Consument

Test: Levende spellen

Samen een spel aan tafel doen is leuk, maar in de buitenlucht een bordspel spelen, is misschien nog wel spannender. Het kost even wat organisatie, maar dan heb je ook wat.

Pieter Beens
27 June 2019 11:31Gewijzigd op 16 November 2020 16:23
beeld Pieter Beens
beeld Pieter Beens

”Val aan en verover de vlag!” schreeuwde het deksel van een bordspel in de speelgoedwinkel. Twee dapper ogende soldaten –hoog te paard én hoog in rang– nodigden uit in hun huid te kruipen. Na lang sparen kwam het spel stratego in huis. Het leverde urenlange krijgsraad aan tafel op.

Natuurlijk houdt niet iedereen van stilzitten en strategische denkspellen. Gelukkig kan stratego ook in de buitenlucht worden gespeeld. Dat is gezond en misschien nog wel spannender dan aan tafel. Het leukste: je speelt het met 2 personen óf met een grote groep – van 8 tot 88 jaar.

De ‘liveversie’ van stratego bestaat –hoe kan het ook anders– uit een rode en een blauwe vlag en 120 speelkaarten in 2 kleuren. De regels zijn heel simpel: deel de groep in twee gelijkwaardige teams, laat beide teams een vlag verstoppen én geef elke speler een spelkaart met daarop een rang. De spelers moeten daarna hun eigen vlag verdedigen én de vlag van de tegenpartij veroveren.

Vlag

Nadat de kaarten zijn uitgedeeld, krijgen de spelers tijd om zich te verstoppen. Daarna geeft de spelleider een seintje: de strijd kan beginnen. Voorzichtig gaan de soldaten uit het rode en blauwe kamp op onderzoek. Waar is de vlag?

Het wordt spannend als de spelers uit de verschillende legers elkaar tegenkomen. Als een speler een tegenstander aantikt, moeten beiden hun kaart laten zien. De speler met de hoogste rang wint en krijgt de kaart van de tegenstander. De verliezer krijgt een herkansing en moet een nieuwe kaart ophalen. Zijn de kaarten op, dan is hij af. Het team dat als eerste de vlag van de tegenstander vindt én die naar eigen terrein weet te smokkelen, wint.

Voorsprong

Nadat het startsein is gegeven, golft de strijd op en neer. Nu eens lijkt rood te winnen, dan staat blauw opeens op voorsprong. De invallende schemering zorgt voor extra avontuur. Opeens klinkt gejuich. Team Blauw heeft de rode vlag te pakken! Balen voor Team Rood?

„Het was maar een spelletje…”

Levend stratego, Jumbo. Prijs: € 10-15 via internet

Voor- en nadelen

  • Een leuke variant op het bordspel. Met levend stratego kom je buiten en kun je alle vrienden en vriendinnen inschakelen. Een team kan uit wel zestig personen bestaan! Natuurlijk is een ruig terrein ideaal, maar het spel kan overal worden gespeeld.
  • Kaartjes zijn niet heel stevig. De kaarten met daarop de rangen zijn flexibel en van een waterbestendig materiaal. Doordat ze nogal dun zijn, kunnen ze wel snel vouwen of verkreukeld raken. Een beetje voorzichtigheid is dus wel belangrijk.
2019-06-22-rdMAG1-bijRDM22testspellen-8-FC-V_web.jpg
beeld Pieter Beens

Teken speelbord met stoepkrijt

Ganzenbord is leuk aan tafel, maar zélf voor gans spelen maakt het spel nóg leuker! Ingewikkeld? Valt wel mee.

Het ingewikkeldst aan levend ganzenbord is de voorbereiding, maar zelfs die is goed te doen. Eigenlijk is het heel simpel: maak zelf een speelbord en verzin bij een aantal nummers een spelletje of een opdracht. Je kunt een speelbord van karton maken of het met stoepkrijt tekenen. Let op dat je een groot spelbord tekent, zodat er ruimte genoeg is voor de levende ganzen. Zorg ook voor een dobbelsteen.

Hoogst

Wie het hoogst gooit, mag beginnen. De spelers gooien daarna om beurten met de dobbelsteen. Wie op een opdracht terechtkomt, moet deze gelijk uitvoeren. Pas als de opdracht is uitgevoerd, gaat het spel weer verder. Het doel: wie het eerst aan het einde van het ganzenbord is, heeft gewonnen.

Klinkt simpel? Is het ook. Of eigenlijk ook weer niet, want de opdrachten kunnen heel lastig zijn. Het is dan ook een kunst om opdrachten te bedenken die niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk zijn, zodat iedereen mee kan doen.

Teams

Als er veel spelers zijn, kun je ervoor kiezen om met teams te spelen. De spelers in het team gooien dan om de beurt en wisselen elkaar af bij opdrachten. Het team dat dan als eerste binnenkomt, wint.

2019-06-22-rdMAG1-4bijRDM22testspellen-7-FC-V_web.jpg
beeld Pieter Beens

Levend Cluedo

Er is een misdrijf gepleegd en de dader is onbekend. Bij het klassieke Cluedo moeten spelers proberen een moord op te lossen, maar bij levend Cluedo kun je natuurlijk voor een minder heftige variant kiezen – zoals een inbraak of overval.

Om te beginnen wordt een verhaal bedacht. Aan de hand daarvan worden de dader, de plaats delict en het wapen gekozen. Zet vervolgens drie stukken grond af en zorg voor kaartjes met verschillende vermoedelijke daders, plaatsen delict en gebruikte wapens. Verstop de papiertjes op de afgezette locaties en verdeel de spelers in drie groepen. De spelers krijgen een lijst waarop alle daders, locaties en wapens staan en gaan nu naar een afgezette omgeving. Daar moeten ze de papiertjes zoeken; gevonden papiertjes worden afgestreept op de lijst. Na tien minuten schuiven de spelers door naar de volgende locatie en herhalen ze hun zoektocht.

Na drie rondes gebruiken de spelers de niet-doorgestreepte kaartjes om te bepalen wie dader was, waar hij zich bevond en welk wapen werd gebruikt. Wie de goede combinatie heeft, wint.

2019-06-29-rdMAG1-bijRDM29levendcluedo-2-FC-V_web.jpg
beeld iStock

Avontuur in de stad

Een avontuur in een woonwijk of stadsdeel verloopt net iets anders dan een in de buurt van bos en hei. Toch zijn er mogelijkheden genoeg – van geocaching tot escaperoom en stadsbingo. De nadelen: zelf bedenken is een ingewikkelde klus en een arrangement is prijzig.

De escaperoom in de buitenlucht biedt meer opties, maar daar moet wel voor worden betaald. Groepen kunnen op diverse locaties in Nederland worden ‘opgesloten’ in de buitenlucht. Sommige partijen sluiten deelnemers op een terrein op, bij andere varianten ga je met een groep op speurtocht door de stad – soms inclusief gps-rondleiding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer