Opinie

Column (ds. J. Belder): Wie geschiedenis van slavernij in beeld wil brengen, moet diep graven

En weer gaat het over het slavernijverleden en de rol van Nederland daarin. Hoogste tijd voor een themamuseum om die zwarte en ongemakkelijke bladzijden uit ’s lands historie publiek te maken. Andere beschaafde naties gingen ons allang voor. De nazaten –vooral Surinamers– dringen aan op erkenning van de ontmenselijking van hun slaafgemaakte voorouders. We hebben dan wel sinds 2002 een Nationaal Monument Slavernijverleden en het Tropenmuseum geeft deze winter extra aandacht aan de witte misdaad, maar het blijft een deel van het verhaal. Inderdaad. Het geheel is iets ingewikkelder.

ds. J. Belder
28 November 2017 11:26Gewijzigd op 16 November 2020 12:04

Dat ‘slechts’ zwarte medemensen slaaf werden, is een hardnekkig misverstand. Eveneens de idee dat alleen blanken dat moet worden aangerekend. Wie benamen die stumpers hun vrijheid? Dat was een gezamenlijke project van zwart en wit. Zonder leveranties van de inheemse bevolking was er weinig van terechtgekomen. Noord-Afrikanen, Turken en Arabieren beheersten lang de markten en verkochten ook westerlingen. Meer dan 1 miljoen, onder wie zeker 10.000 Nederlanders.

Wie de slavernijgeschiedenis in beeld wil brengen moet diep graven en vooral de Vikingen niet vergeten met hun voorkeur voor Oost-Europeanen – de Slaven! Ook de ‘beschaafde’ Romeinen konden er wat van met zo’n 60 miljoen (!) lijfeigenen in Paulus’ dagen. Dat Nederlanders zich eeuwen later ook met mensenhandel inlieten, is waar. Minstens een half miljoen Afrikanen werden onder erbarmelijke omstandigheden verscheept naar slavenmarkten aan de overzijde van de oceaan. Ook Aziaten waren handelswaar. Er klonk in Nederland weliswaar protest, maar de stem van koopman en mammon wonnen het van die van de dominee. Hoe strijdig ook met Mozes’ wetgeving, die tendeerde naar afschaffing van het instituut slavernij, gebeurde dat alles.

Achteruitkijkspiegels zijn zinvol, maar gevaarlijk als ze onze blik bevriezen en ons doen starogen op een fragment van een complexe geschiedenis, die ook nog eens doorloopt. Hoeveel slaven maakte de industriële revolutie niet? En onder welke mensonterende omstandigheden werkten en woonden land- en veenarbeiders tot ver in de twintigste eeuw? En hoe zit het met de goedkope kledingketens van nu? Of met de bouw van het olympisch stadion in Qatar? Vandaag de dag staan er migranten in Libië op slavenveilingen en worden er wapens geleverd aan enge landen. Het is te gemakkelijk om de geschiedenis langs de morele maatstaven van 2017 te leggen. Dan blijven er alleen slachtoffers en schijnheiligen over, allen met schone handen, althans, dat denken we. Wat zal de geschiedenis nog eens over ons onthullen?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer