Theologenblog: Salarisverhoging? Voor mij hoeft het niet
Wat je hebt, kun je ook weer kwijtraken. Dat geldt echter niet voor Gods goede zorg. Als je die ontvangt, heb je meer dan genoeg, schrijft Gert Kwakkel.
De Nederlandse economie draait op volle toeren. De crisis is voorbij. En meteen rijst de vraag: wanneer gaan de salarissen omhoog?
Ik krijg een beetje een vreemd gevoel bij die vraag. De apostel Paulus schrijft in 1 Timotheüs 6:8 dat wij tevreden moeten zijn als we maar kleding en onderdak hebben. Nu, als dat alles is, zijn er in Nederland inderdaad mensen die in aanmerking komen voor meer. Maar daar hoor ik zelf bepaald niet bij.
Mijn inkomen is ruim bovenmodaal. Als alleenstaande hoef ik het met niemand te delen. Van de crisis van de afgelopen jaren heb ik slechts twee dingen gemerkt: dat het woord regelmatig in de krant stond en dat de rente omlaag ging, zowel op mijn spaarrekening als voor mijn hypotheek. Dankzij de goede zorgen van de kerkleden en sinds een paar jaar ook de rijksbekostiging ben ik als hoogleraar aan de Theologische Universiteit in Kampen een bevoorrecht mens.
Ik haal Paulus’ woorden niet aan omdat ik zelf een soort onthechte monnik zou zijn. Ik ben blij als ik op mijn bankafschrift ontdek dat mijn netto maandsalaris een aantal euro’s omhoog gegaan is. Ik kan de luxe van een nacht in een viersterrenhotel met zwembad of een vakantie in een ver land zeker waarderen. Ik mag graag geld uitgeven aan een prijzige hobby. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken dat ik echt tevreden zou moeten zijn met voedsel, kleding en een dak boven mijn hoofd.
Natuurlijk kunnen overheid en vakbonden hun beleid niet baseren op deze ene Bijbeltekst alleen. De Bijbel heeft ook iets te vertellen over gerechtigheid in de samenleving en eerlijke verdeling van goederen. Daarom ben ik er helemaal voor dat vele mensen een beter inkomen krijgen, zoals postbezorgers, schoonmakers, zzp’ers en mannen of vrouwen die met één salaris een gezin met schoolgaande kinderen moeten onderhouden.
Verder heb ik weinig verstand van de wetten van de economie, waar de beleidsmakers rekening mee moeten houden. Als meer koopkracht niet ten koste gaat van milieu en klimaat, kan het wellicht bijdragen aan meer economische stabiliteit in de toekomst. Uiteraard moeten de salarissen in Nederland niet te ver uit de pas lopen ten opzichte van de landen om ons heen.
Ik schrijf dus niemand iets voor. Ik spreek voor mij zelf en vraag de lezers van dit blog niet meer dan daar een ogenblik over na te denken. Salarisverhoging? Voor mij hoeft het niet. Omdat Paulus mij een andere weg wijst. Omdat ik al genoeg heb. En omdat ik de afgelopen jaren gemerkt heb dat een hoog inkomen aangenaam is, maar je leven niet rustiger maakt. Wat je hebt, kun je namelijk ook weer kwijtraken. Op die regel is maar één uitzondering: Gods goede zorg voor al Zijn schepselen en Zijn kinderen in het bijzonder. Daar kun je altijd op bouwen. Als je die ontvangt, heb je meer dan genoeg.
De auteur is hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Kampen en de Faculté Jean Calvin in Aix-en-Provence. Hij schrijft dit artikel als lid van de gezamenlijke onderzoeksgroep BEST (Biblical Exegetisch and Systematisch Theology) van de Theologische Universiteiten in Apeldoorn en Kampen.