Help, een gaatje in die mooie trui
Als er een gaatje in een kledingstuk valt, is het vaak einde verhaal. Veel moderne materialen laten zich slecht (onzichtbaar) repareren. Maar met wol kun je prima een poging wagen.

Veel kleding is tegenwoordig gemaakt van tricot: niet alleen T-shirts, maar ook jurken en rokken. En pyjama’s. Om onverklaarbare redenen vallen daar zomaar rafelige gaatjes in, lang voor de stof versleten is.
Dat komt volgens het Textiellab van het Textielmuseum in Tilburg doordat tricot vaak gebreid wordt met een enkele draad. Als die op de een of andere manier beschadigd raakt, valt er gelijk een rafelig gat. Naar verhouding vaak rond navelhoogte, door contact met riemen, taillebanden, aanrechten en tafelbladen. Dergelijke gaatjes onzichtbaar repareren, is eigenlijk onmogelijk.
Er bestaat ook wel tricot dat gebreid wordt met een dubbele draad. Daar zullen minder snel gaten in vallen. Maar de meeste kledingmerken werken daar niet mee, omdat het duurder is.
Zit er opeens een gat in een favoriete trui of sjaal, dan kun je met een viltnaald prima een poging tot herstel wagen. Mits het kledingstuk louter uit wol bestaat. Je maakt namelijk gebruik van het feit dat wolvezels vol schubben zitten.
Een viltnaald –voor een paar dubbeltjes te koop bij een fourniturenzaak– is voorzien van een soort weerhaakjes. Door die naald heel vaak door wol heen en weer te bewegen, ontstaat er op die plek vilt en is het gaatje gevuld. Dat kost trouwens wel even tijd.
Het enige wat je behalve zo’n naald nodig hebt, is een kussentje –om onder de plaats des onheils te leggen– en wol in een overeenkomstige kleur. Alhoewel het bij minigaatjes soms ook zonder extra wol gaat.
Het litteken zal zo min mogelijk opvallen als een gat wordt gerepareerd met identiek materiaal. Soms hangt er bij de aanschaf van een trui of jas een minizakje met een eindje draad aan het etiket, naast de reserveknopen. Dat is het meest ideaal voor dit soort klusjes. Maar misschien is er anders ergens aan het kledingstuk nog een losse draad te vinden die gebruikt kan worden.
Desgewenst kan er voor de reparatie natuurlijk ook voor een contrasterende kleur worden gekozen. Een rode trui met blauwe elleboogstukken – waarom niet? Zie voor voorbeelden woolfiller.com, waar ook complete reparatiesetjes kunnen worden besteld.