Als paus geïnstalleerde Leo XIV wil niet de baas spelen
Paus Leo XIV is zondag tijdens een speciale dienst in het Vaticaan officieel geïnstalleerd als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk.

Tienduizenden mensen hadden zich op het Sint-Pietersplein verzameld voor het ceremoniële begin van Leo’s pontificaat. Sommige bezoekers zwaaiden met Amerikaanse en Peruaanse vlaggen. De 267e paus, geboren in de Verenigde Staten, bezit beide nationaliteiten.
Robert Prevost werd op 8 mei tot paus gekozen. Hij is de opvolger van paus Franciscus, die op 21 april overleed.
Petrus
Als onderdeel van de ceremonie ontving Leo twee symbolische voorwerpen: een liturgisch gewaad en een ring. Het pallium, een lamswollen sjaal, symboliseert de herderlijke macht van de paus. De zogenoemde vissersring herinnert aan de visser en apostel Petrus, volgens de Rooms-Katholieke Kerk de eerste paus.
Leo XIV verwees in zijn preek ook naar Petrus, die volgens hem „de kudde moest hoeden zonder ooit toe te geven aan de verleiding om een alleenheerser te zijn, die de baas speelt over degenen die aan hem zijn toevertrouwd”.
De discipel van Jezus was juist „geroepen om het geloof van zijn broeders en zusters te dienen en naast hen te lopen”, aldus de paus.
Leo XIV benadrukte in zijn preek vooral het belang van eenheid. „Broeders en zusters, ik zou willen dat ons eerste grote verlangen een verenigde kerk is, een teken van eenheid en gemeenschap dat een zuurdesem wordt voor een verzoende wereld.”
Die wereld wordt volgens hem gekenmerkt door verdeeldheid, haat en geweld.
De 69-jarige kerkleider uitte onder meer kritiek op een economisch systeem „dat de hulpbronnen van de aarde uitbuit en de armsten marginaliseert”.
Gasten
De paus begroette tientallen buitenlandse gasten. Uit Nederland waren koningin Máxima en premier Dick Schoof naar Rome afgereisd. Ook andere koningshuizen waren vertegenwoordigd. Zo waren de Belgische koning Filip en koningin Mathilde en de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia bij de mis.
Uit Leo’s geboorteland kwam vicepresident JD Vance, zelf rooms-katholiek. Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Duitse bondskanselier Friedrich Merz en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen waren aanwezig, evenals de Israëlische president Isaac Herzog.