„Repatriëring Rohingya later van start”
De repatriëring van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh lijkt vertraging op te lopen. De voorbereidingen zijn nog niet afgerond, erkent een overheidsfunctionaris in het Aziatische land.
Zo’n 688.000 Rohingya zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Die stroom ontheemden kwam vorig jaar op gang nadat het leger van Myanmar op gewelddadige wijze had gereageerd op aanvallen van Rohingya-opstandelingen.
De buurlanden spraken eerder af dat het repatriëringsproces op dinsdag 23 januari zou beginnen en uiterlijk twee jaar zal duren. Vluchtelingencommissaris Abul Kalam maakte maandag echter duidelijk dat „nog veel dingen gedaan moeten worden”.
Kamal stelt dat nog een lijst moet worden opgesteld van vluchtelingen die kunnen terugkeren. Ook zou de bouw van transitkampen nog niet zijn afgerond. De functionaris zei niet wanneer de repatriëring alsnog van start zou kunnen gaan, maar volgens een bron bij de grensbewaking kan dat nog maanden duren.
Een topfunctionaris in Myanmar liet telefonisch weten dat zijn land klaar is om de Rohingya op te vangen. „Ons aandeel in de voorbereidingen is klaar”, zei directeur-generaal Ko Ko Naing van het ministerie dat gaat over de hervestiging van de vluchtelingen. „We zijn klaar om ze te accepteren als ze terugkomen.”
Niet alle vluchtelingen staan te popelen om terug te keren naar Myanmar. Rohingya-leiders verbinden daar eisen aan. Ze maakten maandagochtend met een luidspreker en een spandoek duidelijk dat ze onder meer veiligheidsgaranties willen en het Myanmarese burgerschap.
Getuigen zeggen dat het leger ingreep bij de manifestatie, die plaatsvond bij een vluchtelingenkamp in het grensgebied. Militairen dreven zo’n driehonderd mensen uiteen. Daarbij zou ook een Rohingya-leider zijn opgepakt.
Bezorgde vluchtelingen kregen later bijval van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Filippo Grandi wees erop dat „nog niets is gehoord” over een aantal onderwerpen die cruciaal zijn voor een succesvol repatriëringsproces. Hij noemde onder meer „de burgerschapskwestie”.