Het beroemde orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem is ernstig vervuild. Oorzaak: de vleermuizen die bij het orgel hun behoefte doen. De gemeente Haarlem heeft 300.000 euro uitgetrokken voor een grote schoonmaak van het orgelfront.
Dat meldde Anton Pauw eind vorig jaar op zijn Facebookpagina. Volgens Pouw, als stadsorganist verantwoordelijk voor de staat van het wereldberoemde instrument, zal het orgel ongeveer een halfjaar in de steigers staan. De firma Flentrop, die het instrument in onderhoud heeft, gaat de klus uitvoeren. NH Nieuws wist dinsdag te melden dat de restauratie vanaf juni zou kunnen beginnen en zo’n acht maanden gaat duren. De gemeenteraad van Haarlem moet echter nog toestemming verlenen.
Reden van de ernstige vervuiling van het Müllerorgel is de kolonie dwergvleermuizen die zich sinds jaren in het plafond naast het orgel –op 30 meter hoogte– heeft verschanst. Als de dieren in de zomer actief worden, laten ze tijdens hun vlucht kleine drolletjes en urine vallen op het orgel. Pauw tegenover NH Nieuws: „Die keutels vallen nog wel mee, de urine is vooral het probleem. Het zuur van de urine vreet zich vast in de pijpen.”
De vleermuizenkolonie –waarschijnlijk een paar honderd exemplaren– verjagen of uitroeien is er niet bij: de diertjes zijn beschermd. Daarom zijn vleermuizenkenner Bas van Vlijmen en onderzoeksbureau Endemica een proef gestart om te proberen de vleermuizen binnen de kerk te verhuizen naar een andere plek.
Behalve van de vleermuizen heeft het Müllerorgel ook te lijden onder houtwormkevers, die de nodige schade hebben aangericht aan onder andere de draagconstructie en de houten beelden op het orgel.
Bij de schoonmaakrestauratie van het front zullen de frontpijpen van nieuw tinfolie worden voorzien of, bij beter resultaat, worden gepoetst, aldus Pauw op Facebook. Ook zullen de (front)pijpen van de Principaal 32’, waarvan enkele niet of slecht aanspreken, worden hersteld. „Stel je voor hoe groot C straks de hele ruimte doet trillen!” aldus Pauw. Daarnaast zal er een herhaalde inspectie op houtaantasting door insecten plaatsvinden, gevolgd door behandeling.