaanse recordaantal corona-gerelateerde sterfgevallen in een etmaal dateerde van eind juli, toen er 1595 overlijdens werden gemeld.

In de afgelopen 24 uur werden er daarnaast bijna 60.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in Brazilië. In totaal is het virus daar al bij ruim 10,6 miljoen mensen vastgesteld. In de wetenschappelijke gemeenschap wordt verondersteld dat het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen in Brazilië stukken hoger ligt.

De huidige golf van besmettingen in Brazilië wordt door onderzoekers in verband gebracht met de feestdagen van eind 2020 en carnavalsvieringen die ondanks verboden in veel deelstaten plaatsvonden. Sinds het coronavirus in februari 2020 voor het eerst in Brazilië de kop opstak heeft de rechts-populistische president Jair Bolsonaro het virus en de pandemie gebagatelliseerd. De laatste tijd zet hij ook vraagtekens bij het nut van inentingen.

Rijlessen en praktijkexamens weer mogelijk

Rijschoolhouders beginnen woensdag weer met het geven van rijlessen en het afnemen van praktijkexamens, nadat het demissionair kabinet vorige week versoepelingen bekendmaakte van de coronamaatregelen. Deze week staan ongeveer 5500 praktijkexamens gepland, maar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verwacht dat veel kandidaten hun auto-examen zullen uitstellen omdat ze sinds december niet hebben kunnen lessen.

Het CBR heeft mogelijk gemaakt dat kandidaten met een reservering tussen 3 maart en 2 april het examen kunnen verplaatsen. Ze krijgen voorrang op kandidaten die nog geen examen hebben gereserveerd. Hiervoor houdt het CBR tot en met mei plekken vrij. Kandidaten en opleiders zijn hierover geïnformeerd.

De circa 5500 praktijkexamens betreffen ook onder andere motor- en brommerexamens. Deze kandidaten hebben de afgelopen periode wel kunnen oefenen, omdat de beperkingen voor hen niet golden.

Het totaal aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens is opgelopen tot meer dan 600.000. Nieuwe kandidaten die nog geen examen hadden gereserveerd, moeten rekening houden met een wachttijd van twintig weken tot een half jaar. Dat geldt met name voor de praktijkexamens voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

Gezondheidsraad adviseert over vitamine D in strijd tegen Covid

De Gezondheidsraad brengt woensdagochtend een advies uit over de waarde van vitamine D bij de preventie van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, en luchtweginfecties.

Er is nogal wat discussie over de werking van vitamine D bij het voorkomen van Covid. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren over de mogelijke rol van deze vitamine bij het voorkomen van Covid-19.
Het onderzoek ging niet over de vraag of vitamine D-supplementen helpen bij de klinische behandeling van Covid.

Winkeliers mogen weer klanten ontvangen op afspraak

Winkeliers mogen weer klanten verwelkomen, maar alleen op afspraak. Veel Nederlanders kijken weer uit naar een bezoek aan hun winkel. Winkeliers melden dat er veel animo is voor afspraken bij winkels. Maar er zijn ook nog praktische problemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het optuigen van reserverings- en afspraaksystemen op de website.

Winkeliers gaven eerder wel aan teleurgesteld te zijn nog niet helemaal open te mogen. De maatregel biedt geen verlichting voor het overgrote merendeel van de winkels in Nederland, zei winkeliersvereniging INretail al. „De schade in de retail is ongekend groot en het openen van winkels is de enige echte oplossing”, aldus de organisatie. Dat winkels veilig open kunnen, zou bewezen zijn met protocollen die winkeliers na de virusuitbraak in maart hadden opgesteld.

Klanten moeten zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld voor een afspraak. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk aanwezig zijn. Het winkelbezoek moet minimaal tien minuten duren.

Een jaar coronacrisis: problemen bij kwetsbare groepen toegenomen

Een jaar na het begin van de coronacrisis hebben veel Nederlanders nog steeds een hoge kwaliteit van leven. Maar er zijn kwetsbare groepen voor wie dat niet geldt. Zoals bijvoorbeeld jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een laag opleidingsniveau en zelfstandigen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport ‘Een jaar met corona’. Met dit rapport blikt het planbureau terug op de sociale en maatschappelijke effecten van de coronacrisis tot het najaar van 2020.

Door de steunpakketten van de regering is de economische klap voor velen nog beperkt gebleven. Maar toch kan verlies van baan en inkomen bij verschillende groepen op den duur leiden tot een lager welbevinden, aldus het rapport. Kwetsbare kinderen (zoals kinderen van ouders met een lage sociaaleconomische status) lopen het meeste risico op leerachterstanden door thuisonderwijs. Dat kan leiden tot een lager onderwijsniveau en daarmee minder kansen op de arbeidsmarkt. Langdurige sluiting van scholen en kinderopvang heeft ook gevolgen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

ANP-428589090.jpg
Putters. beeld ANP

Ook jongvolwassenen zijn kwetsbaar omdat zij relatief vaak hun baan hebben verloren en de werkloosheid onder hen daardoor flink steeg. Deze groep is ook hard geraakt doordat er minder contactmogelijkheden zijn. Voor jongeren zijn contacten belangrijk voor de ontwikkeling van hun identiteit. Ook het psychisch welbevinden is onder hen sterker gedaald.
Het SCP pleit voor een integrale aanpak van de crisis om deze problemen tegen te gaan en snel te starten met herstelbeleid.
In een interview in het AD waarschuwt SCP-directeur Kim Putters dat de aanhoudende crisis voor wrijving zorgt in de samenleving. „Een crisis wordt altijd lastiger naarmate die langer duurt. Deze crisis overviel ons in eerste instantie allemaal. We stonden daarom achter elkaar en de overheid. Want corona was de schuld van niemand”, aldus Putters. Maar inmiddels nemen sommige mensen het niet meer zo nauw met de regels, zegt hij. „En dat gaan anderen hen weer kwalijk nemen. Zo ontstaat wrijving.”

„Heel vaak gaat een crisis gepaard met stigmatisering, ook nu”, zegt Putters verder tegen de krant. „Zo waren in het begin Aziatische mensen de klos vanwege het ‘Chinese virus’, daarna waren de ouderen zogenaamd de oorzaak dat jongeren moesten lijden en toen kregen de jongeren de schuld omdat ze coronafeestjes hielden. Daarom zeggen we tegen de overheid: let hier op, want zondebokken aanwijzen in een crisis kan ertoe leiden dat de spanningen tussen bevolkingsgroepen oplopen. Die wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet.”

Saba vaccineert 85 procent van volwassenen in ruim een week

De overheid van Saba heeft dinsdag laten weten dat na een hele week vaccineren meer dan 85 procent van de volwassen bevolking een inenting heeft gekregen tegen corona. Het gaat in totaal om 1328 personen, meer dan 70 procent van de totale bevolking van het kleinste Caribische eiland van het Nederlandse Koninkrijk.

Saba, met bijna tweeduizend inwoners, kende sinds april vorig jaar hele strenge maatregelen. Het liet nauwelijks mensen binnen en had daarmee voor het grootste deel van de pandemie geen coronabesmettingen. In totaal zijn er vijf besmettingen geregistreerd sinds maart 2020. Niemand is er aan de gevolgen van het virus overleden.

De vaccinatiecampagne begon maandag 22 februari, nadat Nederland drie dagen eerder 1500 Moderna-vaccins had afgeleverd, en verliep voorspoedig. Volgens de overheid van Saba heeft het nu de hoogste vaccinatiegraad binnen het Koninkrijk en heeft het ook wereldwijd een van de hoogste dekkingen. Het eiland wil op 1 mei opnieuw opengaan voor toerisme. Over enkele weken komt naar verwachting de volgende lading Moderna-vaccins. De overheid hoopt eind maart de tweede vaccinatieronde te kunnen voltooien.

De voortvarendheid van Saba is in vergelijking met andere Caribische eilanden van het Koninkrijk indrukwekkend. Curaçao, dat sinds 24 februari vaccineert, heeft zo’n 160.000 inwoners. Tot nu toe zijn daar tweeduizend mensen gevaccineerd. Sint Eustatius, met iets meer dan drieduizend inwoners vergelijkbaar met Saba, telde afgelopen maandag - een week na het begin van de vaccinatieronde - veel minder gevaccineerden, namelijk 681.

Duitsland meldt fors meer nieuwe coronabesmettingen

De gezondheidsautoriteiten in Duitsland hebben woensdagochtend fors meer nieuwe coronabesmettingen gemeld dan dinsdag. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, zijn er in het afgelopen etmaal ruim 9000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Dinsdag meldde het RKI nog bijna 4000 nieuwe besmettingen, een daling ten opzichte van de ongeveer 4700 gevallen van maandag. In totaal is het coronavirus tot dusver bij 2.460.030 personen in Duitsland vastgesteld.

Het officiële dodental als gevolg van de pandemie steeg het afgelopen etmaal met 418 in Duitsland. Er zijn daar nu bijna 71.000 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Woensdag overlegt bondskanselier Angela Merkel met de deelstaatpremiers over het al dan niet verlengen van de lockdown. Ze wil volgens Duitse media de lockdown verlengen tot 28 maart, ondanks een grote maatschappelijke roep om versoepelingen.

Nieuw liveblog

De webredactie is een nieuw liveblog begonnen. De vorige is hier terug te lezen.

Drukte bij kappers en schoonheidssalons na maandenlange sluiting

Kappers en schoonheidsspecialisten kunnen zich opmaken voor een aantal drukke dagen. Na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest mogen ze woensdag weer aan de slag. Dat Nederlanders daar blij mee zijn, bleek de afgelopen dagen al.
Bij kappers kan de wachttijd voor een knipbeurt inmiddels oplopen tot enkele weken. Volgens kappersbranchevereniging ANKO staan de telefoons „roodgloeiend”. Anders dan de vorige lockdown kunnen de kappers nu door de avondklok niet ook ’s avonds knippen.

Ook bij de schoonheidsspecialisten stromen de agenda’s vol. En dat is maar goed ook, zegt een woordvoerder van ANBOS Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging, omdat alle reserves er intussen doorheen zijn en spaargelden moeten worden aangesproken.

Schoonheidsspecialisten werken één-op-één en op afspraak, met een registratieplicht en in aparte behandelruimtes. Bij een gezichtsbehandeling mag de klant het mondkapje afdoen als hij of zij eenmaal in de stoel zit.

Kappers werken ook op afspraak en moeten onderling en van klanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Verder moeten klanten niet te vroeg voor hun afspraak komen, om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk aanwezig zijn.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer