Kerk & religie

Abdij Sion moet oecumenisch klooster worden

DIEPENVEEN. De stichting Nieuw Sion wil van de trappistenabdij Sion in Diepenveen een oecumenisch klooster maken. Dat zegt voorzitter en voormalige pastor Peter Dullaert desgevraagd.

22 December 2015 15:03Gewijzigd op 16 November 2020 00:14
Kerkruimte van Abdij Sion. beeld RD, Anton Dommerholt
Kerkruimte van Abdij Sion. beeld RD, Anton Dommerholt

De initiatiefgroep en het stichtingsbestuur, waarin rooms-katholieke, protestantse en gereformeerde leden zitting hebben, wil van de aangekochte abdij een hedendaagse religieuze communiteit maken waarin elementen uit de rooms-katholieke en de protestantse traditie samenkomen. Dullaert: „Zo kan de Mariakapel op het terrein gewoon openblijven, daar hechten veel rooms-katholieken aan. Anderzijds zal de ”lectio divina” (een manier om de Bijbel aandachtig en indringend te lezen, JvH.) in het klooster een belangrijke rol innemen. Dat zullen protestanten waarderen. We creëren op deze manier een nieuwe, unieke vorm van religieus leven.”

De aankoop is gedaan met steun uit rooms-katholieke fondsen. De stichting is nog in gesprek met protestantse partijen die de plannen willen helpen financieren.

Ora et labora

De groep kloosterbewoners zal uit echtparen, alleenstaande mannen of alleenstaande vrouwen bestaan. Zij zullen het getijdengebed voortzetten. De stichting heeft plannen voor een biologische moestuin, een gastenhuis en een abdijwinkel. „Ora et labora is ons motto”, zegt Dullaert. Het werk zal voornamelijk door vrijwilligers worden gedaan.

De initiatiefgroep bestaat uit drie rooms-katholieke initiatiefnemers, een predikant van een PKN-gemeente, twee echtparen uit de samenwerkingsgemeente cgk/gkv/Ngk in Deventer en prof. dr. M. te Velde, oud-rector van de Theologische Universiteit Kampen, en zijn vrouw. De verschillende partijen, die elk graag de monastieke traditie van de abdij in ere willen houden, werden bij elkaar gebracht door de stichting IJssellandschap, die de landbouwgronden van de abdij kocht. Deze gronden worden beheerd door vier boeren uit de omgeving.

De acht overgebleven cisterciënzer monniken uit het klooster vertrekken op 29 december naar Schiermonnikoog. De abdij werd te groot en dus te duur voor hen.

Bezinning

Prof. Te Velde zocht na zijn emeritering eerder dit jaar, samen met zijn vrouw, al enige tijd naar mogelijkheden om ergens een stilteplek te realiseren. Daar zouden christenen, ook uit de gereformeerde traditie, zich moeten kunnen bezinnen op de vraag wie God voor hen is en wat hun plaats in deze wereld is. „Je ziet de laatste jaren dat dergelijke thema’s in protestants-christelijke kring meer zijn gaan leven. Ze bezoeken kloosters, zien opnieuw de waarde van het in retraite gaan. Natuurlijk ligt in de gereformeerde traditie de nadruk op het Woord. Maar daarnaast is het voor ieder mens goed om tijd te nemen voor bezinning, om stilte te zoeken, om enkele malen per dag deel te nemen aan de getijdengebeden, om de biecht opnieuw te leren waarderen.”

Prof. Te Velde ziet in de abdij Sion „een mooie plek” om deze dingen te realiseren. Het gaat hem niet zozeer om de voort­zetting van het monastieke leven. „Het leven van de monniken heeft iets moois, in de toewijding aan God. Maar vanuit de Reformatie zeggen wij: „Je wordt niet vromer als je je uit de wereld terugtrekt.” Lees Luther! De toewijding aan God zit in het gewone leven. We blijven dus in de wereld actief, maar laten ons op gezette tijden ook graag stilzetten. Het zou mooi zijn als we daar in Sion ruimte voor konden creëren; om in de afzondering de Schrift te kunnen lezen, te bidden, te zingen en stil te zijn voor God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer