Kerk & religie

Ds. Berend Coster: Erg verdrietig na gebeurtenissen in Spanje

De tragische gebeurtenissen in Spanje van donderdag en vannacht maken hem „heel erg verdrietig.” Ds. Berend Coster: „Elke keer als je met zulke gebeurtenissen geconfronteerd wordt, denk je weer: wat zit er toch áchter deze manier van handelen, wat is toch het dóél hiervan?”

A. de Heer
18 August 2017 10:55Gewijzigd op 16 November 2020 11:16
Politieagenten na de aanslag in Barcelona. beeld ANP, Robin Utrecht
Politieagenten na de aanslag in Barcelona. beeld ANP, Robin Utrecht

Ds. Coster werkt al 25 jaar als theoloog en predikant in Spanje, namens de stichting Spaanse Evangelische Zending (SEZ). Hij en zijn vrouw wonen bij Mataró, net ten noorden van Barcelona, de stad waar donderdag tijdens de terreuraanslag 13 mensen gedood werden en vele anderen gewond. „Elke dag rijd ik er met de trein twee keer door, van noord naar zuid en terug.” Op dit moment verblijft het echtpaar met verlof in Nederland.

„Vanuit onze kennissenkring hebben we op dit moment nog niets vernomen”, liet ds. Coster vrijdagmorgen desgevraagd weten. „Maar in Barcelona zelf wonen veel mensen die ik ken.”

De plek waar de aanslag plaatshad, vormt echter het meest toeristische gebied van de stad. „Ik ben benieuwd naar de slachtoffers. Ik denk dat hier weinig Spanjaarden onder zullen zitten: de meeste mensen die daar komen, en ook werken, zijn buitenlanders, toeristen.”

Wat doen de gebeurtenissen met ds. Coster, sinds 2010 proponent binnen de Protestantse Kerk in Nederland? „Op zich is wat hier gebeurd is niet veel anders dan op zoveel andere plaatsen: Berlijn, Londen, noem maar op. Maar opnieuw vraag je je af: Wat zit hier toch áchter?”

Barcelona en andere Spaanse (kust)steden waren de afgelopen tijd al wel „nerveus”, aldus de predikant. „Barcelona heeft de grootste populatie geradicaliseerde moslims van Spanje. Daar wordt in het land niet veel over gepraat, in het kader van de politieke correctheid, maar het is wel zo.” Spanje telt inmiddels meer dan 1 miljoen moslims. Meer dan de helft zijn Noord-Afrikaanse immigranten van de laatste jaren.

De gebeurtenissen maken hem „heel erg verdrietig”, zegt ds. Coster. „Niet erg angstig, dat niet. Maar je ziet wel: dit is ónze wereld, die met zulke sterke tegenkrachten geconfronteerd wordt. Wat is dat toch? Eén van onze dochters promoveert in Groningen in de islamwetenschappen. De vraag wat het motief achter daden als deze is, laat je gewoon niet los. Overigens zie ik ook in Spanje dat moslims tot bekering komen – die kant is er óók.”

Donderdagavond ontving ds. Coster van de kant van de Protestantse Kerk het verzoek een „gebed” te schrijven om te plaatsen op de website van de kerk. De PKN heeft dit al vaker gedaan, om op deze manier „woorden te geven aan de gevoelens van veel mensen.” In het gebed dat de predikant schreef, maakt hij zich „woordvoerder van zovelen, inwoners en bezoekers van allerwegen, samen in een gastvrije stad, onbezorgd, gezinnen met kinderen, Plaça de Catalunya, Las Ramblas… Tot het geweld van een voertuig om te doden ons verschrikte.”

Beach Mission

De interkerkelijke stichting Beach Mission, die jaarlijks een aantal weken evangelisatieactiviteiten ontplooit in met name Spaanse uitgaanslocaties (waaronder Lloret de Mar en Salou) was twee weken terug nog in Cambrils, de stad waar donderdagnacht vijf terreurverdachten door de politie werden doodgeschoten. Coördinator Dirk-Jan Boerman liet vrijdagmorgen in een reactie weten dat „ons evangelisatieteam van Salou nog maar twee weken terug in Cambrils is geweest. Daar hebben we een paar mensen mogen dopen. Met de gebeurtenissen donderdagnacht komt het terrorisme wel erg dichtbij. Onze gedachten en gebeden zijn bij de mensen die we in deze regio hebben leren kennen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer