Vriendelijk lachende kaasmeisjes verkopen kaas in Alkmaar
In het centrum van Alkmaar is het op een vrijdag in juli gezellig druk. In een van de smalle straatjes bespeelt een harpiste haar instrument. Gezien de vele euromunten in het bakje gaat het goed met de verdiensten.
Op het Waagplein wordt onder een stralende zon de traditionele kaasmarkt gehouden. Kaasdragers sjouwen af en aan met kazen op een traditionele draagbaar, een berrie genoemd. Ook kinderen mogen een eindje mee op de berrie. Het publiek, waaronder veel Duitsers, Chinezen en Japanners, staat rijendik.
Op kraampjes langs het plein worden pancakes, vis, kaas en oliebollen aangeboden. Vriendelijk lachende kaasmeisjes verkopen kaas aan het publiek. Een gids met een luidspreker vertelt in het Nederlands, Engels, Duits en Frans van alles over het plein. In het waaggebouw, waar ook het kaasmuseum is gevestigd, kun je je voor 1 euro laten wegen. Een Japanner laat lachend zijn gewicht bepalen, zijn vrouw maakt een foto.
Nelli Schwarz uit het Duitse Konstanz am Bodensee probeert vanaf een verhoging een mooie foto te maken van de kaasmarkt, die van april tot en met september elke vrijdag wordt gehouden van 10.00 tot 13.00 uur.
„Goed dat deze traditie zo in ere wordt gehouden.” Ze is op fietsvakantie in Nederland, vindt het land mooi en de mensen vriendelijk. Ook waardeert ze de goede fietspaden en de zorgvuldig aangelegde tuintjes die ze onderweg tegenkomt. Het leukst van alles vond ze een parkeergarage speciaal voor fietsen in Amsterdam. „Zoiets bedenkt men alleen in Nederland”, zegt de blonde Duitse lachend.
Winter
Eind januari is het rustig in de Alkmaarse binnenstad. Het plein waar in juli de kaasmarkt werd gehouden, is leeg. Marjolein en Frank de Vries steken arm in arm het plein over. Ze komen uit Purmerend en zijn vandaag in Alkmaar om de modewinkel te bezoeken waar hun dochter werkt.
„We komen graag in deze kaasstad, met z’n smalle straatjes en vele winkeltjes. Alkmaar is een mooie stad, vooral in de zomer met de vele Duitse en Japanse toeristen is het gezellig in het centrum. Helemaal als er op vrijdag kaasmarkt is. En het toerisme is ook nog eens goed voor de lokale economie, want al die oude gebouwen moeten wel onderhouden worden”, zegt Frank, wijzend naar het waaggebouw. Het stel zou best in Alkmaar willen wonen vanwege hun dochter, en ook omdat Marjolein Alkmaarse wortels heeft. „De ouders van mijn moeder hadden hier vroeger een juwelierszaak.”
Als ze verder lopen, begint het carillon te spelen. Een vrolijk deuntje op een sombere maandagmiddag.
Feiten, cijfers & een tip
Zo’n 250.000 mensen bezoeken van april tot eind september de Alkmaarse kaasmarkt.
Meer dan de helft van de toeristen (60 procent) in Alkmaar is Duitser.
Sinds 1365 wordt er kaas verhandeld op het waagplein.
Behalve op vrijdagochtenden wordt de kaasmarkt deze zomer ook op een aantal dinsdagavonden gehouden: op 18 juli, 1 augustus, 15 augustus en 29 augustus, van 19.00 tot 21.00 uur. Daaromheen is een ambachtsmarkt/braderie.
Tip van de VVV Alkmaar: maak de stadswandeling van 1,5 uur (te koop bij de VVV voor 3,50 euro). Alkmaar heeft tal van historische plekken en kleine winkeltjes.
Zomers is het er druk, ’s winters vaak stil. Twee keer een kijkje op acht toeristische plekken. Deel 1: Alkmaar.