Kerk & religie

Ds. A. K. Wallet leest elke zondagmorgen zijn roepingstekst

Elke zondagmorgen leest hij de Bijbeltekst waarmee hij geroepen is. „Mijn roeping is van de grootste betekenis voor me”, zegt ds. A. K. Wallet. De christelijke gereformeerde emerituspredikant staat donderdag veertig jaar in het ambt.

Jan van Reenen
26 January 2017 12:32Gewijzigd op 16 November 2020 09:40
Ds. A. K. Wallet. beeld Sjaak Verboom
Ds. A. K. Wallet. beeld Sjaak Verboom

Humor en ernst liggen dicht bij elkaar bij ds. Wallet. Als hij praat over geestelijke zaken voert ernst de boventoon en zie je dat aan zijn gezicht. Heeft hij het over voorvallen die hij heeft meegemaakt, dan schiet hij soms ineens in de lach, zo blijkt tijdens het gesprek in zijn woning in Schoonrewoerd.

Eerst de humor. Ds. Wallet zegt dat hij altijd voorzichtig is geweest en geen veranderingen heeft doorgevoerd in de gemeenten die hij heeft gediend. Voor zover hij weet is er maar één keer iets veranderd. Dat was toen hij bij het binnenkomen voor de dienst niet meer vooropliep maar achteraankwam, achter de kerkenraad aan. „Bent u niet meer in tel?” vroeg een ongerust gemeentelid hem later. Ds. Wallet lacht er hartelijk om.

Zijn gezicht wordt een en al ernst als hij het erover heeft dat hij lijdt aan de kerk. „Ik zie de oppervlakkigheid toenemen, niet alleen in onze kerk maar ook in andere kerken van de gezindte. Sommigen vinden het heel gewoon om de tweede kerkdienst op zondag niet te bezoeken, zelfs kerkenraadsleden. Hoe is het mogelijk? Ambtsdragers moeten toch een voorbeeld zijn? Als dat zo uitkomt, zeg ik er wat van.”

De gezondheid van ds. Wallet is beter dan vorig jaar. Toen kon hij meerdere zondagen niet voorgaan. Inmiddels preekt hij de meeste zondagen weer. ’s Zondagsmorgens staat hij om zes uur op en leest hij eerst de tekst waarmee de Heere hem in zijn jeugd geroepen heeft. Dat is 1 Petrus 2:9: „…opdat gij zoudt verkondigen de deugden Desgenen Die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht.”

Ds. Wallet: „Het was zo wonderlijk, ik begrijp het nog steeds niet. Ik zou de bakkerij van mijn vader in Veenendaal overnemen en toen kwam die roeping. Ik heb, net als Elisa, alles achter me verbrand. Het werk is me nooit te zwaar geweest, omdat de roeping zo sterk was. Op die roeping val ik steeds terug.”

Het maken van preken is voor hem geen automatisme geworden. „De roepingstekst spreekt van duisternis en licht. Daarover gaat het en daar moet de prediker zelf vanaf weten. Bij de voorbereiding sterf ik soms duizend doden. Het gebeurt wel dat ik geen licht krijg over de tekst waarover ik wil preken en dan wordt het een onmogelijkheid. Het verrassende is dat een dag later het licht kan opgaan en dat het dan wel lukt. God heeft me al die jaren van het nodige voorzien.”

De bevinding moet aan de orde komen op de kansel, ook tijdens de leerdiensten, zegt hij. De Dordtse Leerregels lenen zich er volgens hem goed voor. „Als dat niet gebeurt, krijgen mensen geen voedsel voor hun ziel en gaan ze wat anders zoeken, bijvoorbeeld in de evangelische richting.”

De tekst van zijn roeping zal zijn leidraad zijn in de herdenkingsdiensten in de vier gemeenten waar hij heeft gestaan: Naarden, Leerdam, Sliedrecht en Ouderkerk aan de Amstel.

Als uitgangspunt van de preek neemt hij de tekst waarmee hij intrede deed. Aan de hand van zijn roepingstekst vertelt hij over zijn leven. „Niet om het over mezelf te hebben. Ik wil het over de eer van God hebben. Hij werkt door mensen heen, in mijn leven en in levens van andere mensen.”

Levensloop ds. A. K. Wallet

Aart Klaas Wallet werd op 17 juni 1939 in Veenendaal geboren. Hij studeerde theologie in Apeldoorn en werd in 1977 predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Ouderkerk aan de Amstel. Daarna stond hij in Sliedrecht Eben-Haëzer (1983), Leerdam (1992) en Naarden (1999).

Na zijn emeritaat in 2007 ging het gezin in Schoonrewoerd wonen. Ds. Wallet verrichtte bijstand in het pastoraat te Utrecht-West, Nieuwpoort, Leerdam en Ouderkerk aan de Amstel en hij verzorgde Bijbellezingen in verzorgingstehuis Drechtstreek in de Amsterdamse Bijlmermeer, waar hij op het laatst vooral Surinamers onder zijn gehoor had.

De christelijke gereformeerde predikant stond aan de wieg van het jaarlijkse pinksterappel. Hij is medewerker van het blad De Saamwerker van de Christelijke Gereformeerde Mannenbond en van Refoweb, waarvoor hij regelmatig vragen van jongeren beantwoordt. Het echtpaar Wallet heeft vijf kinderen en zes kleinkinderen.

Lees ook in Digibron

Ds. A.K. Wallet: „Ik houd van de Heere en van mensen’’ (Terdege, 15-10-2008)

Om de eenheid van belofte en beleving : CGK-predikant ds. A. K. Wallet met emeritaat - interview (Reformatorisch Dagblad, 03-04-2007)

Ds. A. K. Wallet neemt afscheid van Naarden (Reformatorisch Dagblad, 14-05-2007)

Duitse les als troostwoord van Boven – interview n.a.v. 25 jarig ambtsjubileum (Reformatorisch Dagblad, 25-01-2002)

Ds. A. K. Wallet doet intrede in Naarden (Reformatorisch Dagblad, 25-09-1999)

Ds. A. K. Wallet neemt afscheid van Leerdam (De Wekker, 17-09-1999)

Ds. A. K. Wallet doet intrede in chr. geref. Leerdam (Reformatorisch Dagblad, 02-04-1992)

Ds. A. K. Wallet neemt afscheid van Sliedrecht (Reformatorisch Dagblad, 25-03-1992)

Bevestiging ds. A. K. Wallet te Sliedrecht (Reformatorisch Dagblad, 04-05-1983)

Ds. Wallet nam afscheid van Ouderkerk (Reformatorisch Dagblad, 25-04-1983)

Intrede kand. A. K. Wallet in Ouderkerk (Reformatorisch Dagblad, 27-01-1977)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer