Monument ter herdenking aan Molukse KNIL-militairen onthuld
Een vertegenwoordiging van de Molukse gemeenschap heeft op de algemene begraafplaats in Middelburg een herdenkingsmonument voor Molukse militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) onthuld. Daarbij waren enkele honderden leden uit de gemeenschap aanwezig. Er was muziek, een minuut stilte, er waren toespraken en er werden kransen gelegd.
Het monument staat volgens de initiatiefnemers voor „de erkenning en waardering voor de Molukse KNIL-militairen en herdenkt het leed dat zij hebben doorstaan, ook na hun aankomst in Nederland, wat van een tijdelijk verblijf een definitief verblijf is geworden, vaak in erbarmelijke omstandigheden”.
Nederland haalde na de Indonesische onafhankelijkheid in 1949 ruim 3500 Molukkers, die in dienst waren geweest bij het KNIL, naar Nederland. Dit in afwachting van de vestiging van de in augustus 1945 uitgeroepen eigen onafhankelijke republiek op het eiland Ambon. Die staat is er tot op heden niet gekomen. Veel Molukkers bleven in Nederland wonen.
Burgemeester Yvonne van Mastrigt van Middelburg sprak van een „hele belangrijke en historische dag” voor de Molukse gemeenschap. „We kijken naar het verleden en geven de toekomst vorm. Het is een moment waar naartoe is geleefd. We zijn niet trots op hoe de KNIL-militairen destijds zijn ontvangen, maar we zijn vandaag wel trots op hoe deze dag en dit monument tot stand zijn gekomen.”
In zijn toespraak bedankte de Middelburgse wethouder Jeroen Louws de Molukse bevolking voor de „bijdrage van onschatbare waarde aan de Middelburgse samenleving”. Het monument staat „symbool voor het proces van herkenning naar erkenning”.