Ondanks corona evenveel kankerdiagnoses bij Nederlandse kinderen
Over het hele door corona getekende jaar 2020 zijn er in ons land ongeveer evenveel kankerdiagnoses bij kinderen gesteld als in voorgaande jaren, circa 600. Dat blijkt uit navraag bij het Integraal Kankercentrum Nederland, dat zich baseert op de Nederlandse Kankerregistratie.
Het afgelopen jaar kwam veel reguliere zorg onder druk te staan doordat de coronacris veel aandacht en maatregelen vergde, maar de strijd tegen kanker bij kinderen bleef zo goed als gehandhaafd.
Wetenschappelijk tijdschrift The Lancet meldt donderdag dat het er gemiddeld over de wereld heel anders uitziet. Het blad bericht over het eerste mondiale onderzoek naar de gevolgen voor kinderen met kanker. Het besloeg de afgelopen zomer (juni, juli en augustus) en er werkten 300 medewerkers van 200 ziekenhuizen in de wereld aan mee.
Bijna de helft van deze ziekenhuizen (43 procent) zegt dat er minder nieuwe gevallen zijn vastgesteld dan verwacht. Ongeveer een derde (34 procent) meldt een stijging van het aantal gestopte behandelingen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 7 procent de kinderkankerafdelingen op een bepaald moment tijdens de pandemie volledig is gesloten.
De effecten deden zich vooral voor in arme en minder welvarende landen. De zorg in deze landen liet ook voor de pandemie al te wensen over, en kon al minder middelen en minder toegang tot zorg bieden aan kinderen met kanker.
In Nederland wordt vrijwel alle zorg aan kinderen met kanker verleend door het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar kinderoncologische expertise op het gebied van zorg en onderzoek geconcentreerd is. „Daardoor hebben we alles gelukkig goed kunnen organiseren, en is de kinderoncologische zorg in Nederland niet geraakt door de pandemie”, zegt kinderoncoloog Natasha van Eijkelenburg.
De resultaten van het internationale onderzoek benadrukken volgens haar „de urgentie van goed georganiseerde kinderoncologische zorg.”