Economie

Jan Baan: Aan uw mobieltje hebt u straks genoeg

Opnieuw houdt Jan Baan zijn mobieltje omhoog. „Aan uw smartphone hebt u straks genoeg.” De topman van investeringsbedrijf Vanenburg Group praatte dinsdagavond ondernemers in de Betuwe bij over ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie. „Neem afscheid van al die oude systemen, ook van mijn Baanproducten.”

Jan Kas
9 November 2016 08:16Gewijzigd op 16 November 2020 08:21
Jan Baan. beeld fam. Baan
Jan Baan. beeld fam. Baan

„Ga niet met die oude rommel door. Daar moet je niet meer aan laten sleutelen, dan gooi je goed geld naar kwaad geld”, adviseert Baan. De oprichter van Baan Company, dat twintig jaar geleden tot de top drie van softwarebedrijven wereldwijd behoorde, is nu een ambassadeur van cloud computing. „Het past allemaal in uw mobieltje.” Gebruikers benutten de hard- en software van het cloudnetwerk; daar hoeven ze zelf niet in te investeren.

„Die oude systemen zijn in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw gebouwd, gebaseerd op een database die nog ouder was, uit de jaren zeventig. De jaren door is er zo veel omheen gebouwd en gerommeld dat het allemaal te complex is geworden”, aldus Baan. De Vanenburg Group die hij nu leidt, heeft circa 100 medewerkers, vooral in India. Als voorzitter houdt hij zich vooral bezig met de nieuwste it-ontwikkelingen. „De wereld gaat totaal veranderen. Niet alles meteen morgen, maar het wordt wel heel anders.”

De cloud is volgens Baan de toekomst. „U haalt de elektriciteit toch ook uit het stopcontact? U hebt er geen elektriciteitscentrale voor in de tuin staan. In plaats van zestig verschillende softwarepakketten bij de bedrijven is er in de cloud één platform. Er is uitgerekend dat een bedrijf daarmee 6600 euro per kenniswerker per jaar kan besparen. Voor een beetje bedrijf met 1200 medewerkers scheelt dat mooi 8 miljoen euro. De helft daarvan zijn it-kosten die wegvallen, de andere helft wordt bespaard doordat de productiviteit van de medewerkers beter kan worden ingezet.”

Informatie

Baan ziet het helemaal voor zich. „Dat wordt met de cloudtechnologie effectief vergaderen met z’n drieën, aan de hand van een gezamenlijk dossier met de laatste en juiste informatie. Dat lukt je met die oude systemen niet. Er komt immers voortdurend zo veel informatie bij. De laatste twee jaar is er meer aan informatie opgeslagen dan alle 8000 jaar ervoor.”

Is de cloud wel zo veilig, wil een toehoorder weten. „Tig keer veiliger dan wanneer u uw back-up thuis bewaart”, antwoordt Baan. De cloud betekent volgens hem vooral ook flexibiliteit en maatwerk. „Waardoor u medewerkers effectiever kunt inzetten en meer voor de klanten kunt betekenen.”

Dankzij de innovaties hoeven kleinschalige bedrijven niet meer onder te doen voor grote ondernemingen, meent Baan. „Het is niet meer nodig om voorwerpen en onderdelen uit China te laten komen, je kunt ze ook laten maken met de 3D-printer om de hoek in Kootwijkerbroek.”

In robots ziet Baan eveneens voordelen. „Ze kunnen bijvoorbeeld artsen kleine medische verrichtingen uit handen nemen, waardoor die juist weer meer tijd hebben voor gesprekken met hun patiënten.”

Burkina Faso

Baan sprak in Kesteren voor RegioOndernemers Betuwe, een regionale, 76 leden tellende groep ondernemers die de christelijke hulporganisatie Woord en Daad ondersteunt. Hij is actief in Burkina Faso, volgens woordvoerder Pieter Slagboom het op vijf na armste land ter wereld. De ondernemers, die al 50.000 euro staken in de ontwikkeling van boerendorpen, willen nu eenzelfde bedrag besteden aan vakonderwijs.

Met hulpprojecten heeft Baan veel ervaring. Hij drukt de ondernemers op het hart niet alleen geld te geven. „Ga er ook naartoe en probeer invloed uit te oefenen. Het gaat per slot van rekening niet om armoedebestrijding alleen, ”Uw koninkrijk kome” is het voornaamste.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer