Een nieuwe kerk in ’t Hanendorp
Lichte eikenhouten banken staan op een tegelvloer van antracietkleurige leisteen. Tegen een lichtgeel gestuukte wand bevindt zich de preekstoel. Daarnaast staan de kerkenraadsbanken, de lezenaar en de doopvont. Rechts ervan is een elektronisch Monarkeorgel geplaatst, met de speakers hoog aan de muur.
Aan de Vaassense kant van het Veluwse dorp Emst is het afgelopen jaar een nieuwe kerk verrezen, voor de hersteld hervormde gemeente (hhg) Emst-Epe e.o. Rondom ligt het weidse buitengebied ’t Hanendorp. Iets verder, aan de overkant van de Vaassenseweg, bevindt zich het kerkgebouw van de hervormde gemeente.
Schuine lijnen
Twee dingen zijn kenmerkend voor de nieuwe kerk van de hhg, zegt Martin Schouten, voorzitter van de bouwcommissie en van de kerkvoogdij. „Dat is in de eerste plaats de soberheid van het gebouw, sober en toch sierlijk. En in de tweede plaats zijn dat de vele schuine lijnen die hier zichtbaar zijn. Dat laatste was een eis van de burgerlijke gemeente. Het kerkgebouw moest aansluiten bij de omgeving, en dus bij het dakenplan in de buurt, waar veel schuine lijnen zijn te zien. Waarmee deze vorm van kerkbouw redelijk uniek te noemen is. Van een kerk als deze vind je in Nederland niet zo gemakkelijk een tweede.”
Vrijwilligerswerk
De kostprijs van de kerk bleef netjes binnen de begroting van ruim 1 miljoen euro. „De kerk- leden hebben zo veel mogelijk zelf gedaan. De aannemer heeft het casco opgeleverd. We hebben niet veel bedrijven van buitenaf binnen gehad. Eigen mensen hebben heel veel werk aangepakt, zoals het aanleggen van de geluidsinstallatie, het straatwerk buiten en het aanleggen van de tuin, het stucwerk, het maken van kozijnen en deuren, het elektriciteitswerk, het schilderwerk en de vloerverwarming.
Met zo veel vrijwilligerswerk hebben we wel een paar ton bespaard. Iedere zaterdag waren er zo’n vijftien mensen aan het werk en ook ’s avonds was hier meestal wel iets te doen. De betrokkenheid en de onderlinge verbondenheid waren groot, ook onder de jongeren. Ieder had zo zijn eigen ideeën, waardoor we nu bijvoorbeeld een systeem hebben waarbij de koster vanuit huis de verlichting en de verwarming kan aan- en uitschakelen.”
Zitplaatsen
Het ontwerp van het kerkgebouw maakte Teunis Overeem, bouwkundig tekenaar en lid van de gemeente. De bouw werd uitbesteed aan Prins Bouw in het naburige ’t Harde.
De kerkzaal biedt plaats aan 250 kerkgangers. Zo nodig kunnen de deuren naar de hal open en er kunnen er hier en daar nog stoelen bij worden gezet. Dan is er plaats voor ruim 300 bezoekers. Verder zijn er, inclusief de consistorie, vijf zalen. Twee zalen op de begane grond (met een vouwwand ertussen), en twee in de kelderverdieping, beide voor vergaderingen, catechisaties, clubs en verenigingen. De consistorie kan ook als opbaarruimte worden gebruikt. Voor dat doel heeft deze ruimte twee deuren, voor binnenkomend en vertrekkend bezoek.
Pastorie
Het parkeerterrein rond de kerk is 6000 vierkante meter groot. Daar is plaats voor zo’n zeventig auto’s.
Vorig voorjaar kon de gemeente een aanpalend woonhuis aan kopen. „Een pastorie hebben we al gekocht.”
De gemeente kerkt al sinds half december in het nieuwe gebouw. Zaterdagmiddag is de officiële opening, met een meditatie, toespraken, een receptie en open huis.
Hhg Emst-Epe over drie dagen vacant
De hersteld hervormde gemeente Emst-Epe e.o. ontstond in 2004. De afgelopen jaren kerkte de gemeente eerst in de aula van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap te Apeldoorn, later aan de Smaragdstraat te Apeldoorn en vanaf oktober 2005 in het gebouw van de muziekvereniging De Harmonie in Epe. Voor bijeenkomsten doordeweeks werd gebruik gemaakt van de gereformeerde Tabernakelkerk te Vaassen.
Gemeenteleden komen niet alleen uit Emst en Epe, maar ook uit omliggende plaatsen zoals Vaassen, Oene, Nijbroek en Heerde.
Predikant van de gemeente is ds. H. J. van Marle, die ook verbonden is aan de hersteld hervormde gemeente van Wezep. De predikant heeft echter een beroep aangenomen naar Staphorst. Zondag neemt hij afscheid.
Lees ook
Ds. H. J. van Marle (HHK) neemt afscheid van Wapenveld-Wezep en Emst-Epe (RD.nl, 23-01-2017)
Hhg Emst-Epe e.o. bouwt nieuwe kerk (Reformatorisch Dagblad, 14-01-2016)
„Hhg Emst-Epe mag bouwen in Emst” (Reformatorisch Dagblad, 18-12-2014)