„Praten met Bpost zou al schadelijk zijn”
Zelfs als PostNL alleen zou gaan praten met Bpost over een mogelijke combinatie van de twee bedrijven, zou dat al schadelijke gevolgen kunnen hebben. Dat zei president-commissaris Michiel Boersma woensdag in een toelichting op het besluit om het overnamevoorstel van de Belgische branchegenoot af te wijzen.
Verscheidene grote aandeelhouders riepen PostNL de afgelopen weken op in ieder geval nog eens te gaan praten met Bpost. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de belangen van particuliere beleggers behartigt, sloot zich daarbij aan.
Maar volgens Boersma zou zo’n gesprek onverstandig zijn. „Toen wij eerder dit jaar met Bpost praatten, was dat onder geheimhouding”, zei hij. „Maar nu liggen we onder de schijnwerpers. Wij kunnen niet meer gewoon een kopje koffie drinken, men verwacht dan dat er een deal komt. Je kan dan niet meer terug.”
Ook zorgen in Den Haag spelen een rol. Het kabinet vreest dat de vrije postmarkt in het gedrang komt als PostNL wordt overgenomen door een buitenlands bedrijf dat grotendeels in overheidshanden is. Het zal maatregelen willen treffen om dat te voorkomen, en daarmee niet willen wachten tot de partijen uitgepraat zijn, zei Boersma.
PostNL vreest dat het in dat geval aan strengere regels wordt gebonden, of in het ergste geval opnieuw zal moeten ‘solliciteren’ naar zijn huidige functie als aanbieder van de basispostdienst. Door zo’n aanbesteding kan een groot aantal banen op de tocht komen te staan.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wilde woensdag niet reageren. Hij verwees naar eerdere opmerkingen, waarin hij erg kritisch was over een eventuele overname van PostNL door Bpost.
Bestuursvoorzitter Herna Verhagen benadrukte dat PostNL ook de aandeelhouders op het netvlies heeft. Zij herhaalde de belofte dat die volgend jaar weer een dividend tegemoet kunnen zien. Bestuur en commissarissen zijn ook niet principieel tegen een overname, zei ze verder.