Ds. Van Rijswijk spreekt bij JBGG-conferentie over rechtvaardiging door het geloof
„De kerk staat of valt met de leer van de rechtvaardiging door het geloof.” Dat stelde ds. J. van Rijswijk zaterdag in Ter Aar, bij Zin-in 21+-najaarsconferentie van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG).
De conferentie stond in het teken van ”Werken of geloven”, naar aanleiding van het thema uit het boek ”Rechtvaardig door het geloof” van Evert Barten. Deze legt daarin Luthers’ verklaring van de brief aan de Galaten uit. Ds. Van Rijswijk stond met de 70 conferentiedeelnemers stil bij Galaten 1:4, waar Paulus schrijft dat Jezus Christus Zichzelf gegeven heeft voor onze zonden, opdat Hij ons trekken zou uit deze tegenwoordige boze wereld.
„Waar de Heere werkt, werkt ook de satan. Ook in de provincie Galatië probeerde hij de fundamenten van het Evangelie van de gekruisigde Zaligmaker te ondergraven”, aldus ds. Van Rijswijk. Er waren wetsleraren die het niet eens waren met de besluiten van het apostelconvent. Ze wilden een ‘Christus-plus’: Christus plus de wetten van Mozes en het onderhouden van de ceremoniën; terug naar het juk van de dienstbaarheid. „Zo wordt God van Zijn eer beroofd”, zei de predikant. „Net als in de rooms-katholieke traditie: Meedoen in het stuk van zalig worden.”
Volgens ds. Van Rijswijk schrijft Paulus liefdevol en ernstig. „Wie heeft u betoverd, gij uitzinnige Galaten, dat u met uw werken moet bijdragen tot uw eigen zaligheid?” Natuurlijk wilden de Galaten Christus wel, maar ze wilden zelf ook aan allerlei voorwaarden voldoen, aldus de predikant uit Aalburg.
Rechtvaardig door het geloof is het hart van Evangelie, zo stelde ds. Van Rijswijk. Paulus beroept zich op de alwetendheid van God. Hij zegt niet door mensen, maar door God geroepen te zijn. Hij begint daar zijn brief aan de Galaten mee. Vervolgens legt hij uit dat Christus Zichzelf gegeven heeft voor onze zonden. „Wat een eeuwige liefde spreekt hier voor ons uit”, zei ds. Van Rijswijk. Met mensen kan van alles mis zijn, ook in de christelijke gemeente, stelde de predikant, verwijzend naar de perikelen in de gereformeerde gemeente van Kruiningen. „Maar laten we in de waarheid Gods blijven en niet de gemeente verlaten. Ook Paulus roept de gemeente van Korinthe op, waar ook van alles mis was, dat er geen scheuring onder hen zou zijn”, aldus ds. Van Rijswijk.
Christus en Mozes mogen niet vermengd worden, stelde de predikant. De wet heeft niet afgedaan. Maar doorslaan daarin is ook gevaarlijk. „We moeten niet roepen dat Mozes aan de galg moet. Hoewel de wet geen deel is van de verlossing is ze wel nodig als kenbron van ellende, als tuchtmeester tot Christus en als regel van de dankbaarheid”, zei ds. Van Rijswijk. Het is een strijd, ook na ontvangen genade, altijd maar te willen bijdragen aan de genade, stelde de predikant. „Ik wil zo graag iets betekenen, terwijl ik moet leren als goddeloze gerechtvaardigd te worden.”
Waarom de wet als kenbron van ellende? Waarom niet meteen naar Jezus toe? was een van de vragen. Ds. Van Rijswijk: „Als je je kwaal niet kent, zou je dan naar de dokter gaan?”