Rijssense Schildkerk op schaal telt ruim 5500 handgemaakte dakpannen
Johan Zwoferink (72) bouwde in tien maanden de Schildkerk van Rijssen na. In de schuur achter zijn huis werkte hij bijna dagelijks aan een schaalmodel van de voor hem zo bekende kerk. „Alle ruim 5500 dakpannen heb ik met de hand gemaakt.”
”Laat ons onze onderlinge bijeenkomsten niet nalaten”, staat er boven de deuren van de Schildkerk. Ook op de voorkant van het model prijkt de Bijbeltekst uit Hebreeën 10. Bijzonder, zeker in tijden van corona.
Zwoferink begon in maart aan de bouw van een schaalmodel van de historische Schildkerk. De Rijssenaar, gepensioneerd timmerman en groepsdirecteur van bouwbedrijf Volker Wessels, kan niet zo goed stilzitten. „Ik was meestal wel druk met vrijwilligerswerk. Ook hielp ik de koster met klussen in en om de kerk.”
Door de lockdown vielen de bezigheden en het vrijwilligerswerk weg. „Toen ben ik begonnen aan het nabouwen van de Schildkerk. Het is de kerk van mijn jeugd. Ik ben er gedoopt, we zijn er getrouwd en we kerken er nog steeds. En nu heb ik de kerk nagebouwd.”
Museum
Zwoferink kreeg van een medewerker van de gemeente Rijssen informatie en 3D-tekeningen. Daarmee kon hij nauwkeurig de maten bepalen van het middeleeuwse bedehuis, dat in de loop van de jaren steeds verder werd uitgebreid. De schaal waarop de kerk is gebouwd, is 1 op 30. Het grote model, ruim een meter in het vierkant, siert de serre van zijn woonhuis. Buiten staat een molen, een eerder project van Zwoferink. Andere molens van zijn hand bevinden zich in het museum in Rijssen. De Schildkerk krijgt daar vooralsnog geen plekje. „Nee hoor, die blijft hier voorlopig fijn staan.”
Alle 5500 dakpannen –22 bij 10 millimeter per stuk– zijn met de hand gemaakt en vastgelijmd op de dakplaten. Door het verschuifbare dak is een kijkje in het gebouw mogelijk. De indeling van de kerk is nauwkeurig nagemaakt. Goed zichtbaar is hoe in de loop van de eeuwen het ene na het andere deel aan de kerk werd gebouwd.
Kroonluchters
Voor de verschillende onderdelen van het interieur bedacht Zwoferink creatieve oplossingen. Zo zijn de orgelpijpen vervaardigd van plantenstokjes. De grote kroonluchters aan het plafond zijn gemaakt van cd’s en lampjes uit een snoer kerstverlichting. Ook damstenen kregen een plaats in het schaalmodel, onder meer als fundering van de grote zuilen en als sluitstenen van de ribben die de gewelven ondersteunen. Toen het bouwen klaar was, verfde Zwoferink de kerk in de originele kleuren.
Komt er nog een schaalmodel van een andere Rijssense kerk? Zwoferink lacht. „Dit was een uniek coronaproject. Ik ben nu weer bezig met een achtkantige molen. En er zijn meer mooie gebouwen in Rijssen, zoals kasteel Rijssen en het Parkgebouw.”