Libanese predikant traint Arabische voorgangers in Nederland
VOORTHUIZEN. Arabischtalige vluchtelingen staan vaak open voor het Evangelie. Maar hoe bereik je hen? Een van de beste manieren is door Arabische evangelisten hiervoor te trainen. Dat is de missie van de Libanese predikant Ghassan Khalaf. Afgelopen weekend was hij in Nederland.
Dr. Ghassan Khalaf is gepensioneerd. Dat mag ook wel als je zeventig jaar bent, meer dan dertig jaar een baptistengemeente in Libanon hebt geleid, als evangelist in Arabische landen hebt rondgereisd en jarenlang directeur bent geweest van het Arab Baptist Theological Seminary in Beiroet.
Maar sinds zijn pensionering heeft dr. Khalaf een nieuwe levensroeping: Arabischtalige evangelisten in het Westen trainen zodat ze goed toegerust zijn om de groeiende aantallen vluchtelingen met Christus in aanraking te brengen.
Zoon van God
Nederland, Duitsland, de Scandinavische landen: dr. Khalaf is er, als „rondreizend seminarie” –zoals hij zelf zegt– soms meerdere keren per jaar. Nu is hij juist terug van een uitputtende reis naar de Verenigde Staten. „Afgelopen week was ik in Detroit, waar ik heb gesproken met de pastor van een Iraakse kerk”, zegt hij in een conferentieoord in Voorthuizen. „Die pastor was nooit onderwezen in de leer van de Drie-eenheid. Hij was het er zelfs mee oneens. Toen heb ik hem aan de hand van het Nieuwe Testament laten zien dat Christus van eeuwigheid geboren is. Voor deze man was dat een openbaring. Hij zei: Ik onderwijs al jaren mensen, maar deze diepe waarheden kende ik niet. De Heere moet je gestuurd hebben!”
De Iraaks-Amerikaanse pastor is een van de vele voorbeelden van Arabische voorgangers die meer onderwijs nodig hebben. „Er is zó veel gebrek aan theologisch onderwijs. Deze voorgangers komen vaak uit christelijke gezinnen in het Midden-Oosten en voelen zich geroepen om anderen in het Westen te leiden. Maar ze hebben nooit een goede opleiding gehad.”
Ook in Voorthuizen, afgelopen weekend, kon dr. Khalaf zijn kennis delen met Arabische voorgangers. Daar organiseerde Evangelie & Moslims, in samenwerking met een internationaal opleidingsinstituut, een intensieve training voor zo’n 25 Arabischtalige evangelisten. Dat is een nieuw programma, speciaal ontwikkeld met het oog op de vele vluchtelingen die hierheen komen.
De Libanese predikant was een van de docenten. Net als in de Verenigde Staten gingen zijn lessen ook hier vooral over de Drie-eenheid. „Ook als mensen wél weten dat God uit drie personen bestaat, weten ze nog vaak weinig over hun onderlinge relatie. Ons probleem is dat we onze theologie vaak vertalen vanuit Amerikaanse boeken. Maar Amerikaanse theologie gaat niet zo diep als het over de Drie-eenheid gaat. Daarom houd ik van de calvinistische traditie: die gaat hier wél diep op in. Dat geldt ook voor de oosterse theologie. Doordat wij in het Midden-Oosten voortdurend worden omringd door de islam, die ontkent dat Jezus de Zoon van God is, worden we uitgedaagd om hier diepgaand mee bezig te zijn.”
Evangelie & Moslims is blij met de komst van de Libanese voorganger, omdat er volgens de organisatie „grote behoefte” is aan evangelisten die de taal en cultuur van Arabische vluchtelingen kennen. „Veel moslims bezoeken kerken en staan open voor contact met christenen.”
Internet
Ook dr. Khalaf constateert dat het Evangelie voor steeds meer moslims relevant wordt in hun leven. Hij legt een link met de openheid die is ontstaan door moderne media. „Moslims stellen vragen die ze eeuwen niet hebben durven stellen. Velen van hen hebben altijd in een gesloten cirkel geleefd. Maar nu, mede door internet, kan een moslim steeds beter vergelijken. Hij kan zichzelf vragen stellen: Waarom gaat het zo veel beter in de landen die zich christelijk noemen? Dat helpt velen om los te komen van de islam. En nee, ze zullen niet allemaal christen worden. Maar een aantal wél, en dat zie ik in het Westen volop gebeuren.”