Binnenland

Veel stankoverlast door lekkage in Rijnmondgebied

De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft zaterdagochtend ongeveer vijftig klachten gekregen over een penetrante urinelucht. De klachten werden waarschijnlijk veroorzaakt door de geurstof mercaptaan, dat al in de nacht van woensdag op donderdag lekte bij bedrijf AtoFina in de Botlek.

ANP
5 November 2001 08:40Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Daar liep door een lekkage in een leiding 23 ton van de geurstof weg. Zeven ton liep de Nieuwe Maas in, de rest verdween in het rioolstelsel van het bedrijf. Aanvankelijk viel het aantal klachten mee, maar vanaf donderdagavond begonnen ze binnen te stromen. Bij de milieudienst, politie, brandweer en provincie kwamen uiteindelijk in totaal rond de 1500 klachten binnen, uit het hele gebied tussen Dordrecht en Zoetermeer.

Mercaptaan wordt gebruikt in de rubberindustrie en wordt als geurstof toegevoegd aan aardgas, juist vanwege de stank. Aardgas is reukloos en een lekkage daarvan zou zonder de geurstof niet worden opgemerkt, met alle explosieve gevolgen van dien. Mercaptaan is nauwelijks giftig, maar kan in hoge concentraties wel misselijkheid veroorzaken.

De brandweer dekte donderdag het riool af met schuim en vervolgens is het riool leeggepompt. Daarna werd schoon water het riool ingebracht, met een geurneutraliserende stof. Vrijdagavond was de operatie klaar.

Zaterdagmorgen kwamen er toch weer klachten binnen. Het riool is waarschijnlijk helemaal schoon, aldus woordvoerders van politie en het bedrijf. Mogelijk zijn er langs de waterkant toch mercaptaanresten achter gebleven, ondanks een uitgebreide schoonmaakoperatie.

Kosten
Komen er weer meer klachten binnen, dan zal bekeken worden of het rioolstelsel op het bedrijf opnieuw schoongemaakt moet worden.

Volgens algemeen directeur M. de Haas van AtoFina stinkt het op het bedrijfsterrein niet meer. Hij kon nog niet zeggen wanneer de installatie op het terrein weer wordt opgestart. Die werd na de lozing stilgelegd. De kosten van het stilleggen en de schoonmaakoperatie lopen inmiddels in de tonnen, aldus De Haas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer