Opinie

Commentaar: Kraak van overspelsite Ashley Madison: een hack met alleen verliezers

Overspel, een spel met alleen verliezers.” Een maand geleden onthulde de SGP deze leus voor haar anti-overspelcampagne. Van der Staaij wist toen nog niet dat hij steun zou krijgen van hackers die de waarheid van deze slogan onderstrepen. Maandag bleek dat de grote datingsite Ashley Madison is gehackt. De daders dreigen persoonlijke gegevens te publiceren van de 37 miljoen mensen die via deze site overspel wilden plegen. Want Ashley Madison is geen gewone datingsite –voor zover die ”gewoon” te noemen zijn– maar stimuleert overspel en richt zich specifiek op mensen met een relatie.

Hoofdredactioneel commentaar
22 July 2015 15:15Gewijzigd op 15 November 2020 20:36
Kritiek op de Facebookpagina van overspelsite Ashley Madison. Beeld Facebook
Kritiek op de Facebookpagina van overspelsite Ashley Madison. Beeld Facebook

Alleen verliezers, dus. Wie dan allemaal?

Allereerst de miljoenen mannen en vrouwen die vreemd wilden gaan via Ashley Madison. Ze dreigen hun meest intieme kapitaal te verliezen: persoonlijke gegevens, creditcardnummers, naaktfoto’s en fantasieverhalen kunnen nu op straat belanden. Uit de postcodes van deze klanten blijkt dat ze vaak uit de betere kringen komen. Ongetwijfeld zijn er nu politici die met angst en beven de berichten volgen.

In werkelijkheid hebben deze overspelers al eerder verloren: toen ze zich inschreven en ze de zoveelste barst sloegen in hun huwelijk. Daar verloren ze hun zelfbeheersing, hun reinheid, hun levensgezel.

Een andere verliezer is Ashley Madison zelf. Dat bedrijf, aangeduid als het ”Google van het overspel”, wilde later dit jaar graag naar de beurs maar kan dit nu wel vergeten. Verdient het daarom medelijden? Achter het mierzoete verleidende vrouwengezicht schuilt kennelijk een kille, keiharde business. Het failliet van Ashley Madison is eerder winst dan verlies, al valt het hacken ervan nooit goed te praten. Immers, die hackers zijn eveneens verliezers. Vroeg of laat belanden ook zij aan de schandpaal.

De hack illustreert verder het verlies van onze samenleving. Twee maanden geleden is een andere erotische datingsite gehackt, met 64 miljoen leden. Blijkbaar zijn er miljoenen mensen ontevreden over hun huwelijk. In plaats van daaraan te bouwen, vluchten ze naar de digitale relatiemarkt. Dat is een miljardenindustrie waarin liefde en trouw inwisselbaar zijn voor korte pleziertjes en bedrog. Het verlies kan nog groter worden als straks blijkt welke bekende Nederlanders erbij betrokken waren en als dat vervolgens weer wordt weggemasseerd of goedgepraat.

Toch kan de affaire ook winst betekenen. Voor de SGP? Nee, die moet nu geen stenen gooien. De hack is te ernstig voor leedvermaak. En onder de 100.000 Nederlanders die bij Ashley Madison ingeschreven zijn, zitten misschien ook wel SGP-stemmers.

Winst zou zijn als er lessen geleerd worden uit deze hack. Na WikiLeaks en Ashley Madison weten we het zeker: absolute privacy en digitale veiligheid bestaan niet. Een mooiere les is nog dat vreemdgaan kennelijk niet zo geaccepteerd is als velen denken. Dat bleek eerder uit een TNS NIPO-onderzoek en gisteren weer uit een enquête van De Telegraaf. Beste les is die van de lijfspreuk van Ashley Madison: „Het leven is kort, ga een affaire aan.” Ja, het leven is kort, te kort voor overspel en echtbreuk. Investeer liever in die affaire met je eigen huwelijkspartner.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer