Uitkomst van debat over wapenbezit in VS bij voorbaat duidelijk
Miami, Florida, 1 januari 2017. Vanuit een auto worden zeven mensen neergeschoten. Op diezelfde dag vallen één dode en drie gewonden bij een schietpartij in Dallas, Texas. In Winstonville, Mississippi, worden vijf personen door kogels geraakt – eveneens op die nieuwjaarsdag.
Gisteren schoot de 26-jarige Devin Kelley zeker 26 mensen dood in de First Baptist Church in Sutherland Springs, Texas. Zo’n twintig mensen raakten gewond toen de ex-militair het vuur opende tijdens de zondagse kerkdienst. De dader werd naderhand dood in zijn auto gevonden.
Het drama in Sutherland Springs is nummer 377 op de lijst van grote schietpartijen in de Verenigde Staten dit jaar. Dat betekent gemiddeld ruim één keer per dag. En het jaar is nog niet om. Op de site gunviolencearchive.com worden de incidenten bijgehouden. Een ”mass shooting” wordt gedefinieerd als een schietpartij waarbij ten minste vier personen door kogels worden geraakt.
Zoals gebruikelijk laait in de Verenigde Staten na een dergelijk tragisch incident de discussie over het massale wapenbezit in het land weer op. En helaas weet iedereen eigenlijk bij voorbaat de uitkomst van dat debat al.
Want wapenbezit wordt in Amerika nu eenmaal als een fundamenteel recht beschouwd. Elk voorstel tot inperking van dat ‘privilege’ strandt vroeg of laat. Of in de politiek, óf door toedoen van de machtige wapenlobby, belichaamd in de National Rifle Association.
Natuurlijk zijn er in de loop van de tijd wel enkele aanpassingen in de wapenwetgeving doorgevoerd. Zo geldt in diverse Amerikaanse staten een verbod op het bezit van (semi)automatische aanvalswapens en geweren met grote magazijnen.
De schutter in de kerk in Sutherland Springs beschikte over een Ruger AR-15 automatisch aanvalsgeweer. Gewapend met dat schiettuig was hij in staat om binnen zeer korte tijd tientallen slachtoffers onder de gemeenteleden te maken.
In Texas gelden geen beperkingen voor dat soort wapens, behalve dat de schutter over een vergunning moet beschikken. En ook al waren die restricties er wél geweest, dan had de dader nog altijd zijn geweer in een andere Amerikaanse staat kunnen kopen waar de eisen soepeler zijn.
Dat maakt de discussie over inperking van het wapenbezit in de Verenigde Staten des te frustrerender. Er is geen sprake van eenduidige federale wetgeving op dit gebied en er bestaan grote verschillen in regelgeving tussen afzonderlijke staten.
Gevoegd bij het diepgewortelde Amerikaanse gevoel dat iedereen die normaal bij zijn positieven is het recht heeft een wapen te bezitten, is het –in elk geval statistisch gezien– wachten tot zich een volgend drama aandient.
Intussen rouwt de gemeente van de First Baptist Church in Sutherland Springs om de doden en gewonden van de schietpartij van gisteren. Er wordt een wake gehouden, er worden bloemen gelegd. Er zal een herdenkingsdienst worden gehouden. Allemaal goed en begrijpelijk. Maar wat nu?