Nederland neemt onterecht voorschot op Palestijnse staat
Palestijnse Nederlanders hoeven straks niet langer op te geven dat ze in Israël of een „onbekend land” zijn geboren. Staatssecretaris Raymond Knops komt deze gewetensbezwaarde burgers namelijk tegemoet. Zij mogen voortaan in de basisregistratie personen (BRP) laten optekenen dat ze in de Gazastrook of op de Westelijke Jordaanover ter wereld zijn gekomen.
Dat moet een enorme opluchting voor deze mensen zijn. Het is immers nogal een frustratie als je bij de burgerlijke stand moet vertellen dat je in Israël, de staat die veel Palestijnen als het land van de bezetter beschouwen, bent geboren.
Den Haag zag dat probleem ook wel in. Om Palestijnse Nederlanders tegemoet te komen, mochten zij al enige tijd ook als geboorteland „onbekend” opgeven. Een mooie geste. Op en top polder. Zolang de kemphanen er niet uit zijn, geef je gewoon op dat je niet weet in welk land je precies bent geboren. Daarmee stoot je niemand voor het hoofd, inclusief jezelf.
De vraag is natuurlijk wat erger is. Registreren dat je in Israël bent geboren, of laten vastleggen dat je officieel niet weet in welke staat je wieg heeft gestaan. Wat natuurlijk officieus in de meeste gevallen bepaald niet waar is. Al was het maar om het recht op terugkeer fatsoenlijk te kunnen claimen.
Nu mag je dan binnenkort ook in de BRP laten vermelden dat je uit de Gazastrook of de Westelijke Jordaanover afkomstig bent. Geen gedoe meer over het land van de bezetter of onduidelijkheid over de staat van herkomst. Probleem opgelost?
Nee, natuurlijk niet. De Nederlandse wet bepaalt nog steeds dat bij de burgerlijke stand moet worden vastgelegd in welke staat burgers zijn geboren. De Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook gelden nog altijd niet als onderdeel van een internationaal erkende staat.
Staatssecretaris Knops laat zich daar echter niet door van de wijs brengen. In de Oslo Akkoorden van 1993, waarin de route naar een onafhankelijke Palestijnse staat is vastgelegd, worden de Palestijnse gebieden nu eenmaal als Gazastrook en Westelijke Jordaanoever aangeduid, is zijn betoog.
Bovendien zou de Nederlandse staat een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) riskeren. Want een Palestijnse Nederlander zou een proces in Straatsburg overwegen om af te dwingen zich als geboren Palestijn te laten registreren.
De staat is voor minder voor het EHRM gedaagd, dus de regering had het daar gerust op aan kunnen laten komen. Al was het maar om duidelijkheid te scheppen. Voor nu en in de nabije toekomst, want een Palestijnse staat is voorlopig nog niet in zicht. Alles daarvoor is een onterecht voorschot.
De vraag is intussen wat de staatssecretaris zal doen als een Nederlandse Oekraïner zich wil laten registreren als geboren in de zelfuitgeroepen ”Volksrepubliek Donetsk”. Om maar een willekeurig voorbeeld te noemen. Politiek Den Haag zou vermoedelijk te klein zijn.