Ah bah – strijken
Hallo, mannen! Wat doen jullie in het huishouden? Even bleef het stil, na deze oproep in Pluspunt van onlangs. Toen kwamen de reacties. Op Facebook reageerden vooral vrouwen.
In RAI Amsterdam start vandaag de Huishoudbeurs: „Nederlands grootste consumentenevenement voor vrouwen.” Wat is er voor mannen eigenlijk te doen? Maandag een verslag daarover op de economiepagina.
digibron/werkinhuis voor reacties van vrouwen over het huishouden, uit Pluspunt van februari 2016.
Koken is leuk
Jaap Ernst (59) uit Rotterdam –zijn huishouden bestaat uit hemzelf en drie katten– kookt elke dag vers. „Ik gebruik vaak de airfryer. Verder heb ik een combimagnetron voor bakken en grillen, en goede BK-pannen die ik al meer dan 32 jaar gebruik.” Zijn vaat gaat in de vaatwasser. „Koken is leuk, maar ik heb een gloeiende hekel aan afwassen.”
„Voor de koffie staat hier een volautomatische espressomachine. Wassen doe ik in het weekend, in een machine waar 7 kilo in kan, en ik heb een wasdroger. Strijken is een noodzakelijk kwaad, dus het meeste wordt alleen gestreken als het nodig is.” En alleen de spullen en gedeeltes die echt moeten, zoals de mouwen en boord van overhemden.
De kattenbakken krijgen eens per week nieuwe kattenbakvulling. Om de dag gaat de zwabber over de vloer van laminaat. Een „aardige dame” dweilt de vloer ook nog eens wekelijks; zij komt eens per week drie uur schrobben en boenen, reinigt keuken, toilet en badkamer, en ze zeemt eens in de maand de ramen.
„Boodschappen doe ik zelf op zaterdagmorgen en vrijdagmiddag de markt en kleine speciaalzaakjes. Als ik geen zin heb om boodschappen te doen, bestel ik ze via internet bij de PLUS en die brengt alles tot in de keuken.”
Favoriet: gietijzeren pan
„Ja, wat doet een man in het huishouden!
Stofzuigen
Helpen bed opmaken
Kamers opruimen
-Maar het liefst koken! Zo’n twee à drie keer per week: Italiaans, Indonesisch, Frans, maar ook Nederlands.
Voor het koken heb ik mijn favoriete spullen. Een scherp koksmes voor groente, uien en knoflook (nooit een pers gebruiken!), een vleesmes. Mijn beste mes is een Japans santokumes, vlijmscherp.
Mijn grote favoriet op pannengebied is een gietijzeren pan. Duur? Valt mee, zo’n 50 euro bij een bekend Zweeds woonwarenhuis.
Wat ik wel kan maar haat: strijken!” (Johan Stekelenburg)
Lekker minimalistisch
Het kan altijd sneller en schoner, beloven nieuwe slimme huishoudelijke producten, maar Wilco Dekker is zo minimalistisch mogelijk op dit gebied.
„Ik run al 18 jaar zelfstandig mijn eenpersoonshuishouden, en ik heb besloten alleen spiritus, groene zeep en niet schurende Jif en wc-eend te gebruiken. Enerzijds voor het milieu en anderzijds voor het gemak. Alle andere middelen die ik in huis had heb ik afgeschreven, ik ga niet mee met de swipe, met Jemako of de hippe fiberhandschoen. Microvezeldoeken bewijzen trouwens wel hun nut!
Ik maak een sopje van groene zeep en reinig mijn vloeren nadat ik ze heb gestofzuigd, ik gebruik spiritus en een druppel Dreft voor mijn ramen. En ik kreeg al veel reacties dat alles in huis zo netjes en schoon is. Zelfs vaak van ijverige huisvrouwen.
Mijn aanpak werkt. Een bijkomend voordeel is dat alles veel langer mooi blijft omdat er niets schuurt of streept. En ik houd mijn huishouden overzichtelijk en ouderwets proper.”
Onmisbare opruimgrijper
„Wat ik graag en regelmatig doe in het huishouden? Opruimen! Met vijf koters is dat geen overbodige luxe. Met deze reuzehandige grijper (zie foto) ben ik in een handomdraai klaar. Hij kostte via Marktplaats maar 5 euro, maar voor mij is-ie goud waard! Hij gaat zelfs mee op vakantie…” (Hessel Hulsman)
Hier klemt geen deur
„Net als Kees van der Staaij stofzuig ik één of twee keer per week. En daarnaast neem ik regelmatig de vloer (120 vierkante meter pvc, net een ijsbaan) vochtig af.
Verder zet ik regelmatig koffie of thee, ik bak een eitje of een keer een biefstukje, doe klusjes in en om het huis, er mag geen deur piepen, steen of tegel verkeerd liggen, alles in en om het huis moet perfect in orde zijn, vind ik. Zo maak ik zelf een bijzettafeltje omdat mijn vrouw de juiste hoogte, het goede model en de kleur niet kon vinden. Dus hier geen klemmende deuren of krakende sloten of lampen die het niet doen. De stofzuiger deed het niet meer, dan zet ik er twee nieuwe koolborstels in en werkt hij weer. Dus mijn attributen gaan van stofzuiger tot schroevendraaier, van boortol tot afkortzaag, van dweil tot verfkwast.” (Gerrit den Hollander, Werkendam)
Op maandag stofzuigt hij
„Mijn man is op maandag thuis: dan ruimt hij op, hij stofzuigt, dweilt, wast datgene wat ik aanzet of klaarleg en hij vouwt de was op”, schrijft Heleen Snel-Maat op Facebook. „De strijk doe ik.
De tuin en buitenklusjes doet mijn man altijd. Uiteraard zorgt hij daarnaast voor de kinderen. Tijdens mijn werkdagen eet hij ’s avonds alleen met ze. Tot slot kookt hij meerdere dagen in de week zeer behoorlijk.
Gezien de huishoudelijke bijdrage (of het gebrek daaraan) in mijn omgeving, ben ik hier heel dankbaar voor! Ik heb echt het gevoel dat we samen ons gezin draaiende houden en samen in de opvoeding staan. De keuze voor huishoudelijke apparatuur, inclusief internetvoorzieningen en het installeren ervan zijn echter mijn initiatieven…”
Taxi voor de kids
„Áls ik iets doe, is ’t taxi spelen voor de kids, boodschappen, tafel dekken/afruimen/afwassen, af en toe koken. Van de rest moet ik afblijven, zéker van de was!” (Peter Wubs via Facebook)
We doen veel samen
Henrieke van Putten-Hoogervorst over de huishoudelijke bijdragen van haar man (via Facebook): „Prullenbakken legen, kliko aan de weg, was van de lijn halen, soms opvouwen, op woensdag eten koken en kids van school halen, beneden stofzuigen, de tuin bijhouden, auto wassen en uitzuigen, kids naar bed brengen (doen we om de beurt) en soms de afwas. We doen veel dingen samen. Verder houd ik het huis schoon.”