Opinie

Liever geen witte anjers op Veteranendag

Laten we onze militairen op Veteranendag de eer geven die hun toekomt, maar zonder de door het bedrijfsleven gesponsorde witte anjers, bepleit Bert van Nieuwenhuizen.

Bert van Nieuwenhuizen
29 June 2018 10:51Gewijzigd op 16 November 2020 13:38
„We moeten ons afvragen of we een evenement als Veteranendag nog wel met prins Bernhard willen associëren.” Foto: Veteranendag in 2017. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
„We moeten ons afvragen of we een evenement als Veteranendag nog wel met prins Bernhard willen associëren.” Foto: Veteranendag in 2017. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Zaterdag is het weer Veteranendag, de dag waarop Nederland zijn militairen eert. Al wekenlang wordt de bevolking, via een campagne op radio en televisie en in krantenadvertenties, aangespoord om op Veteranendag een witte anjer te dragen.

Die witte anjer moet vergelijkbaar zijn met de rode klaproos die inwoners van Groot-Brittannië en de andere landen van het Gemenebest van Naties (Commonwealth of Nations, voorheen het Britse Gemenebest genoemd) dragen rond de 11e november. Dat is de dag waarop in deze landen de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog herdacht worden.

Heroïsche strijd

We moeten onze witte anjer niet willen vergelijken met die rode klaproos van de Britse herdenking. De Britten hebben de afgelopen eeuw tweemaal een heroïsche strijd gestreden en daarmee twee wereldoorlogen gewonnen. Ook voor ons! Zonder die Britse inspanning en offers zouden wij nu niet in vrijheid en welvaart leven.

De rode klaproos die in november door miljoenen mensen gedragen wordt, verwijst naar de rode klaprozen die bloeiden op de slagvelden van Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Daar rode klaprozen doen denken aan het bloed van miljoenen soldaten, die hun leven gaven voor vrijheid en vrede.

Het is buitensporig dat wij in Nederland daar die witte anjer tegenover durven zetten. Wij hebben nooit massaal gestreden en grote militaire offers gebracht. Integendeel. Wij hebben na een paar oorlogsdagen in 1940 gecapituleerd. De leden van ons Koninklijk Huis en de regering zaten toen al hoog en droog in Engeland en Canada.

Royal British Legion

Die witte anjer is ook nog een ongelukkige keuze omdat de bloem geassocieerd wordt met prins Bernhard, de prins uit een Duits vorstendommetje die in 1936 naar Nederland kwam om met onze kroonprinses Juliana te trouwen.

Prins Bernhard droeg zijn hele leven, een beetje dandyachtig, een witte anjer. Met wat we inmiddels over hem aan de weet zijn gekomen, moeten we ons afvragen of we een evenement als Veteranendag nog wel met hem willen associëren.

Wat ik bovendien erg vreemd en een beetje platvloers vind, is dat de campagne voor de witte anjer gesponsord wordt door het bedrijfsleven, waaronder een grote supermarktketen.

Zoiets zou in Groot-Brittannië nooit gebeuren. Daar worden de rode klaprozen uitgezet door het Royal British Legion, een veteranenorganisatie die zich vertakt heeft over Groot-Brittannië en de andere Gemenebestlanden en hoog aanzien geniet.

Mijn aanbeveling is: laten we onze militairen op Veteranendag de eer geven die hun toekomt, maar liever zonder die door onder meer een ‘kruidenier’ gesponsorde witte anjers.

De auteur is schrijver van boeken over de vorstinnen Wilhelmina en Juliana (uitgeverij Aspekt).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer