Column (Jan van Klinken): Manwijven
Dat er tussen mannen en vrouwen nauwelijks verschillen zijn, is een bewering die aan de vermaarde schrijver Godfried Bomans niet was besteed. Als voorbeeld noemde hij het eendaagse uitstapje. Bij het uitje voor dames neemt eenieder gedisciplineerd haar plaats in. Zit een deelneemster krap, dan vraagt ze beleefd aan haar buurvrouw of die een stukje wil opschikken, waarna het gezelschap afreist om een kopje thee te nuttigen in Kraantje Lek. Oersaai, aldus Bomans.
Als daarentegen de heren op stap gaan, ploffen ze neer in de bus. En wil er eentje meer plek, dan geeft hij zijn buurman een daverende dreun en zegt: „Hé, ouwe sufferd, ga eens opzij met je dikke pens.” Bomans refereerde aan een mannenreis waarbij na een kilometer of vijf het eerste lege biervat de bus al uit ging.
Kortom, in niets lijkt het mannenuitje op dat van de vrouwen. Vrouwen zijn volgens Bomans gemaakt voor de liefde. Daarin bereiken ze een rakethoogte. Mannen zijn meesters in de vriendschap.
Als we De Telegraaf van vorige week donderdag moeten geloven, is dit beeld drastisch aan het veranderen. De publicatie gaat gepaard met een prent waarop is te zien hoe mannen en vrouwen in de loop der eeuwen naar elkaar toegroeiden. Begonnen als halve naaktlopers, ontwikkelden man en vrouw zich op een eigen manier. Tot vijftig jaar geleden zag je vrouwen nog massaal in een jurk lopen en waren ze ook aan hun haardracht als vrouwen te herkennen. Volgens de tekening hebben man en vrouw tegenwoordig kort haar en uniforme kleding. In dat beeld past naadloos dat de HEMA geen aparte afdelingen meer heeft voor jongens en meisjes.
Volgens De Telegraaf is het zelfs trendy om je kind een genderneutrale naam te geven, zoals Bobbi of Charley. Nog even en het verschil tussen man en vrouw zou volledig zijn verdwenen. Maar dat schrikbeeld wuift trendanalist Lieke Lamb lachend weg. Op actie volgt reactie. Een goed voorbeeld vindt ze de campagne van SIRE die ons opriep om jongens gewoon jongens te laten zijn. Zelf wilde ze haar dochter graag een beetje genderneutraal opvoeden maar wat ze ook probeerde, dochter koos steevast voor de roze jurkjes. Kortom, de werkelijkheid laat zich niet dwingen. „Denk je dat die Zeeuwse boer eerst zijn mascara opdoet voordat hij op de trekker stapt?” voegt ze er ter verduidelijking aan toe.
Overigens is het niet voor het eerst dat geprobeerd wordt het verschil tussen man en vrouw uit te gommen. Ooit werd voorgesteld dat we geen timmer- en brandweerman meer zouden zeggen maar timmer- en brandweermens. Is niks geworden. ’t Zal wel bedacht zijn door manwijven, pardon: mensmensen.