Women to Women-dag: Meeleven met getraumatiseerde christenvrouwen helpt (fotoserie)
Het helpt getraumatiseerde christelijke vrouwen als ze weten dat er elders op de wereld mensen met hen meeleven. Die boodschap bracht Selam uit Ethiopië zaterdag in Ede, aan de 750 vrouwelijke bezoekers van de Women to Women-dag van Open Doors.
Selam (om veiligheidsredenen wordt haar echte naam niet vermeld) sprak op de achtste Women to Women-dag in De Schuilplaats te Ede. Women to Women, de vrouwentak van Open Doors, is vooral een gebedsbeweging voor vervolgde christenen.
Het thema van de bijeenkomst was: ”Hoe gaat het nu met jou?” Met die ”jou” worden in de eerste plaats bedoeld de vrouwen in landen die alleen achterblijven in landen waar christenen vervolgd worden. In het bijzonder werd de aandacht gericht op Ethiopië.
Selam, die werkt voor een partnerorganisatie van Open Doors, vertelde over twee Ethiopische vrouwen die veel hebben meegemaakt. Meskele was getrouwd met Michael, een evangelist die werkte onder moslims in een dorpje op 700 kilometer afstand van de hoofdstad Addis Abeba. Toen er veel islamieten overgingen naar het christelijk geloof, vielen moslimextremisten in 2006 zijn huis binnen en vroegen ze hem zich te bekeren tot de islam of te sterven. Hij weigerde Christus te verloochenen en werd gedood. „Na zijn dood was Meskele haar hoop voor de toekomst kwijt,” aldus Selam.
Ook nadat Selams organisatie haar geholpen had met voedsel, geld, een huis en een klein bedrijfje, bleef Meskele somber. „Wat heb ik aan een huis zonder mijn man?” vroeg ze. Haar situatie verbeterde langzaam, mede door de vele mensen die haar steunden en door een seminar waar meer getraumatiseerde vrouwen samenkwamen. „De mensen deelden het Woord van God met ons. Dat heeft ons genezen. Ik dacht dat ik de enige was, maar er zijn meer vrouwen zoals ik”, vertelde Meskele later.
Het verhaal van Tulu lijkt hier veel op. Deze Ethiopische evangelist kwam in 2008 om door geweld van moslimextremisten. Zijn vrouw Chaltu bleef getraumatiseerd achter. Ze kreeg een tas vol brieven van over de heel de wereld. Die werden aan haar voorgelezen. Tulu vertelde Selam dat ze het leven voorafgaand aan het voorlezen zag als een berg waar ze niet overheen kon komen, en dat er nadien geen berg meer was.
Van het werk voor vervolgde christenen heeft Selam geleerd om sterk in het geloof te zijn en geduldig in vervolgingen. Ze heeft ook de kracht van het vergeven van vervolgers gezien. „Die vergeving heeft Meskele vrijgemaakt, zodat ze geen bitterheid overgehouden heeft.” Als laatste les noemde ze de zorg van God Die in de noden voorziet.
Nelie Schut, die werkt als traumacounseler, vertelde over diverse getraumatiseerde christenvrouwen. Een ervan is Rama, een Pakistaanse meisje dat op de universiteit in aanraking met de Bijbel gekomen was en een overtuigd christen werd. Toen ze thuis geen leven meer had, vluchtte ze. Eerst uit haar stad, later uit haar land. Ze vertelde haar levensverhaal –met horten en stoten– in Dubai aan Nelie. De hulpverlener zei dat empathisch luisteren van groot belang is bij traumaverwerking. Ze noemde het Bijbelse verhaal van de Emmaüsgangers „een blauwdruk voor traumacounseling.”
Tijdens de bijeenkomst liet een drietal vrouwelijke werkers van het eerste uur een getuigenis horen over hun contacten met vervolgde christenvrouwen in Irak, Centraal-Azië en Pakistan. Deze voelden zich sterk bemoedigd dat anderen er zoveel voor overhadden om hen te komen bezoeken.
Dagvoorzitter Lienske van den Berg deelde mee dat Women to Women, in het kader van het tienjarig bestaan, dit jaar op 10 september in alle provincies een wandeling organiseert, een Women walk for Women. De opbrengst van de gesponsorde tocht is bestemd voor vervolgde vrouwen in Ethiopië.