Kerk & religie

CGK bezoeken voor het eerst synode Indonesische zusterkerk

Voor het eerst heeft een officiële afvaardiging van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) de synode van de Gereja Toraja Mamasa (GTM) in Indonesië bezocht. Beide zuster­kerken hebben een speciale band, zegt ds. J. W. Wüllsch­leger. „In Mamasa begonnen onze kerke met hun zendingswerk.”

Redactie kerk
28 July 2016 09:58Gewijzigd op 16 November 2020 05:22
Ds. J. W. Wüllschleger, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. J. W. Wüllschleger, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken. beeld RD, Anton Dommerholt

De predikant uit Zeewolde bezocht de afgelopen dagen de vijfjaarlijkse synode van de GTM in Mamasa, op het Indonesische eiland Sulawesi. Hij was afgevaardigd namens het deputaatschap buitenlandse kerken van de CGK. Ds. Wüllschleger werd vergezeld door zendingsdeputaat ds. E. Everts (Deventer). Dat deputaatschap onderhoudt al langer contacten met de Gereja Toraja Mamasa.

De synode, die van vorige week donderdag tot dinsdag duurde, sprak onder meer over de traktementen van predikanten. Andere thema’s waren de taak van de kerk voor een schoner milieu en de radi­calisering in de Indonesische samenleving. „Die bestaat voor 90 procent uit moslims en 10 procent uit christenen. De kerk sprak uit niet mee te willen doen aan polarisatie”, aldus ds. Wüllsch­leger.

De predikant sprak de synode toe namens de CGK. „Ik heb de groeten overgebracht en benadrukt hoe sterk de band tussen beide kerken is. Daarnaast heb ik verteld hoe de situatie in Nederland en Europa is en hoe onze kerken ervoor staan. Zo is er sprake van de opkomst van de islam, secularisatie en kerkverlating. Ook heb ik genoemd dat onze kerken een pastorale handreiking over homoseksualiteit hebben opgesteld.”

Ds. Wüllschleger en ds. Everts voerden gesprekken met onder meer het synodebestuur en met een groep jongeren. „Het viel me op hoe betrokken deze jongeren op de kerk zijn. Kerkverlating komt wel voor, maar lang niet zo veel als bij ons. Zondag bezochten we een dienst in de stad Makassar. Daar zaten zeker 400 jongeren in de kerk. Over het algemeen leven ze sterk mee met de kerk.”

De Gereja Toraja Mamasa is sinds 1950 zelfstandig. Het kerkverband telt ongeveer 150.000 leden, verdeeld over meer dan 500 gemeenten. Het gebied rondom het dorp Mamasa ligt in het zuidelijke deel van West-Sulawesi. In dat deel van de toenmalige Nederlandse kolonie werkten vanaf 1928 de eerste zendelingen van de CGK, ds. M. Geleijnse en ds. A. Bikker. De laatste zendingswerker van de CGK, ds. C. W. Buijs, vertrok in 2012 uit Mamasa. Op dit moment steunt deze kerk een aantal projecten in Mamasa, vooral scholen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer